Mammas gata

Idag blir det en promenad på Memory lane. Satt och funderade på var jag har bott någonstans och då upptäcker man att man är en hummer ( inte en räka i alla fall). Humrar lär inte röra sig mer än 100 meter från där dom är födda. Själv har jag flyttat runt en del men mest runt mina barndomskvarter.


Föddes på Krongatan 17, tvåvånings kopplingshus med gråa eternitskivor. Badkar i den kalla och, för mig, skrämmande källaren. Kokseldning. Uthyrningsrum på nedrebotten, två rum och kök uppe, gasspis och kakelugn. Känns som hundra år sedan. Krongatan med gräsmattan på andra sidan, fyra högar med kläder och en fotboll, utskjutning mot kyrkogårdshäcken, skammen var att skjuta över och bli tvingad att springa in bland gravarna.


Tar en promenad bort mot Bergaskolan, förbi korsningen där kiosken stod, Uppsalas mest olycksdrabbade korsning. Går igenom skolgården, förbi gympa salarna, slöjdsalen, förbi de provisoriska barackerna och kullen med pulkabacken. Fortsätter norbyvägen uppåt, förbi Bror Hjorts hus, Eriksbergsskyrkan, den branta backen upp mot Sommarro. Fotbollsplanerna där man hängde, Norbyvreten, höghusen, svänger in på Norra parkvägen upp mot vårt hus, nummer sju. Rött tegel, 105 kvm med allts om var modernt på den tiden. Tomt och gräsmatta, tallar och hallonhäck, uteplats med plasttak och hammock. Gillestuga, bastu, syhörna.


Flyttade in i mitt rum med biltapeter och heltäckningsmatta, parkett golv i vardagsrummet, vävtapet, kyl och frys, diskmaskin. Hallon och fil. TV2s testsändningar. Snöskottning och skolångest. Ska inte fasta i minnen utan forsätter gå tillbaka mot Eriksberg, tar Karlsrogatan med den nedlagda Ekebyfabriken till vänster, förbi Norrlandsgårdarna och in i Triangeln, Snärkes studenbostäder. En dubblet med köksvrå och franska balkonger. Äppelfärgade köksluckor och ett knallrött kök. Tar trapporna ner och går in i uppgången bredvid.Typisk möblerad studentvåa, billigt, billigt. Balkong och pinnstolar.


Promenerar sen tillbaka upp för karlsrogatan till ett uthyresrum med balkong, trinettkök och liten toalett. Varmt och kallt vatten i olika kranar, svårt att tvätta håret. Sen installerade man dusch i källaren, blev onekligen bättre. Fisk i tomatsås på den lilla plattan. Golf och bowling, kalla promenader från snärkes på natten. Uppsalas sämsta Vivo butik på hörnet, färghandel och bensinmack.

Fortsätter mitt promenerande, blir karlsrogatan igen men sen svänger jag av ut mot börjetull. Prästgårdsgatan. Tvåa i andra hand. Plugg, pirogbakande och sommarjobb. Bowling, mycket bowling.


Blev bara ett år sen kom en period på kvarngärdet, först en tvåa i närheten av nuvarande max och sen en trea på kvarnkammargatan, uteplats ut mot Torkelsgatan, nära stan. Barn och jobb i stockholm, långa dagar, trötta kvällar, för mycket bowling.


Följ med mig när jag går vidare! Går mot stan och svänger av efter ån norrut på Sysslomansgatan. Tvåa på vinden, hissen gick inte ända upp, stor balkong, ekebybadrum, skön lägenhet. Deltidspappa, nytt jobb, fest varannan helg, pappa varannan helg. Trevligt tid, trevlig lägenhet. Vi går nu vidare, tar vägen över Edda spången fortsätter under järnvägen och kommer till slut upp på Väderkvarnsgatan. Stort rött hus byggt 1923, enorm lägenhet med fantastiskt golv, pyttelitet badrum men stor lägenhet, Bullrigt från gatan men fantastiskt ljus i lägenheten.

Nu fortsätter promenaden långt långt bort, längst bort någonsin. Tar Vaksalagatan, passerar kvarngärdet, går över Tycho Hedensväg och svänger in på Blixtgatan. Blixtgatan 3, ett nerköp från Väderkvarnsgatan men väldigt praktiskt och prisvärt. Barnkammare i förrådet, stor balkong, trevlig gård, bra för ungarna. Helt ok fast långt från stan ( tyckte jag i alla fall).


