Bara dravel idag.. inga julklappstips

Bloggen har visst fått lite uppmärksamhet på tv4 och upplandsradio. Kul. Fast pressen ökar. Gnällblogg är ju trots allt en gnällblogg.

Här gäller det att gnälla på. Inte så svårt, finns massor att klaga på men.... det är jul och då ska man inte gnälla annat än på att man är för mätt ( om man bor i länder där man kan äta sig mätt alltså, en miljard människor svälter men samtidigt, dom vet nog inte ens att det är jul, inga Aladdin askar där inte. Som Marie sa” har folket inget bröd? Kan dom inte äta bakelser?”). Så inte mycket till gnäll idag.

 

Dan före dan och vit glittrar stan.
Vinden viner och Domkyrkan skiner.


Det är ju jul… man ska rimma och helst så dåligt som det bara går, det har man ju inga problem med. Tur man inte blev poet.

Man kanske skulle rimma laxen istället för att grava den i år. ”här ligger det en gravad hund” inte lika kul om den är rimmad…”här ligger det en rimmad lax” kanske… jaja, inte så lätt med citat. Var tog han vägen förresten, den gode Refaat. Stupade på avundsjukans svenska altare. Vem fan har en doktorshatt?


Snart är Volvo kinesiskt. Det är säkert bra. Tyvärr är Geely en lågpristillverkare utan någon större utvecklingsambition, fast om produktionen är kvar i Sverige så är det väl oväsentligt vem som egentligen äger. Huvudsaken att staten, dvs skattebetalarna, slipper  betala.
Svensk traditionell industri får enormt utrymme i media. Hur många har blivit arbetslösa inom sk nyare industrier och vad skrivs det om det? Inte mycket.


Uppsala har klarat sig bra, lär vara den kommun i Sverige som har lägst arbetslöshet just nu, man kan undra vad det beror på. Kanske inte så svårt, vi har nästan inga industrier. Landstinget, kommunen och universitetet är väl några av de största arbetsgivarna. GE och Sandvik i Gimo är det största inom traditionell industri. Men trots allt, nån måste betala, dvs någon måste producera något som andra är beredda att betala för, vi kan inte enbart leva på officiellt finansierad verksamheter. Vilka ska nu göra det om vi inte kan bygga bilar längre? I Uppsala har exempelvis spelindustrin vuxit kraftigt ( även om delar av den är på väg härifrån),  Skype är skapat av en uppsalabo, mysql också ( tror jag i alla fall), dvs industrier som inte får något som helst mediabevakning.  För att komma vidare från vår traditionella verkstadsindustri som bygger över hundra år gamla uppfinningar så måste vi stödja det vi idag är bra på och det verkar vara utveckling av nya idéer inom nya industrier. Skype är bara ett exempel, Spotify ( tack för det… så helt otroligt bra det är) ett annat. Större satsningar på att hjälpa forskare och utvecklare att kommersialisera sina upptäckter är en bättre väg en stöd till döende industrier som producerar varor som ingen vill köpa.

Nog med allvar. Julklappar!!! Jag gillar att köpa julklappar och då inte bara till mig själv. Fast i år är det extra svårt.. ingen spikmatta här inte, inte heller en espresso maskin för 15.000, ingen idolskiva, inga böcker ( jo kanske….). Man undrar ibland hur folk har råd. Var kom behovet av espresso maskin ifrån. Platt-tv. Supersnabbt bredband ( för att kolla mail…). Ny mobiltelefon varje år.

Årets julklapp 2003 var en mössa. Man får ju hoppas att folk har sparat den. I år borde det kanske var en snöskyffel…

Lovade visst julklappstips till idag… måste ha nallat på julspriten.. inte fan har jag några julklappstips. Rita en teckning, virka en grytlapp, ge bort det du fick förra året, skriv en insändare, ge bort ett spotifykonto, gör ett blandband…..

 

Tyvärr finns inte Phil Spectors Christmas Album på Spotify så istället, som lite motvikt till alla julsånger, kommer här en normal spellista, en salig röra av låtar utan något som helst tema mer än att dom är på samma spotify spellista.

spellista 23 dec

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0