En vinterpromenad on memory lane

Tänkte skulle ta en promenad genom mina minnens Uppsala, snöklädd som man minns det som barn. NI vet på den tiden då varje parkplätt vara spolad, då man åkte skidor varje vinter, då Tomten åkte släde. Nu kommer han digital, en e-handlare som alla andra.



Ni får ursäkta språket, är verkligen ingen författare men det är tydligen inte Stieg Larsson heller så vad kan man kräva? Fast vad det har för betydelse om han skrivit böckerna själva eller inte kan jag inte förstå. Antingen är dom bra eller också är dom inte bra, enkelt. Själv är jag inte speciellt förtjust, orkade inte ens börja på del tre. Just nu håller jag på med White Swans. Inte helt ny men intressant ändå. Handlar om tre generationer kvinnor i Kina från sekelskiftet fram till idag. Klart intressant oc h läsvärt.



Hur som helst.

Börjar hemma ( förstås) går över St Olofsbron, fd Järnbron, synd att dom bytte namn tycker jag. Järnbrogatan var betydligt charmigare än St Olofsgatan. Förbi Ofvandahl och upp i universitetsbacken. Snerke på höger sida, aulan på vänster, Fyrisbiografen och upp till Martin Luther Kings Plan och slutligen in på gamla kyrkogården. Hammarskölds grav är väl den största attraktionen för turisterna, hela kyrkogården har något gammalt och rätt deprimerande över sig tycker jag. Stillhetens kapell är ett under av tristess och sextiotalsdesign.



Bodde på Krongatan fram till till 1965. Kungsgärdets småhusområde, efterkrigstidens egna hems ideal. Mjölkbutik på hörnet till Karlsrogatan. Mjölkflaskor med pant och cellofan kork. Konsumbutik inte så långt därifrån där det idag, som på så många andra ställen, är dagis. Tar Snickargatan upp mot trädgården där det fanns tvättstuga när jag var liten. Egna hems föreningen hade ett stort hus med tvättstuga då det inte var så vanligt i arbetsvillor på den tiden. Kommer egentligen bara ihåg den giganstiska mangeln som jag var livrädd för, man hade ångest för allt…..



Fortsätter ut på Karlsrogatan och passerar Ekebyvallen. På min tid var den omgärdar av höga stängel och man fick inte sparka boll där trots att det var tomt. Då var det något naturligt, nu undrar jag varför. Märkligt. Vi spelade istället på gräsmattan utanför Studentstaden. Två tröjor som mål och sen var det bara att dela.



Kommer upp till Lasseby. Leches nu kulturskyddade bostadsområde. Lär vara det första området i Sverige där man hade gemensamhetsutrymmen på gården, lekplats och tvättstuga. Vet inte om det stämmer. Aluminium husen, som alltid kallades punkthusen, står kvar fortfarande. En designers mardröm kan man tänka. Upp till Sommaro där nu Uppsalas, kanske Sveriges, kanske tom världens bästa sushi restaurang ligger. Visst, dom bombade Pearl harbour men dom gav oss sushi, Kurosawa och Kawabata.



Den gamla Shellmacken på Norbyvägen är riven, där står några morderna bostadshus idag, Ungdomsgården Gläntan är däremot kvar, dock inte som ungdomsgård, såna finns väl inte längre, utan som kommundelskontor. Tar sen Norbyvägen tillbaka in mot stan. Passerar Eriksbersgkyrkan där alla skolavslutningar hölls. Mamma försökte få in mig på kyrkans barntimmar när jag var i femårs åldern. Var tydligen inte speciellt välkommen tillbaka, det blev bara ett besök, hade redan då svårt att hålla tyst. Är det bara Gud som får prata i kyrkan eller?



Passerar i alla fall Bror Hjorts hus. Skäms att säga att jag aldrig varit inne trots att det stått där sen jag var liten och bara bett mig att komma in. Man får skämmas lite. Fast Näckens polska har man ju sett om det nu är någon ursäkt.



Tar sen och svänger av så jag kommer tillbaka till Studenstaden där jag gick på dagis. Ser faktiskt ut som när jag var liten. Går över Triangelns gård, förbi Hästen och upp på St Johannesgatan och Folkes livs som väl alltid har legat på Rackarbacken. Folke är säkert död tros butikens namn. Går vidare in mot stan. Observatoriet på vänster sida. Har faktiskt målat deras plåttak men det var länge sen, det är mycket som var länge sen. Går backen förbi Märtas fik, räksalladsmackor och flipper på lunchrasten. Hette egentligen Ekoxen men för oss och säkert alla andra också så var det Märtas. Lite folkligare än Stickan 20 meter upp i backen.



Är nere vid ån igen, passar KFUM borgen  och går sen över det som blev kvar av järnbron, svänger höger och är sen hemma. En tur runt minnenas kvarter är gjord på mindre än en timme. Uppsala är en småstad och det tycker jag den ska förbli. En stor småstad. Finns gott om betongghetton, finns gott om små storstäder, finns gott  om städer, Uppsala är i vissa delar unik, hoppas de som bestämmer börjar inse det snart. Förändringsivern är idag i klass med sextiotalets rivningsvåg. Bävar inför framtiden.

 


Inte lätt att hitta uppsala musik till spellistan så det får bli det uppenbara, dvs Owe Thörnqvist. Rockens svenska fader. Varmkorvboogie och Gun från Dragarbrunn…

Spellista 29 jan


Om ett snöigt Uppsala

Torsdag och vintern har slagit till igen. Snö, snö, snö. Man trodde det var över för denna gång men samtidigt får vi acceptera att vi bor i kalla norden.


Skulle till stockholm men loket gick sönder i Knivsta. Till slut ledsnade jag, hoppade av och åkte hemåt igen. Nu vet jag faktiskt inte om det berodde på snön, vilket hade varit riktigt bedrövligt, eller om det var ett ”normalt” fel. Går självfallet inte att garantera att allt håller jämnt men man undrar ju hur underhållet är när loken går sönder hela tiden.  Var drabbad av samma sak för inte så länge sedan och då blev v i över tre timmar försenade. Annars så tycker jag nog att SJ har lite dåligt rykte, personligen så tycker jag det fungerar rätt bra, fast det kanske beror på att jag pendlade i slutet av åttio-talet och då var det mer regel än undantag med kraftiga förseningar.



Hela stan är täckt av snö idag, ser ut över Fyrisån med alla änder, ut över Saluhallen och upp mot Domkyrkan som står som vit som tre stearinljus på uppsalaåsen. Riktigt tjusigt. Vi borde passa på att lägga en längdskidåkningsspår runt stan. Start och mål på St Erikstorg ( för att hänga på parkeringsdebatten) . Varför inte spola upp en isbana på Fyristorg nu när sportlovet närmare sig, vore väl kul för ungarna att åka skridskor mitt i stan. Går säkert att finansiera genom att sälja varm choklad eller nåt sånt. Inte så många vintrar vi har chans att göra nåt sånt.  Ska det vara vinter så ska det, ingen vill väl ha den vanliga slaskandet.



Idag känns det verkligen skönt att bo i en hyreslägenhet mitt inne i Uppsala. Ingen skottande, inget oroande för hur värmen ska fungera osv. Kommer ihåg när jag bodde i hus som liten. Det var alltid något som skulle fixas. Var det inte snö som skulle skottas så var det gräs som skulle klippas, blommor som ska vattnas, olja som skulle fyllas på till oljeeldning osv osv. Sa redan som liten att när jag blir stor ska jag aldrig bo i hus och det löftet har jag alltid hållit. Är nöjd med att sitta på min balkong, under min korkek alltså, och titta ut över staden istället. Lite kallt att sitta på balkongen idag kanske men som sagt, vi bor i kalla norden.