Vi går in mot stan igen, går St Olofsgatan, passerar de gamla husen, passar järnvägen, Kungsgatan och svänger in på Östra ågatan. Går en halvtrappa upp till mörk men charmig tvåa, litet sovrum där en våningssäng och en vanlig precis fick plats, litet kök, enormt badrum. Ett och ett halvt år sen tar vi trapporna och går upp sex våningar. Fyra på ett hundra fem kvadrat med balkong ut mot ån. Från köksfönstret ser man ut över Domkyrkan, Gustavianum, Saluhallen, KFUM borgen och den dominerande ån förståss. Imorgon är det sexton år sedan jag gick in i lägenheten för första gången.

Sitter där just nu, sitter vid mitt köksbord och startar upp dagen med en mental promenad ”down  memory lane”.


"""""Citat"""""

Så var det fredagsmys. Fast knappast chips….. får bli bira på plock eller pipes.   Ny a uttryck fastnar fort. Hörde att dom använda uttrycket på ÖoB reklamen.


Kan bli rätt tröttsamt om det överanvänds. Kanske skulle ha en frågesport där man säger uttryck och så får man gissa var dom kommer ifrån. ”hade jag ingen aaaaaning om”….fan så kul. Sa man jämt under flera år.  ”johan är kinkig” ” jag är inte bara golfspelare, jag är förbannad också”

läste någonstans att i tv-serien The Wire är det mest citerade av allt i USA genomtidern, i Sverige är det väl Hasse och Tage, säger väl en del om vår mentalitet ( positivt alltså).



Man kommer väl aldrig att bli citerad, är väl svårt när man själv citerar hela tiden. Att citera kan vara ett sätt att slippa ta eget ansvar. ”läste att…. Som han sa… osv”. man är dålig på att ta eget ansvar, man gömmer sig hela tiden bakom andra och annat. Attack är bästa försvar, kritisera för att slippa bli kritiserad.



Såg en eländig intervju igår mellan nån djuraktivist och nån chefsveterinär på nåt department. Han, veterinären alltså, lyckades få det till att det var dom som avslöjade missförhållanden som var det skyldiga eftersom dom inte anmält till myndigheterna, i nästa andetag säger han dessutom att det inte var någon nyhet utan att det redan finns dokumenterat i offentliga register sen ett år tillbaka. Hallå… varför har ni inte gjort nåt åt det då? Men det är ju lättare att klaga på budbäraren än den som i slutändan betalar ens lön. Don´t shoot me, I´m only the pianoplayer som Elton sjunger.



Har jag förresten berättat att min pappa hette Elton? Verkar vara den enda i sverige som heter så utan att ha engelsk härkomst. Syrran heter Eltonsdotter i tredje förnamn, jag tycker hon skulle byta till Eltonsdotter som efternamn, vore väl coolt.



Känns som en fredag utan inspiriation idag. Har tappat gnällkraften känns det som. Har väl blivit överväldigad över hur många saker man retar upp sig på, allt från dumma politiker till folk som tycker det är ok att grisarna har det eländigt för ”kött är ju så gott”, trafiksituationen i stockholm, julstress i november, vädret, dåliga tv-program, höga matpriser, politikertjafs, kommunalt stöd till meningslösa saker, brist på åldringsvård, brist på allt, för långsam global uppvärmning, för mycket kärringar på vägarna, fotgängare, cyklister, barn, ungdomar, vuxna, pensionärer… det är fan i mig fel på allt.


Fast man kanske skulle se sig om i världen lite mer….


Tänkte berätta om min lägenhet. Min lägenhet är unik, finns ingen likadan i hela världen. För i min lägenhet finns en dörr. Bakom den dörren ligger……….Resten av världen!



Och nu ska jag sluta skriva massa meningslösheter och öppna min dörr och gå ut till resten av världen.. jag är säkert snart tillbaka, verkar lite skrämmande.

Ingen spellista här idag, den kommer på facebook lite senare, idag kommer det däremot ett skivtips.

Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club At Carnegie Hall


Kort blogg om ord

Mycket kort blogg idag, kommer mer framåt kvällen.

Nu är jag där igen. Det gamla mot det ”nya”.

Nån började nynna på:

They are coming to take me away haha…
To the funny farm
Where life is gay….

Alltså. Gay, glatt, inte bögigt. Om man var gay när jag var ung så var man en glad skit, nu är man en som gillar när det är glatt… ja ni vet vad jag menar.


Orden får ny betydelse, degenereras, blir urvattnade eller bara försvinner ur det allmänna medvetandet.  Logistik exempelvis, vad betyder det idag? Taxi rörelse eller att det var kö på väg till dagis?


