Taxi

Ska åka taxi vilket jag inte gör så ofta. I köpenhamn vilket händer ännu mer sällan.
Har skrivit ner adressen på en lapp ( efter tips från en kollega), taxichaufförerna i Köpenhamn pratar tydligen inga nu levande språk. Bra tips visar det sig. Vi hinner inte ens starta taxin förrän chauffören ringer upp någon kompis och sen samtal högt och ljudligt under hela resa. Hade väl varit ok om jag förstått vad han sa... ingen aning om vilket språk det var. När vi kom fram så sa han nog någonting typ "vänta" i telefonen och sen tog han betalt. Lyckades få mig att nästan be om ursäkt för att jag hade avbrutit hans samtal, hade han bara sagt till så hade vi kunnat köra en bit till, köra tills han var klar med samtalet...Fan vilka typer det finns. Vad säger man? Shut the fuck up eller? Och i sådan fall,....på vilket språk.


Tror ni det blev dricks?



Har svårt för Köpenhamn. Vad är det som är så märkvärdigt med Ströget? Samma butiker som hemma, samma folk ( nästan), same same but different. Nej, tacka vet jag gå gatan där man kan kryssa mellan HM, Dressman och Lindex.. kanske inte  men så stor skillnad är det inte.



Tog metron till kastrup istället. Vågade inte ens titta på kvittot för ölen? Finns det en övre gräns och om, var går den? Om dom sa 200kr skulle jag då ha lämnat tillbaka ölen? Kanske. 150? Kanske. 120? antagligen inte.. det var väl vad den kostade skulle jag tro... man är inte klok. Man borde få traktamente baserat på ölpriserna....


Jaja, lite av ett ilands problem kan man tycka. Får ta med mig egen öl nästa gång, det kommer att bli uppskattat.

Riskmanagement

Ursäkta bristen på världsreflexioner senaste veckan. tänkte att jag skulle låta er bilda er en egen uppfattning om världen för en gångs skull. Gick det bra?

Lovar att vara lite mer frekvent med mina samhällskommentarer i fortsättningen.
Så, vad har hänt i veckan?
Börjat nytt jobb (www.infor.com), fått en Sabatier kniv i present( nu hackas det ännu fortare i det bergmanska köket), Kings of Leons nya skiva har kommit ( Kings Of Leon – Come Around Sundown), bokat musicalen The Wicked i London (http://www.wickedthemusical.com), bokat Saw Doctors också i London (The Saw Doctors – To Win Just Once, The Best Of The Saw Doctors), varit hundvakt ( fantastiskt hur en hund kan slicka sin egen pung, att satsa på sig själv skulle få en helt ny innebörd).
Det är väl ungefär det som har hänt.......har väl gått upp nåt nytt kilo, tappat lite mer form, ätit för mycket, gjort för lite... fast så är det varje vecka.
Riskmanagement.
Det dör ungefär en person per dag i trafiken i Sverige. Nu måste man ju inte ge sig ut men det blir lite jobbigt annars. En viss kalkylerad riskt.
Folk ramlar ner från byggställningar dagligen, jobba bör man. Kalkylerat risk.
Folk får hjärtinfarkter och dör, sånt händer. Inget att göra något åt, livet innebär i sig en risk.
De flesta som överhuvudtaget gör något inser att det finns en risk i beteendet, man kan säger dö av kvävning även om man väljer att inte gå ur sängen.
Men.... om man nu blir militär (ni vet att försvaret inte finns längre, nu har vi internationella insatsstyrkor), frivilligt åker till en av världens farligaste krigszoner och där faktiskt blir skjuten, vad har man då gjort för riskbedömning?
Vad har militären gjort för riskbedömning när man sen på tv står och säger " det hade vi ingen aning om...." Vilket djävla hyckleri.
Sen spär onekligen media på. En reporter filmas när hon står på Ärna flygplats landningsbana och väntar på planet från Afganistan ( fan.. här står man.. sa hon inte). Hur intressant på en skala är det.... ej mätbart.
Fast det var flera dagar sen och nu har viktigare frågor faktiskt tagit över, som skjutningarna i Malmö. Som tydligen pågått ett tag men riksmedia har inte brytt sig. Man ska inte behövs bli skjuten när man står och väntar på bussen.
Nu har ju inte Malmöpolisen kanske det största förtroendet ibland invandrargrupper. Antar att ni kommer ihåg filmen innefrån en piketbuss för något år sedan. Ger mig sjutton på att det är en polis som har skjutit, finns det invandrarfientlighet i någon yrkesgrupp så är det väl poliser. Jobbade själv i sambandscentralen i slutet på sjuttiotalet och redan då var det "vi mot dom" som gällde, riktigt otäckt  stämning faktiskt. Invandrare är väl, antar jag, underrepresenterade inom poliskåren, politiken, företagsledning osv osv. Och med SD i riksdagen så ser det, för att travestera Hägerfors, mörkt ut.
Mer musiktips.... Daddy was a blacksmith.... Lucy Love – Daddy Was A DJ

fan

fan, här sitter man ( ok, det har blivit några Arne Anka album på semestern).... med sista ölen på länge på en folkfylld flygplats i Turkiet på väg hem till ett frostigt och kallt Sverige. What have I done to deserve this? Antagligen rätt mycket bra.... man har det bättre än man förtjänar men uppskattar det dåligt.