 


Om bloggande och lite Spyker

Varför skriver man egentligen blogg? Går kanske inte att jämföra med andra konstarter som musik och måleri men man skriver, målar, sjunger väl för att man vill säga nåt. Om det sen är någon som har lust att läsa svamlet så känner jag att det är bonus.
Fast alla tänker väl inte så. Fick tipset att skriva kortare för ”då får man fler läsare”. Jaha, vill man det, ha fler läsare alltså? Vill man inte ha läsare som verkligen läser vad man skriver och som gärna kommenterar. Det vill jag i alla fall så det kommer även i fortsättningen bli långa utläggningar om ingenting, en Seinfeld blogg ” a show about nothing”.

 

 Fick lite reaktion om min fetma utläggning igår. Intressant diskussion. Ska ” self inflicted” ( vad säger man på svenska, självförvållade kanske) sjukdomstillstånd som fetman, rökning, i viss mån alkoholism påverka ens rätt att få vård eller kostnaden för vården? Kanske inte generellt men det är onekligen en intressant diskussion. Kan If ta högre premie för rökare, det diskuteras tydligen bland flygbolag i USA att ta högre pris för överviktiga, så är frågan inte så himla främmande.
Finns begränsningar i hur man får tag i alkohol och nikotin, vi kanske skulle starta systembolag för godis och fett också. Fettbolaget. Sockerbolaget… namnet är kanske upptaget.



Skulle inte tro att någon politiker vågar föreslå att man får betala fettoperationer själv, inläggning på avvänjningskliniker själv eller rökavvänjningskurser själv. Som min syster kommenterade på Facebook, det är bara att sluta. Nu har hon rökt i femtio år så det verkar väl som det framförallt är vilja som behövs. Fast jag ska inte uttala mig, jag är så duktig av mig att jag aldrig har varit rökare.

 

Svårt att undvika att kommentera Spyker affären. Dom köper SAAB för tre miljarder och lånar, med statlig lånegaranti, fyra miljarder. Hur länge räcker det kan man undra? Fast det är naturligtvis bra med lite respit men det verkar otroligt att en liten sportbilstillverkare ska kunna tillverka bilar som går att sälja om det aldrig har lyckats tidigare. Fast det småskaliga kanske är lösningen för SAAB, göra färre men ännu dyrare bilar. Det är bara att hålla tummarna och önska lycka till.

Sen lyckades ju Maudan i morse på TV4 sola sig i glansen. Tror det var första gången som jag hörde någon längre utläggning av henne sen problem började, det har alltid varit Jöran som uttalat sig. Dessutom var valet eventuellt……. Detta är viktigare än ett eventuellt val i höst. Trodde det var bestämt att det ska bli val men hon kanske inte ställer upp.

Förresten. Lovar att skriva kortare och mer om centrala staden i framtiden….. När jag väl kommer med i UNT... då kan ni säga att ni lästa mig när jag var okänd.....

 

Slutar med en tänkvärd mening som jag inte riktigt är får ihop

Jag drömde att jag somnade
när jag vaknade var tv programmet slut


Om tjockisar

Nu kanske ni tycker jag är elak men jag får leva med det. Har själv ett BMI på 29 så jag kanske kastar semlor i choklad hus nu men men, man får inte ducka för sanningen.

Såg ett förslag att man skulle lägga en avgift på läsk som skulle gå till att finansiera överviktsoperationer… OK, så om jag är sugen på en dricka, jag som är så smal och trimmad, så ska jag betala för att andra uppenbart har varit sugen på dricka väldigt väldigt ofta.

Är det bara jag som tycker att överviktsoperationer känns som lyxvård. Vi går mot ett samhälle där man mer och mer finansiera sin vård, både som vuxen och åldring, själv men just detta ska tydligen samhället betala. Jag har svårt att se varför man inte kan finansiera det själv.
Hade en bekant som gick till sjukhuset för att lära sig äta rätt…. Se på TV fatso! Dagligen massor med tips om hur man äter rätt. Svårt att skylla på att man inte visste. ”vad, kan man inte äta fem pizzor per dag utan att bli tjock?”.  Hjälp människor med finansieringen istället. Landstingen kan börja erbjuda lån på 10 år till bra villkor så kan folk få bestämma själva. Patienten spar väl in så pass mycket på mat att det borde kunna finansiera operationerna.



Samma sak med exempelvis rökavvänjningskurser som landstinget tydligen haft tidigare. Det borde man betala själv på samma sätt som butox behandlingar, näsminskningar och bröstförstoringar.



När vi inte klara det fundamentala i vården så tycker jag att man ska ta sig en ordentlig funderare på om man verkligen ska syssla med denna typ av lyxvård.



Själv har jag en privat sjukvårdsförsäkring. Den kostar ungefär 250 kr per månad och garanterar mig specialisthjälp, efter remiss, om jag blir sjuk eller får en skada. Ska inte göra reklam så jag säger inte vilket bolag men jag är oerhört nöjd och ser det som en livskvalitet att jag får den vård jag behöver utan att behöva ödmjukt be om den. Visst, det är ett svaghetstecken att jag känner att jag behöver den men erfarenhetsmässigt så har det fått mig att må bättre. Rätt skönt att gå till läkaren och känna att jag redan betalt för detta istället för att känna att man är lite gnällig och kanske belastar det allmänna med onödiga besök.

 


Tittade på Guldbagge galan igår. Kände mig rätt utanför. Enda film jag sätt är Kvinnor som hatar män.. heter den så? Och den tyckte jag var rätt dålig, fast jag tyckte inte om boken heller. Man borde kanske ha sett fler svenska filmer, några hade jag inte ens hört talas om, svagt. Inte många svenska filmer som lockar. Låt den rätta komma in som jag såg först häromdagen var intressant och lämnade ett starkt intryck kvar även efter att filmen var slut. Det är nog den enda på många år som jag tyckt varit intressant. Men, som sagt, inte många man sett.

Svårt att värja sig från floden av anglo-amerikanska filmer som väller över oss men egentligen har det väl ingen betydelse var filmen är gjord om den är bra. Fast det måste finnas massor av bra filmer som man aldrig hör talas om. Man får engagera sig lite mer. Såg att det kostade 150 kr att se Avatar i 3D… det är dyrare än normal biljetter på stadsteatern. Så blir industrin förvånad att folk försöker hitta andra, billigare lösningar för att se film. Fast 3D dröjer det väl ett tag innan vi har i tvn. Vem vill se Patrik Sjöberg i 3D? Apropå att det är Mästarnas Mästare ikväll, kanske veckans bästa program.

 


Typisk måndagsblogg

Måndag morgon igen efter en helg av träning, mat och filmtittande. Låt den rätta komma in på fredag, Benjamin Button på lördag och Up på söndag. Eftermiddags pass på Väderkvarn på fredag, intensivgympa på Ekeby på lördag och Pulsmedelpass på Ultuna på söndag. Tre dagar och tre friskis anläggningar. Väldigt prisvärt årskort, 2500, för att få tillgång till alla tre. Perfekt.
Att man sen vräker i sig hemgjord cannelloni ( receptet kan fås vid förfrågan) och rödvin på kvällen är väl inte så konstigt, man måste unna sig nåt, träna för att kunna äta. Fast maten tar över, alltid. Fattar inte att jag ska äta så mycket jämnt, mat är den bästa födan som det heter, i min värld är det nog den enda födan också.



Annars händer det väl inte så mycket över helgerna längre, förr var man stressad om man inte hade ett fullspäckat program ( har nog skrivit det tidigare) men nu vill man bara slöa, kolla lite tv, läsa lite bok, ta ett glas rött….. Det blir i alla fall måndag igen snart, livet har för många måndagar, ungefär 1500 kvar nu…. Fast då är det 3000 helgdagar kvar. Undrar om man tänker så när man blir pensionerad också. Då kanske man tänker tvärt om.