Ord är viktiga. Ord, termer, begrepp. Använder vi samma begrepp så blir det enklare att prata med varandra.


Ett ord som är populärt idag är empati, vad betyder det egentligen? Verkar som det idag betyder att man är snäll. Hon är så empatisk? Då kan man väl säga att hon är snäll om det är det man menar. Empati betyder förmågan att sätta sig in i andras situation, ligger alltså närmare medkänsla än snällhet. Psykopat… betyder inte elak utan, lite förenklat, att man inte förstår att andra har känslor. En mördare är inte psykopat om han förstår att det gör ont att bli slagen i huvudet.



Finns det fler exempel på ord som används slarvigt? Säkert, kommer inte på några nu kl sju på morgonen men ni som läser har säkert massor av begåvade exempel.



Gårdagens nyhet var onekligen att grisarna mår dålig,  nu verkar SAAB affären ha tagit över, i alla fall i nyhetsmorgon. Saab har tydligen gått med vinst några enstaka år sedan man startade, man gör alltså bilar som kostar mer än vad folk är beredda att betala för dom. Visst är det märkligt att sånt kan pågå år efter år.

Såg att någon rik typ ville köpa Hitlers gamla bil, han kunde nog köpa hela SAAB istället.

”Jag tänkte köpa en bil men fick ett helt bilföretag, det blev billigare”.


Energinivåer

Visst är det underligt hur energi genereras från psyket mer än från kroppen. Igår kväll blev allt fel, tappade saker, saker som borde fungera fungerade inte, allt gick snett. Man blir rätt trött, tar sin tillflykt till soffan. Andra dagar går allt på räls och då har man minsann inga problem att fortsätta oförtrutet vidare som om blodsocker och vätskebrist inte existerar.


Så, om man drar en slutsats av det så är det väl att man ska se till att allt fungerar och det gör det självklart inte. Vad man kan göra är att se till att allt som går snett beror på mig själv, då tappar jag bara humöret men behåller min energi. Om jag är klantig så får jag se till att ställa det rätt, inga problem, men om jag får jobba i onödan för att andra inte gjort vad dom ska göra så blir jag riktigt trött-… och tar min tillflykt till soffan.


Är soffan den moderna människans korkek? Det är min i alla fall.

” ska inte du vara ute med dom andra grabbarna och rumlar runt?”
”nej, jag sitter hellre här, i min soffa och luktar på min armhåla” och eftersom hon var en klok ko, förlåt flickvän ska det vara,  så lät hon honom sitta där och lukta på sin armhåla…



Fast hon ruskade nog på huvudet, tittade med en imponerad blick på Anna Anka och tänkte… bara Kalle kunde rycka upp sig, skaffa ett jobb men framförallt,…. Köpa deodorant.. Kände att jag spårade ut, blir så när energin är slut. Tänk på att alla stora litterära verk är skrivna under olika former av drogrus, inte så lätt att skriva när man enbart drogar loss på alkohol…. Marcel Proust lär ha varit konstant hög på Absint vilket väl iofs är alkohol men med vissa kvalitetshöjande örter som tillägg…

Fast vem vill bli som Marcel Proust? Han lär ha suttit inne hela sitt liv.. inomhus alltså. Inte inne inne utan inne ute inne.  Kafka hade inte heller så kul.. fast det lär ha berott på att han var väldigt lång så han fick böja sig ner hela tiden, basketen var inte uppfunnen på Kafkas tid, tur det annars hade han väl haft svårt att hinna skriva. Nån som läst nåt av Kafka förresten, jag har faktiskt läst Processen och Amerika ( två böcker alltså) kommer inte ens ihåg om jag tyckte dom var bra. Var väl typ fyrtio år sedan… tiden går, inte undra på att man inte kommer ihåg nåt. Man skulle få uppgradera internminnet med åren, kanske tom skaffa en backup, det skulle jag behöva i alla fall, fast jag skulle väl inte komma ihåg vart jag lagt den… får vara glad om man hittar telefonen och hem.

Greasarna mår inte bra.........


Swedish Meat is Murder

Det självklara ämnet idag är naturligtvis grisar… väldig populärt ämne.  Är det inte influensa så är det liggsår.