Man har allt man behöver men vill bara ha mer och då av sånt man inte behöver. Nu får det bli en mer minimalistisk livsstil hädanefter. Inga böcker, inga filmer, inget v.... vin höll jag på att skriva, där går faktiskt gränsen. Får köpa billigare boxar istället. Ingen golf ska det bli heller, sånt kostar pengar. Vinter säger ni, ja, vad har det med saken att göra. Nej, nu ska här snålas så vi kan åka tillbaka till Akbuk igen så fort det bara går. Även om det regnar så är det varmt regn, om det blåser så är det varm blåst och om det är sol så är solen varmare. Svensk vinter är rätt trevlig men hösten.. usch och fy. Uc ( hur skriver man krok c?) heter det på turkiska, tror jag iallafall.
återkommer med fler insiktsfulla kommentarer när vi är på svensk mark.

Fredag sista dagen i Akbuk

Sista hela dagen i Turkiet. Riktigt skönt idag igen. Igår var det regn och storm hela dagen. Altinkum helt övergivet. Passade oss bra, då fick vi chansen att gå i lite möbelaffärer och fixa lite andra saker.


Det man upptäcker mer och mer, fascineras av kanske man ska säga, är hur ojämnt saker är härnere. Servicen utmärkt ibland, ibland helt obefintlig. Kvaliten på arbeten man köper bra ibland, men då kostar det ofta mer, och ibland undrar man om hantverkarna är helt blinda. Fast saker börjar lösa sig nu. Huset har fått gardiner, mattor på golven, lite mer hemtrevligt än tidigare. Nu ska bara badrummet fixas, lite bokhyllor införskaffas och slutligen upp med lite snyggare lampor. Sen är det klart för nästa år. Lite uthyrning men framförallt ska vi vara lite längre tid härnere. Nu har vi ju uppkoppling, vi gör i princip samma saker som hemma, dvs sitter och kikar på facebook, enda skillnaden är att det är varmare, tystare och betydligt bättre luft. Akbuk är känd för sin hälsosamma luft och det är nästan så att man känner av det.


Vi har fått fyra kompisar också. Fyra hundar som bor på vår gård. Gav dom lite mat och nu har dom blivit våra vakthundar. Innan maten så brydde dom sig inte om folk på gatan, nu skäller dom så fort nån kommer i närheten av tomten. Fast om någon annan ger dom mat så är dom väl bästa kompisar istället. Hundar har kort inne.


Imorgon blir sista dagen, en dag på marknaden, handla lite grejer, lite turkiska lyle and scott, lite turkiska converse, lite turkiska adidasjackor. Kvaliten rätt ok iallafall med hänsyn till priset. Själv har jag allt jag behöver utom en stor garderob. Borde köpa det istället för kläder... Som när man fyller år, alla kommer med blommor men ingen med vas. Tänk på det nästa gång ni kommer på besök.
Dags att ge sig av in till stora byn. Vi behöver försäkring. Verkar inte som så många bryr sig om det här. Man river väl och bygger nytt ifall något händer

Kommer bilder lite senare.

På en turkisk fotbollsrestaurang

Fotboll på en restaurang i Akbuk, på tvn alltså, england mot montenegro på storbild, skottland spanien på liten skärm och Holland - Sverige på datorn. kan det bli mer förvirrat. Länge sen man hejade på  Montenegro i en fotbollsmatch, man får välja sina favoriter. Vad är man om man är från Montenegro? Monte neger? Monte negress? Svårt sånt
En dag i Efesos. En av romarrikets viktigaste städer, hade 250.000 innevånare, imponerande. Sen gör dom rätt bra öl också... Efes.
Regn idag. Regn i Turkiet undrar ni? japp, inte så vanligt men idag blev det till att investera i regnrockar. Helt ok ändå, blivit lite mindre kallt på nätterna men i gengäld inte så soligt på dagarna. Lite sightseeing, lite fixa i lägenheten. En bra vecka.
Uppkopplingen började strula. Man är känslig, ingen uppkoppling på en hel dag och man blir stressad. Vad tror man egentligen? Att världen skulle märka att man inte är online? Att någon skulle skicka ett mail som man måste svara omedelbart på? Att någons inlägg på facebook verkligen skulle vara intressant?
Man har det nog bättre med en bok och ett anteckningsblock. Fast vi kommer självfallet att fixa uppkopplingen, herregud, någon kan nu maila..... dessutom måste man kunna uppdatera sin blogg då och då eller hur?