När man blir gammal borde man bo där det är varmt och skönt. Sverige är ett fantastiskt land men det är för kallt… både på vintern och på sommaren. Visst, just nu är det väldigt fint men hur ofta är det snö på vintern? Mest blask och regn. Sommrarna är svala och regniga, vintrarna kalla och regniga, höstarna blåsiga och regniga, vårarna blommiga och regniga… Fast nu kanske jag var negativ. Man gnäller väl om det är sommar hela tiden också. Vad är det för väder? Sol…. Imorgon då? Sol….. osv. Undrar hur man skulle må om man inte fick gnälla….



Men, som jag skrivit tidigare, jämfört med de flesta andra i världen så har man det väldigt bra. Vad är en tennisarmbåge att gnälla över….


Såg att Bengt Westerberg har en miljon i styrelsearvode från Röda Korset… så dit går inte mina pengar i alla fall. Vilka kvaliteter har en expolitiker som gör att han är värd det beloppet fast han inte ens jobbar i bolaget. Visserligen kommer inte hans arvode från insamlade bidrag, sägs det i alla fall, men jag har ändå svårt att se värdet. Får hitta andra organisationer att skänka till istället. Läkare utan gränser kanske. Amnesty är nog ändå mitt första val, hade Haiti haft en fungerande demokrati och övriga världen brytt sig tidigare så hade omfattningarna av katastrofen troligtvis inte blivit i närheten vad som nu har hänt. Ett av världens fattigaste länder, totalt utsuget av sina ledare, nära USAs kust, visst är det märkligt. Fast Haiti har väl inte ansetts som en säkerhetsrisk. Vore ju onekligen bättre om man kunde agera i tid istället för att vänta tills det är för sent.


Har inte rapporterat om min nya bantingskampanj… varför, undrar ni säkert, för att det inte är någon bantningskampanj förrän man har gått ner i vikt, det är först när man har gått ner som man vet att man bantar. Samma som en kompis sa. Om man står i ett handbollsmål och inte tar några bollar, är man verkligen handbollsmålvakt då?

 

Snart dags att åka och hämta dottern på Arlanda. Ett halvår utbytesstudier i Ankara. Jag är ordentligt avundsjuk på dagen unga som får chans att se världen och som dessutom tar till vara på de möjligheter som finns. Själv höll jag mig hemma, var en riktig fegis, ångrar mig ordentligt nu. Som jag tydligen har sagt till någon; skaffa dig en mentor så du slipper göra alla misstag själv. Man skulle haft en jobbcoach när man var femton sexton istället för nu, känns som det är lite sent…..


Fredagsmyyyyyyyys

Fredag, veckorna går fort, för att inte tala om åren. Ett år sen igår som vi begravde pappa, ett omtumlande år milt sagt. Fast det var då och nu är nu, man måste gå vidare och tänka framåt. Till våren kanske. Man börjar onekligen bli rätt less på kylan. Visst, det är ljus och fint men det är kallt, kallt, kallt både inne och ute. Värmeljusräkningen likväl som elräkningen går i taket.. fast man får väl köpa dunsovsäck kanske.


Fredag ska man ladda inför helgen, vad gör man numera på helgerna…. Sover ut. Precis man vägrar att gå upp. Slår på tvn och kikar på skidskytte, slalom eller vad det nu är, tom nordisk kombination ( märklig gren… det duger för os men inte bowling… jaja) allt för att slippa gå upp. Förr var man stressad om man inte hade en massa planer för helgen, numera känner jag att det bara är skönt att kunna göra vad man vill även om det betyder att man inte gör något alls…. Man blir tydligen slöare med åren. Numera nöjer man sig med en brasa, en bok och en whiskey…. Nöjer sig är kanske fel ord i dagens Haitiperspektiv… min whiskey kostar väl lika mycket om som massor med dagsransoner mat.. fast det är lite svårt att tänka så, tyvärr kanske.

 


Svårt att släppa ämnet Haiti. Situationen var rätt eländig även innan katastrofen men då hörde man aldrig nåt om Haiti. Glada fattiga människor som sjöng hela dagarna… not. I reportaget på Oprah före Rihanna sjönger säger dom att det fanns över 300.000 föräldrarlösa som i vissa fall levde rena slavliknande liv. Fruktansvärt.  (http://www.youtube.com/watch?v=EFn9fCPlmEQ)

 

Fast nu är det ju fredag och då är det dags för fredagsmys. Tänk så fort ord fäster, är det reklamfilm som ska utveckla vårt språk eller? Man undrar. Fast här blir det inget chipsmys, här får det bli morotsstavar och blomkål….. Dags att gå ner i vikt nämligen. Massor…. Golfsäsongen närmare sig med stormsteg och feta golfare är inte bara dåliga golfare, dom är feta också. Träna, äta mindre och dricka mindre. Låter enkelt men det är det verkligen inte…. Återkommer med rapporter om hur det går. Just nu är det tresiffrigt på vågen, inte bra, inte bra alls.



Fredag betyder också spellista. Här kommer en utan tema, bara lite bortglömda favoritlåtar. Clawfinger, Just D, Nils Lofgren,Ultravox och Lädernunnan ( självklart Cool Shoes, fast allt dom gjort är förståss överlägset bra. Såg dom på Barowiak i Uppsala för många år sedan. Jonas Almqvist alltid cool i solbrillor och trenchcoat. Morgon efter halv sju står han mitt i Uppsala, samma trenchcoat, drickande en burk cola, man undrar ju vad han väntade på. Anarki och Kaos tror jag hans punkfanzine hette)



Spellista 22 januari



Fredag betyder också Ronny Svensson på TV4:a morgon, karln har bra smak i film men ännu bättre när det gäller bowlingskjortor… idag har en han extremt tacky skjorta med en pinuppa på sidan, måste kolla om det går att köpa in till polarbear.se, återkommer även om detta….


Lite om istappar och valet

Livet har blivit farligt, en promenad till affären är förenat med livsfara… Det räcker inte med att fastighetsägaren ställer ut bockar eller sätter ut skyltar med varning för ras, is och istappar är fastighetsägarens totala ansvar. Efter dödsolyckan och den efterföljande rättegången i Stockholm för några år sedan trodde man hade gjort att medvetandet om detta hade höjts men icke sa Nicke ( vad kommer detta underliga uttryck ifrån förresten? Knappast favoriten Nicke Lilltroll eller?).
Istapparna hänger i klasar, visserligen stiligt, och gör att man hela tiden måste hålla utkik, samtidigt är det svinhalt på trottoarerna så om man inte får en istapp i huvudet så halkar man väl och slår ihjäl sig. Köpa broddar och hjälm kanske Det är lika bra att hålla sig inne..


Då kan man ju roa sig.. nåja kanske inte, med att fundera på vad man ska rösta på i höst. Själv lutar jag åt det passiva alternativet att rösta blankt. Rösta måste man göra, det dör folk i världen varje dag i sin kamp för rösträtt, det är både en rättighet och en skyldighet. Men just i år känns alternativen alldeles för avskräckande.

Är det bara jag som tycker att den blockpolitik som vi verkar ha kommit in i de senaste åren är negativ? Om man nu sympatiserar med vissa idéer så får man inte bara partiets övriga idéer på köpet, vilket naturligtvis inte går att undvika, men även andra partiers ibland rätt osympatiska ideologier och förslag.  Tycker verkligen folkpartister att kd:s familjepolitik är rätt? Tycker verkligen miljövänner att v:s skattehöjning och staten klarar allt inställning är rätt. Borde man inte först rösta och sen skapa allianser eller vad man nu vill kalla det. En mittallians vore det bästa, bort med ytterligheterna.
Fast man ska kanske inte tänka så. Man ska väl rösta på den som har snyggast glasögon eller nåt sånt.



