Börjar rulla på

Efter vila i två dagar, påtvingad, så blev det en runda igår. Fick inte ont i vaderna förrän efter drygt fem kilometer så det kändes rätt skapligt. 12 km lite fortare än tidigare utan att bli helt slut. Har börjat använda appen Shapeup, registrerar allt jag äter osv, vilket har gett en viss viktnedgång. Det kan nog vara förklaringen till att det gick lite bättre. Nu gäller det att hålla i både kost och träning innan det blir dags för turkiet i tre veckor, då blir det både svulla och slöa.... Inte lätt att vara duktig på semestern
 
 
Stockholm maraton i helgen men inte för mig, Ett lopp per stad får räcka. Stockholm, Berlin och Paris avklarat. Amsterdam planerat. Anmäld till London  men det är inte säkert att man får biljett. Sen får det nog vara nog. Kanske... rätt trevligt att ge sig iväg till en storstad med ett "uppdrag" även om det känns som Mission impossible ibland...
 
 
Lite synd att man inte började tidigare men när jag var yngre fanns inte långdistanslöpning på kartan. När jag höll på med friidrott så vägrade jag springa 200 meter, man kunde ju bli trött. 110 meter häck är nog det längsta jag sprungit tidigare. Synd att UIF var en så dålig klubb annars hade jag nog hållit på lite längre. Blir väl väldigt individualistiskt när det är den typen av idrott, det är ingen som är beroende av att man håller på, nästan tvärt om faktiskt. För min del blev gemenskapen på bowlinghallen mycket mer intressant än att plåga sig på kolstybb banor ( jo, så gammal är jag, banorna var rena lervällingen ibland, fick man innerbana var det kört) och det ångrar jag inte ett ögonblick även om det hade varit kul att se om man kunnat utveckla sprintlöpning och då framförallt häcklöpning. Nu blev det till att hänga i rökiga bowlinghallar istället, inte den bästa miljön kanske men man fick trevliga kompisar. Nästan alla jag känner har kommit via bowlingen, tom min fru, man är fantasilös. 
 
 
 
 

Skolarbete

Min bonusdotter frågade mig vilken händelse, efter kriget, som påverkat Sverige mest. Dom ska tydligen presentera något i skolan. Såna roliga uppgifter fick aldrig vi... fick väl aldrig några uppgifter där det krävdes att man tänkte själv, allt handlade om att man skulle komma ihåg och upprepa vad läraren sa. Undrar hur jag klarade mig så bra trots mitt urusla minne? Märkligt.
 
Frågan fick mig iallafall att börja fundera...Påverkat sverige var det alltså frågan om, inte största händelse osv. Mordet på Palme tror jag man kan glömma i det sammahanget, har väl knappast påverkat Sverige i någon större utsträckning eller?
VI kom fram till att Euro omröstningen, dvs nejet, var det som påverkat oss mest och då faktiskt positivt men det måste finnas fler.
 
Kärnkraftomröstningen var starten på miljörörelsen och den påverkan det haft på samhället.
Valet av Hammarsköjd som generalsekreterare i FN gav oss, som litet land, en förståelse för att det gick att påverka världen.
Start av tv sändningar 1956... det är nog det största trots allt... var hade vi varit utan tv? antagligen mer ute och hos varandra så det kanske inte enbart var positivt. TV tar för mycket tid men det har onekligen påverkat både oss och resten av världen, antagligen mer än vad internet har hunnit göra ännu. Snart kommer vi väl att skratta åt tv-sändningar, tablåer och inspelningsbara boxar... 
 
Såg samsungs tv som man kan prata med... då är man verkligen ensam. Helt onödigt. Om det fanns en spis som man kunde prata med så vore jag nöjd.. spenderar nästan mer tid framför spisen än framför tv men det är inte skälet... vid spisen har man ofta bägge händerna upptagna och ofta är man kladdig också.... nu lät det som jag gjorde något annat än att laga mat vid spisen men så är det inte...
 
 
Tänk att bara säga "sänk värmen, öka värmen" utan att behöva torka av händerna och försöka hitta knappen på spisen, vore kanon. Fast just nu blir det mest sallad så spisen, vår alldeles nya induktionshäll från Samsung, står rätt oanvänd. Någon som vill köpa vår gamla induktionshäll förresten? Från IKEA, fungerar utmärkt.
 

Vikt

Går väl lite sådär med träning och viktnedgång. Försöker ta hjälp av appen http://www.shapeupclub.com med vikten, påminner en hel del om den gamla Hälsovakten. Man får ett kalorimål beroende på hur mycket man vill gå ner och sen lägger man in allt man äter och tränar... Verkar onekligen som att jag enbart får äta mat de dagarna jag tränar. När det sen är Strömming med potatismos på lunchrestaurangen blir det extra svårt. Kul att se vad olika matvaror innehåller iallafall. Jordnötter är ett stort no no... rödvin och whiskey helt ok.... tur det. Hur skulle det annars gå? 
 