Kallt i Turkiet

Oj vad det är kallt. Turkiet på natten är ingen lek. Halvstorm och väggar tunna som tältdukar. Vi borde ha tagit med duntäcket.
Varmt på dagarna kallt på nätterna. man sover klart bättre denna gång. Förra gången var det 33 grader i sovrummet på natten, nu är det väl 16. Som sagt, vi måste köpa ett täcke.
Födelsedags och förlovningsfest igår med våra turkiska/ norska/ brittiska vänner. Bjöd på ett enklare svenskt smörgåsbord vilket faktiskt gick hem. Turken gillade matjessill, en tusenoddsare. Han gillade tom svensk kaviar. Värmeljus hade dom aldrig hört talas om. Kanske en ny bransch.
Helt annat i Akbuk nu än förra gången. Mer folk på restaurangerna men tomt på stränderna. Britter som bor permanent har krypit ur sina hus. Quiznight och karaoke på restaurangerna. Strandtältet rivet. Båtturerna sjunger på sista versen. Vardagslivet verkar var på väg tillbaka. Turkiska vintern på väg och då ska allt ordnas som inte gjordes under sommaren. Husen ska byggas, renoveras eller målas. Undrar om dom klarar sig hela vintern på det dom tjänat på sommaren, verkar tveksamt.
Du är nu man ska bygga sitt eget hus om man hade råd. Svensk kvalitet är rätt okänt här. Turkiska principen är att göra allt klart till 95 % sen får resten vara. Aldrig betala fullt innan det är klart och inte ens då gör dom klart. Vi har fått tjata en hel del för att få småsaker fixade men förr eller senare blir dom gjorda trots allt. Man vänjer sig rätt snabbt.
nu är det dags för en liten utflykt till Bodrum. en biltur över bergen och sen förhoppningsvis en tur till stranden och butikerna.
återkommer med mer nyheter från det ottomanska riket

Rapport från en flygplats

Snart nio på en flygplats i Turkiet. Reflekterar över världens märklighet

Flyger från Sverige till Turkiet, europa till asien, modernt till mer omodernt. Borde väl läsa Pamuk men läser Arne Anka. Absurditeterna haglar. I högtalarna på flygplatsen spelar dom jetaime mon on plus... ursäkta stavningen ( pardon my french kanske man ska säga). Vänta här nu. Jane Birkins stönlåt som länge var svartlistad på svensk radio på en muslimsk flygplats. Kanske ett trix för att komma in i EU. Dom ska visst söka igen 2011. Lär inte gå bra den gången heller.
Kommer fler korta reflexioner vad det lider. Man får ett annat perspektiv på tillvaron när man ser på från distans

regnigt sverige

Dags att förlänga sommaren med några extra dagar. Akbuk here we come. 28 grader på dagen 18 på natten. Hoppas det regnar i sverige. allt är relativ så också lyckan.
fascinerande att det finns folk som orkar göra saker som man inte orkar själv. Lyssna på detta; "smådjurspensionat". japp. det går att lämna bort smågnagarna till ett pensionat. Helpension för 28 kr dygnet, vill dom gå på spa så kostar det extra. Otroligt skönt att veta att det finns. hoppas dom inte har ormar i rummet bredvid. Undrar om det finns marsvins kyrkogårdar också.
Apropå dödsfall.
bilen dog häromdagen. det skar sig kan man säga... inte så kul...har varit en lång och trogen vän. Vi träffades vid sjutton och den klarade bara tjugofyra. tusen alltså. mil alltså. Inte mycket för en escort. Tydligen skulle man fylla på olja ibland... tänk så det kan bli.
så, efter semestern är det dags för lite biljakt och nytt jobb. kan bli en händelserik höst.
återkommer med rapporter från Turkland. Landet där man gör allt till 95 procent men gärna tar betalt i förväg.

Bildjävel

Ok. Nu tog jag kanske i men bilen är numera död... Vafan? Olja i motorn? Tror ni man är nån djävla oljeshejk eller? Shejk your booty...¨

Så, den dog på motorvägen. Man kan väl säga att det skar sig mellan oss...escorten och jag. Jag skaffar en ny kompis, escorten blir kremerad. 24000 hårda mil på vägen varav nästan 8000 var mina.
Its better to burn out, than to fade away...
hur ska jag kunna skaffa en ny bil? hur många märken finns det? hur många modeller? färger? motorer? helt omöjligt
Vad var det för fel på ford... du kan få den i vilken färg du vill bara den är svart...
Ska man skaffa en bil man kan stava till, Kia, eller en som det är helt omöjligt att stava till, peougerotet. Dom ska vara så märkvärdiga, fransmännen, peschå... vad är det för fel på det? nejdå, peougerodt ska det vara, säkert med en krok här och var också.
Vad heter bil på esperanto? en sån vill jag ha.
ja, det är samma bil som gick igenom besiktningen för några dagar sedan utan några som helst anmärkningar... kan man stämma tror ni? den här kommer att rulla länge... not, bilen är i bra skick...not, ses nästa år...not not not

RSS 2.0