Undrar hur många som röstar mot något och inte för något? Jag är mot alliansens skyll dig själv politik men vad är alternativet ( i valet alltså). Den femtioåriga käcka bönan Toblerone Mona? Nej tack. Ska hon företräda Sverige internationellt? Hoppas inte det. Fast hon kan ju göra som Maudan, skicka fram en tjänsteman och svara på alla frågor så man själv kan gläfsa vidare. Lätt att välja blir det inte…. 



Efter en kortare debatt med en av mp:s representanter i Uppsala så började jag faktiskt läsa deras miljöprogram. Man blir lite förvånad när dom förordar att man ska bygga höghus och att man ska förhindra köpcenter, sk ytterområdes handel. Höghus? I Uppsala? Med hela upplandslätten runt knuten som det går att bygga på, man blir förvånad. Köpcenter utarmar stadshandel? Hörde samma sak på sjuttiotalet när jag jobbad på Herr-City, då var det enkelriktningen av gatorna som skulle utarma stadshandeln. Har dom inte varit nere på stan en lördagförmiddag? Helt tjockt på gågatan. En vanlig vardag är det hur mycket folk som helst i city, fast dom handlar kanske inte… fast varför skulle dom göra det? Samma kedjor på gågatan som i Gränby så varför är det negativt att folk från exempelvis Storvreta åker dit istället för att ta sig in till vårt trånga centrum förstår jag inte. Skapa en bra innerstadsmiljö så kommer folk att välja den istället för annat



Ska ta och läsa läsa övriga partiers program nu och sen klippa och klistra ihop ett eget om det går. Fast det blir väl så urvattnat så det känns blankt…..


Tvillingdeckarna och Belgian Blue

Tänk vad småsaker kan sätta igång fantasin. Började på en ny kommissarie Maigret bok igår, Maigret och de motsträviga vittnena, och upptäckte att boken inte var sprättad. Så var alla pocketböcker när man var liten, man fick börja med att sprätta upp boken innan den gick att läsa. Fan, det är snart 50 år sedan. Kom då att tänka på vad man läste som liten.


Min första bok tror jag var Vi på Saltkråkan som jag fick av en granne när jag fyllde, tror jag, åtta. Har inget minne av att jag läste den men det måste jag väl ha gjort. Kommer ihåg när jag fick mitt första bibliotekskort, gick dit och lånade allt, nästan. Fast det var ju för svårt förståss…



Sen hittade man till Tvillingdeckarna (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tvillingdeckarna) , tror jag har läst de flesta, Hubbe och grabbarna. Tillhörd Wahlströms ungdomsserie. Tidstypiskt att det var olika färg, grönt och rött, på pärmen beroende på om det var flick eller pojkböcker. Man borde kanske läsa om några. Lätt att nedvärdera ungdomsböcker som man läste när man var i tio års åldern, dom kanske är bra.



Tillbaka till Maigret. George Simenon skrev drygt 70 noveller om Kommissarie Jules Maigret och alla är helt enkelt brillianta. Hans inställning var att det ska ta lika lång tid att läsa en bok som att se en film, alltså ungefär en och en halv timme, vilket gjorde att han måste vara oerhört effektiv och nedskalad i språket. Hans beskrivningar av miljöer eller personer är alltid mitt i prick men väldigt korta. På ett par tre meningar så får han fram det som andra behöver halva romaner för att beskriva. Tyvärr är alla böckerna utgångna men finns att köpa i antikvariat, på Tradera eller varför inte på min favoritsite www.bokborsen.se. Börja gärna med dubbelvolymen Maigret i Paris. Finns inbunden för dryga 50 spänn, mycket böcker för pengarna, men egentligen duger det med vilken som helst. Vill ni ha någon kan ni höra av er till mig förresten, jag har en del dubletter.



En annan sak som upprör, i alla fall som Uppsalabo, är att Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös inte ges ut längre. Rätt upprörande faktiskt. Här borde någon kunna gå in och göra en kulturinsats. Någon kulturintresserad Uppsalabo kanske? Skulle vara en större insats för Uppsalas historia och kultur än alla svulstiga projekt som diskuteras. Pelle, reggae och kanske lite mer om Ingmar Bergman istället för ett nytt konsthus tycker jag.


Nog om böcker för denna gång.



Såg på nyheterna att en person har blivit åtalad för att han stulit två kilometer järnvägsräls… Han var väl less på banverket och Sj och ville bygga en egen järnväg! Tycker det låter som en bra ide. Vi ska ju åka mer tåg och om nu tåget bara fungerar lite sådär så får man väl göra något åt det.



Sista ämnet för dagen: Belgian Blue…. Nu kommer det upprop om att det ska märkas vilken ras det är på korna vi äter, troligtvis vad kon heter, kanske en liten bild skulle vara bra; ”Hej, jag heter Blenda, ät mig gärna med en trevligt potatisgratäng”. Vad är egentligen problemet? Sluta äta kött! Hur svårt kan det va!!

Alla icke köttätare är inte militanta veganer a la Salander. Själv en medelålders, halv fett, halvt tunnhårig, halv dum ( ser ni mönstret? Man kan inte göra någonting ordentligt, bara halvdant) man i mina bästa år… kanske inte… hur som helst. Jag har inte ätit kött på 25 år. Får alltid förklara varför, däremot så är det ingen som behöver förklara varför dom äter kött. Fast vi är väl gjorda för att äta kött kanske… som våra huggtänder antyder eller som våra magar är uppbyggda, snabba är vi också så vi kan jaga…  Lär återkomma till ämnet.

Dags att ge sig av mot stockholm, Tåget lär gå i tid, komma fram i tid och dessutom är det billigt… not. Hur kan man tro att folk väljer tåget när det är så djäkla dyrt? Här måste man börja tänka om. Ska verkligen SJ ge ett överskott till staten? Innebär det inte en samhällsekonomisk vinst om vi åker tåg istället för att ta bilen? Idag blir det i alla fall tåg men man borde inte ens behöva fundera på alternativet bil, det borde vara självklart att åka tåg.


Julpynt

Hur länge får man ha julpyntet uppsatt? Tjugonda Knut är kanske sista dagen. Jag tycker det är trevligt att i alla fall ha adventsljusstakarna och ljusslingorna uppsatta ett bra tag till. Januari är riktigt mörkt och trist så lite ljus kan inte skada. Smal skillnad mellan att ha julsakerna uppsatta länge eller att vara först med att ha dom uppe. OK, tomtarna är nerplockade. De flesta av änglarna också, glömde några i fönstret, dom får sitta ett tag till, minst till påsk.


Är januari den tråkigaste månaden av alla? Mörkt, kallt och långt till värmen. Fast i år är det ju ovanligt ljus i alla fall, samtidigt ovanligt kallt, det får aldrig vara riktigt, riktigt bra.



Fast det känns lite futtigt att klaga efter att man sett rapporterna från Haiti. Nästan hälften av hela befolkningen bostadslös, helt sanslöst. Tvåhundra kanske trehundra tusen döda.. mer än hela Uppsala. Går inte ens att fatta omfattningen av katastrofen. Själv går man här och klagar på att man har tennisarmbåge.



Behövs det lokala partier? Uppsala har, så vitt jag kommer ihåg, aldrig haft något lokalt parti. Inget stockholmsparti ( fast det vore ju underligt, ett stockholmsparti i Uppsala....), inget länsbytar parti, inget planskilda korsningspartiet. Undrar vad det beror på? Politik kanske inte är något för blasea ( hur fan säger man att man är blasé) universitets snobbar? Det har onekligen funnits frågor som berört. E4 frågan, Musikens hus frågan ( som engagerade över 8000 att skriva på en protestlista) är några exempel men ändå inte. Vore väl skönt med ett parti som enbart såg till kommunens bästa utan att böja sig under den vinande partipiskan? Kanske inte är så viktigt, det blir ändå som det blir.