 
 
Just nu blir det mest sallad med exempelvis fiskburgare eller haloumi, det sistnämnda kanske inte perfekt men rätt matigt och, tycker jag, gott om det är gjort rätt. Får väl bli den vanliga fisken till helgen, börjar bli rätt fantasilös i matlagningen. Får nog sätta mig en kväll och läsa igenom mina 40 kokböcker för lite inspiration.
 
 
Dags för sista träningsgrupp träffen ikväll. Redan slut. Var  betydligt roligare än vad jag hade förväntat mig. Lite annorlunda träning men inte alls speciellt hetsigt, snarast avslappnat. Mer om det på http://www.lopstegetuppsala.se/
 
 
Trist att det är slut, blir svårt att köra intervall träning själv men det måste man väl göra antar jag. Fast jag är lite skeptiskt, tycker jag mest får ont i benen utan att bli starkare.. Var ute häromdagen och sprang, tyckte det gick ovanligt lätt, mycket beroende på att det regnat innanf förståss men ändå. Kom hem och insåg varför det gått så lätt... hade springit betydligt kortare än jag trodde och dessutom långsammare... inte undra på att jag var fräsch när jag kom hem.. får nog se till att hitta lite längre slingor att springa.

Lite om träning

Går lite sådär med den återupptagna träningen... planen var att springa en mil i lördags och två mil på söndagen men så blev det inte. Alldeles för trött för att springa på lördagen efter en golfrunda kanske i kombination med pollenallergi. Söndag däremot men... gav mig upp på Nåsten, tänkte ta löpstigen ut till Lurbobro men det gick inte alls. Rena lervällingen, troligtvis extra uppkörd av alla mountainbike åkare som swischade förbi i hundra åttio... vad är det för fel på folk? fick hoppa undan vid ett flertal tillfällen för att inte bli påkörd av cyklister med något maniskt i blicken...
 
Stabblade säkert i tre, fyra kilometer i blandad lervälling, inget som passar mig.. benen tog rätt slut och humörer i botten, blev bara 14 km i rätt lusigt tempo så nu ligger jag ännu mer back i schemat. Planen är att springa i 100 timmar från första maj till sista september och då krävs det en hel del långrundor.
 
 
Ett ytterligare problem är att golfen har dragit igång. Tänkte ta ett uppehåll i år men istället för att inte spela alls så gick vi med i Kåbo som ligger en kilometer ifrån där vi bor. Visar sig att hustrun helt plötsligt tycker det är kul igen så det har blivit fler rundor än jag hade tänkt mig. Bland annat två i lördags. Medge att det är trevligt med fågelungar mitt på banan? ( obs, fåglarna är i förgrunden, i bakgrunden några andra gökar...)
Hoppas dom klarar sig och inte blir träffad av för många bollar.
 
Att det inte alltid går så bra att spela är ett mindre problem. Golf är speciellt på det sättet. Det är så pass svårt att man faktiskt kommer ihåg de bra slagen och förtränger de dåliga till skillnad mot exempelvis bowling då man enbart kommer ihåg missarna....
 
riktigt tragiskt att kommunen har bestämt sig för att demolerar hela Rosendalsfältet och därmed både ta bort ett fint rekreationsområde men även nagga Stadsskogen i kanten. Tror inte historien kommer att se nådigt på hur staden utvecklas från en grön fin stad till ett rent betonghelvete. Illa är det. Finns områden i närheten som inte används alls, exempelvis bredvid BMC men det ignorerar man helt. Sägs att golfklubben varit en nagel i ögat på kommunen länge och nu vill man ge igen.Tyvärr tror jag det stämmer. 

Golfbanor och idrott

Jag tycker det är väldigt märkligt att kommunföreträdare slår sig för bröstet och skryter om hur mycket man satsar på idrotten i Uppsala. 150 miljoner plus minst ( vi vet väl hur det har gått med driftsbudgetar tidigare) 15 miljoner per år för en ishockey hall. Upprustning av studenternas fotbollsarena är pågång osv osv. Alla satsningar är för de sk arena idrotterna, idrotter som visserligen är väldigt stora i Sverige men som också har problem med tidig utsortering, en " du duger inte" mentalitet.
 
Idrotter som idag mer och mer går ifrån den traditionella föreningsverksamheten och istället börjar drivas på kommersiella grunder. Inget fel i det, missförstå mig rätt, men ska inte en kommun behandla alla innevånare utifrån samma grund? Ska inte alla  grupper behandlas ungefär lika? Ska inte ungdomar som kanske inte har förmågan eller viljan att spela i lagidrotter också få stöd?
 
 
Självklart, säger ni säkert, men där har ni fel. Det är nämligen inte alls självklart i Uppsala, inte alls. Istället väljer man att motverka en verksamhet som engagerar massor med ungdomar men inte att förglömma pensionärer som dagligen kommer ut i friska luften och får motion. Verksamheten drivs idag utan några bidrag utan på helt ideell basis. Kostaden för kommunen är mao obefintlig.
Ändå väljer kommunen att motarbeta verksamheten och på olika sätt stoppa den. 
 