På allmän begäran, en historia…….. lite måste vi väl ha att muntra upp oss med så här mitt i vintern. En golfhistoria alltså:

Mannen och kvinna ligger i sängen på kvällen och småpratar.
- Om jag dog, skulle du då gifta om dig, säger kvinnan
- Absolut inte, säger mannen, du är den enda
- Men, du är ju fortfarande ung, tjatar hon vidare, klart du måste gifta om dig
Mannen ger sig till slut och säger:
- Ja, kanske, någon gång kanske
- Skulle ni bo här då, säger kvinnan
- Det skulle vi nog, jag har ju ärvt huset av mina föräldrar så det är nog troligt
- Skulle ni sova i den här sängen?
- Jag trivs bra här, säger mannen, så det skulle vi nog men nu får du sluta tjata
- Skulle hon få köra min bil, tjatar kvinnan vidare
- Den är ju alldeles ny så det skulle hon nog
- Men…. Skulle hon få använda mina golfklubbor?
- Nej nej nej, säger mannen, hon slår från vänster……

 

 


Förtätning och en tio-i-topp lista

Man blir förbluffad över hur troligtvis intelligenta människor kan uttala sig, tom i skrift, ibland.

Man undrar vad man har för bakomliggande agenda när dom hittar argument som dom knappast kan tro på själva. Carl-Johan Engström planeringsdirektör, kommunledningskontoret hävdar att Uppsala är en gles stat då vi har fler grönområden inom en radie av en mil från centrum än vad Stockholm har. Med den argumentationen blir Tierp ännu grönare. Alla orter med åkermark och skogar utanför centrum blir med det synsättet gröna och glesa.


Han lyckas här göra två tankelapsusar. Det ena är att debatten inte handlar om hur det ser ut utanför Stenhagen, Ärna eller Sävja utan hur den ser ut i centrum. Ska vi bygga på Mikaelskyrkans park, ska vi ha höghus på Klostergatan osv. Uppsalas centrum är enormt trångt och ska inte förtätas, förmörkas och övertrafikeras ytterligare. Vem vill bo i centrum om tio år när det ser ut som Sergelstorg?


Den andra tankelapsusen han gör är den klassiska småstadstanken, "eftersom dom så ska vi". Eftersom, med hans förvridna argumentation, Stockholm har färre grönytor än Uppsala så ska vi också ha färre. Kanske borde vara Stockholm som borde ha fler. Han tar även upp Malmö men undviker att nämna Göteborg, passade väl inte in i argumentationen.

Bilden publicerades i UNT 20100117 och ska alltså ge en bild av Uppsala som en grön stad… lerig är väl snarast namnet då han lyckas få med all åkerområden runt stan. Läs själva förresten: http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2-AV_ID=1003764,00.html?from=puff

 

Vad hände med iden att bygga utifrån? Varför ska vi bygga från Stora Torget och utåt, varför kan vi inte bygga från Salabacke, Sävja, Stenhagen, Ärna osv och inåt? Så gjorde man på femtio och sextiotalet bla med Salabacke som idag är ett av Uppsalas mest eftertraktade bostadsområden. Märkligt.

 

Nog om det. Satt i helgen och skulle göra en lista över decenniets bästa låtar men det gick inte, kom helt enkelt inte ihåg när dom kom ut. Gjorde istället en lista över mina tio all time favorites. Tänk så fort man glömmer. Listan skulle säkert bli annorlunda om jag gjorde den idag eller imorgon. Man är föränderlig. När jag var fem hade nog Trio med Bumba varit i topp...... vart tog dom vägen förresten? Finns inte på Spotify ( och då finns man inte eller hur?)

Anarcy in the UK: ett självklart val, I don´t know what I want but I know how to get it…överlägset bästa låten genomtiderna.

Vad ska du bli? Visserligen svensk men vad säger man? Världsklass förståss.

Ready or not. Inte lika självklart men Lauryn Hill kombinerat med Wyclef (Pras var väl med på ett hörn han med) kan bara bli bra.

I want you back. Elva åriga Michael sjunger brallorna av världen. When I had you to myself I didn´t want you around… kon i båset syndrome

Retrospect för Life. Lauryn igen.. svårt att komma förbi Commons mästerverk på en lista

When will they shoot? What´s genocide?Tthat´s when all the niggers die. Ice Cube vräker ur sig anklagelser uppbackat av allt från reklamfilm till tv program.

A song for Europe. Bryan börjar lugnt och fint och slutar med att skrika aldrig, aldrig.. på franska då förståss, blir det mer klass än detta?

Layla. Behövs inga förklaringar eller hur? Clapton och Allman duellerar på gitarr till Claptons kärlekstext till George Harrisons fru ( tror jag det var)

Ne me quitte pas. Vet inte om detta är rock men det är väl inte Stairway to heaven heller så va fan…. Du får inte gå på svenska… melankoli över att hon ska försvinna varvat med glädjen över vad som ska hända om hon är kvar. Kan inte bli känsligare. Tror inte Jeff Buckley hade sjungit Cohens Halleluja utan att höra detta.

Glora. Den bästa första låten på ett debutalbum någonsin?  Jesus died for somebodys sins but not mine.

Spotifylistan nedan. Håll till godo

10 i topp

 

Det var tio det….. runner up The End, Big Yellow Taxi, If I ruled the world, N.Y. State of Mind, Papa don´t take no mess…

 

 

 


Lite om Haiti

50.000 döda i ett av världens fattigaste länder. Alltid de fattigaste som drabbas, haiti nu och Indonesien tidigare.


Man kan ju undra varför Haiti är ett av världens fattigaste länder och varför ingen tidigare har brytt sig. Hörde en kommentar att katastrofen kan vara det bästa som hänt landet, äntligen bryr sig världssamfundet om detta land. Grunden i fattigdomen är den diktatur som man hade under 30 år. Papa och Baby Doc. För att få bort grunden till fattigdom i världen måste vi alltså se till att få bort konflikter, diktaturer och religiösa fanatiker… tror jag i alla fall. Bättre att vara proaktiv och stödja förändring än att dämpa sitt samvete genom att skicka in 50 kr till Röda Korset ( fast det ska man självfallet också göra). Själv är jag med i Amnesty…. Inte mycket kanske men alltid något.



Undrar hur mycket vi ger i bistånd till haiti? Antagligen ingenting. Däremot ger vi säkert en hel del till Cuba som, om jag förstått rätt, är ett rätt bördigt och i grunden rikt land. Haiti har ingen som helst industri, inga turister, ingenting.

Fruktansvärt är det i alla fall. Vad vet man egentligen om haiti? Inte mycket, helt okänt land alldeles bredvid charterparadiset Dominikanska republiken. Man borde lära sig mera.



Tipsar om boken Mr Clarinet av Nick Stone som utspelar sig på Haiti och tar avstamp i voodoo kulturen. Klart spännande deckare/ thriller. Finns att beställa…  Jag hittade mitt ex på ett pensionat på Sardinien…



Sen är ju Wyclef Jean från Haiti. Därav gruppnamnet Fugees. Refugees from haiti. Han har gjort en skiva på det speciella språket man talar på Haiti, en blandning av creole och spanska, finns tyvärr inte på spotify så ni får nöja er med mästerverket The Carnival.

Kanske en av de bästa skivorna genom tiderna. Kommer definitivt högt upp på min bästa lista. Lyssna på den första riktiga låten, The Apocalypse, där han samplat Concert for one voice med för mig okända Kalliopi Vetta, helt strålande. Lyssna sen på originalet ( hela skivan är förresten rätt bra) Kalliopi Vetta – Concert For One Voice

Wyclef Jean – Presents the Carnival Featuring the Refugee Allstars

 

Den riktigt uppmärksamma har säkert noterat avsaknaden av lokalpolitiskt gnäll… återkommer om det i nästa vecka. Ämnen som ” självklart ska vi bygga en stor idrottsarena mitt i stan. Parkeringsplatser? Nej, folk kommer att åka tåg… ” ” Vi har inte råd att betala sängplatser för uteliggare när det är tjugograder kallt för vi ska lägga 2,8 miljoner på bandyfinalen” ” Klart vi ska ha ett kultur hus, Säffle har ju ett” ” Grönytor mitt i stan? Dumheter, där ska det vara betong”


Nu tar jag gnällpaus tills på måndag men då är jag tillbaka, mer gnällig och irriterad än någonsin.


Kommunala pengar

Lite varmare idag, tror jag i alla fall, våren är på väg. Ni har väl märkt att det blivit ljusare? Dags att investera i markiser och persienner snart. Temperaturen är snart uppe i 17 grader i min lägenhet, snåldjävel till hyresvärd ( Lundbergs, så ni vet). Tur det finns värmeljus. Går väl minst fem per dag. Finns det värmeljus utomlands? Jag har varken sett eller hört talas om det i alla fall. Fast eftersom IKEA finns så finns väl värmeljus, almondy mandeltårta och norrlandspilsner, billy bokhyllor och ektorp soffor. Fantastiskt hur det svenska språket sprider sig via möbler över världen.



Härligt med kommunalråd som har koll eller hur? Bandyfinalen kostade Uppsala 3,4 miljoner förra året. På frågan vad finalen omsätter så säger Cecilia Forss ” jag vet inte”, ”men du måste väl vet vad finalen omsätter om uppsala ska täcka underskottet?” ”Nej, det är bra marknadsföring…” Undrar om hon hanterar sin privatekonomi lika slarvigt?

 

Fast det är väl tradition bland politiker att sakna koll på sin privatekonomi, hindrar inte att man vill bli statsminister så vi kan väl inte kräva mer av en lokalpolitiker antar jag. Undrar om man blir sifferblind när man sitter och bollar med andras pengar? Finns nog risk för det.

Kan det vara så att om man vill hjälpa hemlösa för några tusenlappar så är de beloppen mer lättfattliga för en beslutsfattare, därmed säger man nej,  än hundra miljoner hit och hundra miljoner dit? Verkar ju onekligen så. Man kanske måste bryta ner det till hanterliga siffor?

Musikens hus hade cirka 85.000 besökare förra året och kostar i storleksordningen 45 miljoner, det är alltså 529 kr i subvention per besökare som ska betalas även av oss som inte går dit ( fast jag har faktiskt varit där en gång, Lundell, och kommer snart att gå igen, Talib Kweli, så snart har jag väl tagit tillbaka min andel av skattesubventionerna till detta skrytbygge).


Är det värt 529 kr för kommunen varje gång någon går på en konsert i Musikens Hus? Det är möjligt men knappast troligt. Lönar sig verkligen stats/ kommunalsubventionerad kultur? 180 miljoner per år lägger kommunen på kultur. Det kanske är rätt men vad säger väljarna? Vi kanske vill att åldringsvården ska fungera först, att skolan ska hålla måttet, att köerna på akuten är rimliga innan vi lägger pengar på stråkorkestrar och teaterföreställningar. Jag vet inte men det vore intressant att ställa frågan.



Tänkte på vad svenskhet är. Är det evert taubes romantiska skärgårdsbild eller vad? Jag tror att Thåström fångat mycket av vår generations svenskhet med Buster och Fantomen i nedanstående låt.

Thåström – Kort biografi med litet testamente


Mästarnas mästare

Inte så mycket om valet denna dag, bara lite, mer om tv


Det är inte mycket att se på tv trots fler och fler kanaler. Idag går Morden i Midsummer på två kanaler samtidigt, ett avsnitt från förra året och ett från 98. TV tablån innehåller mest repriser. Men igår gick det lysande undantaget.



Samla 11 fd elitidrottare. Filma när dom umgås, lagar mat och tävlar. Ge varje en lite egen stund med en hyllningsfilm. Svårare än så behöver det inte vara att göra underhållning. Mästarnas mästare igår riktigt kul. Speciellt hyllningarna.



Vi är dåliga på att hylla våra hjältar, det är väl den svenska avundsjukan som slår till. En gång mästare alltid mästare. Sjöberg min stora hjälte, fan vad bra han var, ett ljus i den tidens friidrottsmörker. Undrar om vi inte är tillbaka till det mörkret nu efter en exceptionell period, Sverige dominerad en hel dag i friidrotts os lär väl aldrig hända igen.



Ännu bättre var ju det gamla Superstars där Kjell Isaksson vann finalen. Det var stort på den tiden. Skulle vara kul att se det igen. Ricky slänger medicinbollen i väggen…. Jaja, nostalgi är aldrig fel. Verkar inte finnas något på youtube.

 

Sen är vi duktiga på dock är att ursäkta våra idrottare som gör misstag. Lätt att peka finger åt andra. Tomas Johansson dopingdiskad men inte var det fusk inte, han var ju svensk, säkert någon elak utlänning som lurade i honom något. Mats Wilander blir dopingavstängd för cocain bruk, sen blev han Davis Cup kapten, hur gick det till? Ludmila är däremot en buse ( vilket hon väl är) men hon är ju inte riktigt svensk. Cyklisten, vad han nu heter, som blivit ertappad två gånger kan man ju tycka lite synd om kanske. Alla cyklister dopar sig väl sen årtionden men ändå har Hegerfors och andra do- gooders mage att hävda att han svärtar ner sporten. Släpp skiten fritt, låt folk göra vad dom vill för att få den framgång dom vill ha, folk dör ändå.

Hur som helst, programmet Mästarnas mästare är riktigt underhållande.

 

Facebook siten Valåret 2010 frågade om det vore rätt att lägga skatt på onyttig mat, vad nu det är. Man baxnar. Var det den viktigaste valfrågan man kom på? Folk får väl äta vad dom vill…. Vi kanske skulle beskatta övervikt istället. BMI över 28 innebär tusen kronor i extra fettskatt varje månad… över 30 så interneras man på Robinson ön, över 32 då är det pang direkt…..



Återigen kom det kommentarer i lokaltidningen om Uppsala som stor småstad eller liten storstad. Varför politiker hellre vill att vi ska vara en liten storstad än en stor småstad är för mig obegripligt. Gustaf von Essen har mage att förorda ytterligare förtätning i centrum…. Fast han bor två mil utanför. Måste finnas gott om grönytor runt hans slott i Salsta där vi kan förtäta….. Är väl inte så otroligt att man väljer att bo på landet för att man vill ha grönytor och lite lugn och ro, men när man ska in till stan då vill man ha ett betonggetto, helt obegripligt. Senaste åren har ett otal grönytor byggt så hela staden karaktär har förändras, den öppna staden är på väg att bli en mörkt och instängd stad. Är detta verkligen innevånarnas önskan? Folk vill bo inne i centrum säger någon. Men, högsta bostadspriserna har vi väl i Kåbo och Sunnersta, då är det väl tydligen där folk vill bo så bygg där då och inte på de ytterst få gröna ytor som finns i stan. Gör istället centrum större och mer lättillgänglig istället för ännu trängre.

 

Om någon undrar, nya livet började i måndags, nu dj----r ska det bantas…..

 


Lokalt gnäll

Tisdag, lite fantasilöst start kanske men det är tisdag, inte mycket att göra något åt.

Retade upp mig igår på en nytt inlägg av den sk politiske krönikören Kollberg som får breda ut sig i lokaltidningen. Saknar totalt grundinställning och hoppar lätt mellan att förorda kongresslokal mitt i stan till att i nästa inlägg förorda färre bilar i centrum, nästa gång tycker hon det är positivt att folk vill bo inne i centrum för att i nästan vara emot förtätningen osv . Har dessutom en titel typ oberoende krönikor vilket väl gör att man slipper stå till svar för det man skriver.