 
Vad talar jag om? Kåbo golfbanan förståss. Rosendalsfältets fantastiska miljö precis i anslutning till Stadsskogen ska grävas upp och ge plats för bostäder.idag är marken tillgänglig för alla ( bara man ser upp för golfare förståss). Med bostäder så blir det inte så längre.
 
Finns det verkligen ingen annan mark som passar bättre? Är det så att kommunens företrädare har något emot golf kanske? Något emot grönytor? Fast det vet vi ju att man har:
 
 
Känt citat " en park är en yta som ännu inte är bebyggd"
Barbro Hörberg – Med Ögon Känsliga För Grönt
 
Finns det något politiskt parti som överhuvudtaget vågar ta upp frågan? Verkar inte så. Uppmanar dock alla att prata med era politiker och höra hur man ställer sig till detta? 

Ingen träning, mer musik

Gjorde en reflexion häromdagen. De två hetaste artisterna just nu är Bruce Springsteen och David Bowie. 40 resp 45 åriga karriärer. Lyckas fortfarande göra musik som engagerar. Kanske tycker att deras musikaliska storhetsperioder ligger bakom dom men det dom gör idag är väl ändå rätt ok.
Personliga favoriter just nu är, som vanligt:
Bruce Springsteen – The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle
 och den av ,mig återupptäckta
David Bowie – Station To Station 
 
Nu råkar det ju vara så att två av sveriges mest kända artister är väldigt inspirerade av dessa två. Magnus Uggla av Bowie och Lundell av Springsteen. 
 
Ingen tvekan om att Ugglas första skivor har väldig mycket glamrock och Bowie texter ( texten till Mott The Hoople – All The Young Dudes skulle mycket väl ha kunnat vara skriven av Uggla). 
 
 
Lundell har tom gjort en direkt översättning av Bruce Springsteen – 4th Of July, Asbury Park (Sandy) men flyttat den till Nyårsafton i åre och dessutom sjunger han till sin dotter,Ulf Lundell – Sanna (Nyårsafton Åre 1983) (Sandy). genomgående har Lundell varit mer personlig än springsteen vilket gör honom till så mycket mer än enbart en Springsteen kopia ( som en av mina kollegor envetet hävdar).
 
 
Min tanke är... hur hade det blivit om det varit tvärt om. Hade Lundell stått på privatteatrar i stockholm och sjungit Karl Gerhard kupletter? Hade han ironiserat över kändiskollegor? Hade Uggla sjungit om hur det är att åka bil.. ( ett rätt genomgående tema både hos Springsteen och Lundell ( Ulf Lundell – Öppen Väg, Öppen Bil). Suttit i ett hus på Österlen och skrivit om läget i Sverige?
 
 
Tanken svindlar eller hur? 
 
Finns, mig veterligen, inte många svenska covers av bowie och Springsteen... Några förslag
 
David Bowie – Station To Station - 1999 Digital Remaster
Stefan Demert – Till SJ
 
 
Bruce Springsteen – Racing In The Street - 2010 Remastered Version
Ronny & Ragge – Köra fort som fan
 
 
David Bowie – Space Oddity - 2009 Digital Remaster
Ted Gärdestad – Satellit
 
 
 
Kommer inte på mer nu, återkommer säkert i ämnet...
som sagt, inte så mycket träning, inte så mycket gnäll.....det är ju sol!!! första sommardagen kanske, eftersom det är Sverige så kan det mycket väl vara den sista också så pass på och njut
 
 
 

Fint väder

visst är det trevligare att träna när det är fint väder? 
The Latin Kings – Fint väder
 
Blev en uppvärmingsrunda i Stadskogen igår kväll. Vi såg ett rådjur, rätt fantastiskt att det finns så mycket djur så pass nära stan. Sen blev det backträning vid Slottet. Vi var inte de enda som kommit på den idén. Snart är det dags att starta träningsanläggningar för löpare i Uppsala. Running Centre eller nåt sånt. Fast det lär man väl inte ha råd med nu när vi ska bygga nya arenor för att " göra Uppsala mer attraktivt"... precis som det skulle behövas.
 
 
Inhandlade den svenska versionen av Scott Jureks bok Äta och springa.. mest för att få begripliga recept. nu djäklar ska det läggas om kost, slut med allt skit man stoppar i sig, slut med färdigmat, bara äta sånt man vet vad det är men framförallt äta mindre.
 
 
Läste en artikel om period fast. Låter precis som det jag sysslade med för ett antal år sedan. Då fastade jag måndagar och onsdag torsdag i ett antal veckor och gick ner bra i vikt utan att tappa energi.
http://www.styrkelabbet.se/periodisk-fasta/
 
 
Kan vara en lösning för oss som inte klarar av att äta lite, för mig är det antingen eller.. .ikväll blir det eller, dvs mängder av mat, lite (hm) vin och sen matkoma i soffan... ser fram emot nästa vecka... varför, undrar ni kanske, den är kort... alla veckor borde vara kortveckor. Undrar om det är 52 kort i en kortlek för att matcha antalet veckor? hm,,,, man tänker för mycket.
 
 
 
 
 

RSS 2.0