Så, idag kommer det att handla om lokala valfrågor, bor ni inte i Uppsala, sluta läsa.



En valfråga förra gången var åldringsvården, man lovade alla över en viss ålder, tror det var 85, skulle garanteras gruppboende ifall man ville ha detta. Löftet glömdes bort direkt efter valet och inget har hänt. Hur kan man få stå upp val efter val och lova saker men sen inte bli konfronterad med sina uppenbara lögner.  Majoriteten av alla vallöften är det aldrig ens meningen att man ska infria. Klassiska socialdemokratiska löftet som efter valet blev omvandlat till en ambition… dom lever onekligen i en annan sinnevärld än vad vi vanliga människor gör. Blir väl så när man aldrig haft ett jobb. Hur ska man kunna förstå arbetslösas situation om man aldrig varit arbetslös, hur ska man kunna förstå sjukas situation om man aldrig varit sjuk, hur ska man kunna förstå åldringsvård om man aldrig varit gammal ( kanske blir svårt kanske). Borde finnas ett arbetskrav för att bli politiker eller i alla fall för att sitta i riksdagen. På lokal nivå är det väl bättre antar jag.



En av de viktigaste lokala frågorna är hur vi vill att vår stad ska se ut. Ska vi verkligen bygga höghus som det nu är planerat? Ska vi bygga betongklumpar på alla parker? Ska vi verkligen prioritera biltrafik som vi nu gör? Vem vill då bo inne i centrum? Vi kommer att bygga en stad som ingen vill bo i, hela charmen med Uppsala är på väg att försvinna. Blir ett Uppsala disneyland av city, fullt på dagarna, tomt på kvällarna. Klart det blir så när politiker och debattörer som inte bor inne i stan för breda ut sig som dom vill och oemotsagt komma med sina sanningar. Självklart är det svårt att få parkering kl 11 en lördagförmiddag, hur kan man bli förvånad över det? Självklart är det mycket biltrafik när centrum bara består av en kort gågata. Självklart blir det mycket bilar när bussresorna bara blir dyrare och dyrare. Man måste komma med alternativ.



Nu har man börjat planera för en ny arena anläggning nästan mitt i stan, bra tycker kanske nån men hur ska man komma dit och därifrån? Hur många åker inte bil till fotbolls, hockey och bandy matcher ( inte bandy kanske… bandyportföljen lever väl fortfarande) och hur ska dom ta sig ut från småvägarna runt studenternas? Sveriges minsta centrum och man vill tränga in ännu mer på de få kvadratmeter som står till buds. En etablering i Gränby vore betydligt bättre, ditt finns det i alla fall vägar.



En annan fråga inför valet tycker jag är om kommunen, i ett uppenbart kärvt ekonomiskt läge, verkligen ska vara med och finansiera storsvulstiga byggprojekt som ett nytt konstmuseum, Uppsala Arena, nya anläggningen på Studenternas, finns säkert nåt mer som jag har glömt. Att man slängde bort skattebetalares pengar på Musikens Hus kan inte ses som ett prejudikat, vi slösade förra valperioden, nu får vi göra det igen. Sälj skiten, ta smällen och låt någon annan ta underskottet….

 



Nu till något roligare. Fredrik Strage propagerade för Meat Loaf i morse på TV4:a nyheterna. Här kommer en länk till Bat out of hell… ett klassiskt album.

Meat Loaf – Bat Out Of Hell


Stora bantardagen

Första riktiga arbetsdagen efter helgerna. Dags att börja producera och leverera till det framtida välståndet. Hoppas ungarna gör ett bra jobb så dom har råd att betala min pension, just nu verkar ingen ha råd att betala sjukförsäkringarna och arbetslöshetsförsäkringar så man får väl hoppas att pensionpengarna räcker i alla fall… Fast det är väl tveksamt.


Kan inte släppa det där med valet. Vilka är det viktigaste valfrågorna kan man fråga sig? Tittade in på en site om sånt och då är frågorna av typen, är du för illegal nedlaggning, ska vi höja skatterna, ska vi återinföra fri entré på statliga museer, ska spelmonopolet avskaffas ( trodde inte ens vi hade det kvar), förbjud reklam riktad mot barn osv. OK, det fanns några om utjämnande av inkomstskillnader men i princip var det nästan bara små, detaljerade sakfrågor. Inget om hur välståndet ska betalas, inget om äldrevård, inget om hur skolan ska utformas, inget om hur konjunktursvängningar ska hanteras, inget om valuta- och räntepolitik, dvs inget om det stora väsentliga frågorna.



Det är nog symptomatiskt för hur valrörelsen kommer att bedrivas, små sakfrågor som man egoistiskt tror ska gynna en själv. Gratis sms till all förstagångsväljare ger nog mer röster än att vi ska garantera omsorg till åldringar.



Vore intressant om någon kunde kontrollera vilka vallöften som gjordes i förra valet och hur många av dom som verkligen infriats. I Uppsala blev det i alla fall inget av med garanterat åldringsboende trots att det var ett uttalat vallöfte. Det som inte skulle vara en valfråga, Musikens hus, det genomförda man dock trots kraftiga protester.


Såg att kulturen i Uppsala kostar kommunen 162 milj per år, då är säkert inte underskotten i driften inkluderat. Musikens hus går med ungefär 45 milj back årligen… 40 milj!!!


Vore intressant att veta hur många individer som utnyttjar kulturen, inte antalet besökare utan antalet individer boende i Uppsala. Stadsteatern lär ha 11.000 besökare till en kostnad av 680 kr per person. I ärlighetens namn så inkluderar kostnaden även uppsökande barn och skolteater vilket naturligtvis är positivt. Det jag undrar över är hur folk är beredda att betala 6-700 kr för att se privat ”slå i dörrarna” teater i Stockholm men om man ska gå i Uppsala då ska det vara subventionerat ner till 100 kr biljetten. Trenden just nu är att man ska betala för sig via privata pensionsförsäkringar, vårdförsäkringar och allt vad det är men när det gäller kultur då ska det subventioneras via skattesedeln.
Så länge subventionen bestäms av folk som föredrar ”finkultur” istället för folklig kultur så bör det helt läggas ner. Reggae festivalen drar mer folk på en helg än vad Stadsteatern drar på hela året men dom får ( tror jag) inte en spänn. Fel sorts kultur antagligen. Hade det vara stråkkvartetts festival så hade säkert pengarna kommit direkt…  



Till något annat. Har börjat se Mad men ( fick boxen av mig själv i julklapp). Blev rekommenderat den av en av mina trogna läsare ( tack Marcus) och den är verkligen skitbra. Man blir sugen på att köpa sig en grå stuprörsbenskostym, vit skjorta och mörk smal slips…. Fast man kanske inte riktigt har kroppen för det längre, inte ens för dubbelknäppt kavaj, får bli en trippelknäppt…. Fast nu är det nya tag. Undrar hur många som börjar banta idag. Vi kanske ska utnämna den 11 jan till stora bantardagen, 12 jan till stora besvikelse dagen och 13 jan till det är ändå insidan som räknas dagen.


Mer om året som har gått

Ok, måste fortsätta gårdagens tema. Hörde nämligen på regionalnyheterna att årets största nyhet är svininfluensan…

Fanns den? Någon som känner någon som varit förkyld eller haft influensa senaste året? Självklart. Någon som känner någon som haft svininfluensa? Nope…


Det kanske är det som var årets tema, företeelser som egentligen inte fanns.



Svininfluensa
är som Jesus, alla tror på den men ingen har sett den…. Köa för nattvard eller influensaspruta kan väl gå på ett ut kanske. Själv är jag varken svin eller jesus religiös så köande får anstå till SJ eller var man nu står i kö.



Värderånet
. 160 miljoner, puts väck. De enda som vet hur mycket pengar som fanns är värdeföretaget själva, det kanske inte ens fanns några pengarna. Rånarna nekar förståss… rätt effektiva killar måste man ju tillstå. Om dom nu fick med sig 160 miljoner så kan det ju vara värt några år i fängelse, bra pensionsförsäkring om inte annat.



Tigers
familjelycka gick upp i bunkersand. Fast den fanns nog inte innan heller eller hur? En till nyhet som var en chimär… Har skrivit om honom tidigare och det kan väl räcka nu men en liten kommentar. Det är fascinerande hur isolerade kändisar saknar förankring i verkligheten. Han trodde säkert att det var normalt att ha älskarinnor, är väl aldrig någon som sagt åt honom att han gör fel. ”har inte alla lyxhoror på stan? Det hade jag ingen aning om”



Fjärde stora nyheten är väl miljöfokuset och då framförallt den globala uppvärmningen…. Kallaste vintern sen fyrtiotalet. Tur att vi har en global uppvärmning annars hade vi väl frusit ihjäl.. Uppvärmningen är kanske en nyhet som inte finns. Eller också hjälpte klimatmötet i Köpenhamn, man kanske gjorde ett för bra jobb med att stoppa uppvärmningen, hela Europa hamnade under snö ( nu föll jag återigen i fällan att tro att Europa/ Sverige/ Uppsala är världen, har faktiskt ingen aning om det är kallt eller varmt i övriga världen).



Femte nyheten är lokal. Jag blev inte landshövding. Det har väl inte fått så stora rubriker som det har förtjänat men ändå. Kan tyckas vara ytterligare en icke nyhet men för mig var det stort, man får inte glömma det individuella micro perspektivet på livet. Hade i alla fall blivit en mindre i statistiken. Får komma igen nästa gång.



Får räcka med icke nyheter nu och ladda upp får nyhetsåret 2010. Val val val. Har redan börjat. Märks faktiskt tom på Facebook. Kommer grupper som uppmanar till lokal debatt osv,  mycket positivt, men samtidigt kryper en del ormar fram under sina stenar. Senast jag såg var en som heter ”svenska barn behöver också hjälp” satt upp av någon form av religiös organisation (vilken framgår inte) som vill skära ner på biståndet. Ser redan medlemmar som håller med i sak men inte förstår syftet med gruppen.



Det kommer att komma mycket sånt i bakvattnet av Sverige Demokraternas framgångar. Det politiska mörkret har aldrig varit mer närvarande än det är just nu. De etablerade partierna hjälper till med sin flathet. Vågar inte ställa sig upp och ta avstånd, man kan ju förlora några röster. Riktigt svagt. Bengt Westerbergs vägrande att sitta i samma soffa som Ny Demokrati ter sig idag som ett under av personlig integritet.



Vilka blir det viktigaste valfrågorna? Inte blir det åldringsvården i alla fall. Saab med sina 4000 anställda ( tror jag) verkar ha en starkt lobbygrupp medans Sveriges….. hur många är dom?... pensionärer inte verkar ha någon som talar för deras sak. Fast mitt engagemang grundar sig väl i att jag själv snart är pensionär, långvården kryper allt närmare.
En annan fråga som verkar bli bortglömd är den kraftiga förändringen av skolan som alliansen har börjat inför, från en skola som verkligen försöker lär ungarna något till en klassisk pluggskola. Skolan var helt urusel när jag var liten och nu vill man tillbaka dit. Märkligt.



Jag fick betyg i tvåan, hur kul var det för de ungar som var sent utvecklade eller tom dyslektiker? Dyslexi var väl mer eller mindre okänt när jag gick i skolan, så här i efterhand så tycker jag synd om dom som blev stämplade som dumma i huvudet för att dom inte kunde läsa, så ska vi väl ändå inte ha det igen? Sen kan man ju undra varför vi läser så mycket matte i skolan. Finns nåt med siffror som motsvarar dyslexi men jag kommer inte ihåg vad det heter, sifferblind sa man när jag var liten. Kan man inte matte så betraktas man som dum, kan man räkna är man smart. Hur fel tänkt är inte det? Själv var jag duktig i matte men inte var jag något smartare än andra för det. Hade vi haft betyg i socialkompetens så hade jag väl fått gå två år i varje klass istället.


Nystart på skrivandet

Nu är det dags. Första riktiga arbetsdagen på det nya året, nu blir det blogg varje vardag, det vanliga svamlet förstås.


Året är slut så det är väl dags att sammanfatta och dessutom spekulera i vad som ska komma under 2010.



Personligen har jag rätt svårt att komma ihåg vad som händer, åren blandas ihop i en enda röra. Imponerad av folk som kan göra listor på decenniets bästa skivor, filmer, största nyheter osv. Jag klarar nätt och jämnt av att göra det för förra veckan. Hur ska man komma ihåg vilket år en skiva kom, vet bara när jag började lyssna på dom.


Årets bästa skiva är för mig samma som året före. Eddie Vedders filmmusik till Into the wild. Tätt följd av alla Kings of Leons skivor även dom fick sitt stora publika genombrott förra året så har snurrat på min skivspelare rätt länge (så kan man väl kanske inte säga längre, fast det är ett skönt uttryck).


Årets konsert var definitivt Olle Ljungström på Katalin i stark konkurrens med Jesse Malin i Dublin.


Film blir svårare…..Kommer inte en på någon… fan vad minne sviker…. Nåja, kanske inte var så viktigt. Ska fundera igen och återkomma.



Nyhetsmässigt så är väl Tigers fall som blivit mest uppmärksammat. Känns som en rätt liten händelse i det stora dock.  



Annars är det väl miljöfokuset som är det största. Alla partier, även de som tidigare aldrig nämnt miljö utan snarast hävdad individens frihet att göra som den vill, är idag miljöpartier. Kan bli lite mycket ibland kan jag tycka. Alla springer som vanligt åt samma håll och då är det väl bra att man springer åt ett viktigt håll då. Fast det är mycket snack och lite verkstad som vanligt.

Fast man undrar ju var den globala uppvärmningen tog vägen…. 30 grader igår… man hade ju hoppats på en kraftig temperatur ökning men så verkar det inte bli. Man får se till att släppa ut lite mer skit så det blir varmt igen…



Vad händer under 2010 tror ni?


Valåret kommer väl att göra att man får sälja tvn. Mona Sahlin på tv varje dag kan knäcka den starkaste. Kunde man inte köra nån form av Big Brother på valet. Lite Last man standing.

Egentligen är det väl kommunal och landstingsvalet som berör oss människor mest men det får inte mycket utrymme i press och media. Kanske blir bättre denna gång nu när de sociala medierna som Facebook och i viss mån Twitter gör det lättare att få ut information. Ännu inte sett någon internetmarknadsföring från nåt politiskt parti men det borde komma.

Valåret kommer naturligtvis att dominera, ingen tvekan om det. Vinter-os och fotbolls-vm. Sen startar säker nån ny dokusåpa som det är svårt att värja sig mot. Let´s dance och Idol. Robinson och Stjärnorna på slottet. Ranelid…. Schyman.. kändisar gör vad som helst för att få uppmärksamhet.

Fast den största oron jag känner inför det kommande året är vad som kommer att hända nu när klyftorna i samhället ökar kraftigt. Kommer vi att se liknande utvecklingar som vi har sett i en del andra europeiska länder, bla Frankrike, där motsättningarna i samhället visar sig i protester och upplopp. Så långt går det väl aldrig i Sverige, vi är ett folk som knyter näven i fickan, men förr eller senare kommer grupper som vill driva utvecklingen mot våldsamma lösningar att få fler anhängare. SD:s framgångar tror jag är en del av detta, man vill leta efter någon att skylla sitt eget misslyckande på och då är invandrare en tacksam grupp. Känns igen från trettiotalets Tyskland. Sluta leden kring en yttre fiende.

 

 


RSS 2.0