Man är väldigt upprörd på nyheterna att grisarna far illa. Slaktgrisarna, ja det heter så, har ingen halm.. ujuj. Att dom sen bor i en liten fålla för att snart bli ihjälslagna det gör inget. Dom har ju ingen halm ju, som det heter i Lorry sketchen. Att grisar är kannibaler var väl inget nytt. Problemet var väl att den döda grisen fick ligga kvar under en lång period vilket gjorde det möjligt för andra grisar att också få lite smaskig julskinka. Fast tydligen knaprar dom på öronen först. Grisöron, så smaskigt. Fast det kanske är gott.


Detta är väl knappast första gången som det kommer larmrapporter om att djur far illa i fångenskap. Vi tror väl inte att det rör svenska djur, det är väl alltid de förbenade danskarna som misshandlar sina djur mellan alla snapsarna. Att ordföranden i Swedish Meat också gjorde det kom tydligen som en chock. Misshandlar djur alltså, snapsar dricker han säkert.” Jag tar mig ett par djäklar och en iskall malt, sen går jag till lagårn och sparkar ner en galt.”


Man ska kanske inte skämta om grisar, man kan bli en själv i nästa liv, om man gjort nåt bra alltså.


Mitt råd, för att djuren ska få det bättre är… håll dom inte i fångenskap, ät inte kött.


För att citera The Smiths; Meat is murder.



Skivan finns tyvärr inte på spotify,  ni får nöja er med en samlingsskiva

The Smiths – The Sound Of The Smiths


Interrail och utlandsstudier

Svårt med måndagblogg ibland. Har det hänt nåt över helgen? Inte mycket. Rätt skönt att inte ha något bokat på helgerna numera. Trots det så satt man på bowlinghallen och tittade på kamraterna när dom spelade. Förr blev man lite sugen på att vara med men nu är man rätt nöjd med att titta på tillsammans med en pilsner. Konstigt hur det kan bli, man skulle nog behöva börja med nåt nytt som man kan vara duktig nybörjare i under några år….Golf är bra, där är man nybörjare hur länge man än spelar känns det som.


Träning på söndagkväll, nån form av bas/ medel pass. Märks hur dålig form man är i. Var helt slut men gick ändå in och rodde i tio minuter och slöjoggade i ytterligare femton. Duktigt eller hur? Träningen blir för digital just nu, fullt ös men väldigt sällan, måste motionera lite varje dag istället. Fast ikväll är det korpbowling och det räknas kanske som motion det också……noooooot.



Satt och tänkte på hur världen har förändrats sen man var liten. När jag var 20 hade jag visserligen åkt interrail men det var i stort sett allt utanför charterturism ( kanarieöarna och Rhodos). Interrail på den tiden var rätt vanligt. Kommer ihåg att jag och min kompis Olle åkte dagen efter VM-finalen i fotboll 1974. Tog tåget till Koblenz och åkta båt på Rhen, fortsatte till ett regnigt Munchen där det var fullt på vandrarhemmet, fick sova i ett stort tält som var uppsatt för just luffare. Kallt och fuktigt. Sen åkte vi vidare till Paris för att vara där på nationaldagen. Hamnade på ett vandrarhem i södra delen av Paris där det strök runt rätt underliga invandrartyper, vi fick ha vakt i rummet för att inte bli rånade. Kom sen in på Unicefs vandrarhem där det var betydligt lugnare. Åkte sen vidare mot Wien, Salzburg, Venedig, Rimini, Rom och sen en långresa till London. Det blev en del tåg och letande efter billigt boende och billig mat. Så skulle man nästan inte våga åka idag. Området där vi bodde i London, djupaste East End, skulle man inte ens gå i på dagtid idag skulle jag tro. Världen var som sagt lugnare och man själv var nog också rätt naiv.



Tillbaka till ”spaningen”.

Mina ungar, säkert andras också, har snart varit i hela världen. Dottern är i Ankara och ska åka några dagar på semester med skolan till Syrien. Man får nästan slå upp det för att veta var det ligger. Damaskus låter onekligen väldigt exotiskt. Sonen har pluggat i Singapore, varit i New York och Brasilien… Är dom bortskämda eller är det jag som är initiativlös? Kanske en kombination. Fanns ingen tanke på utlandsstudier när jag var ung, inte i mina kretsar i alla fall, idag är det en självklarhet. Personligen tror jag att bristande tolerans och invandrarfientlighet kommer av okunnighet och oförståelse. Om politikerna i Skåne ( som man verkligen hoppas blir bortröstade vid nästa val, fast det finns väl inga alternativ kanske) åkte mer utomlands, bodde mer utomlands ibland vanligt folk så kanske ( men bara kanske) dom skulle ha en större förståelse för vad som pågår ute i världen ( en miljard människor beräknas svälta exempelvis) och då förstår vikten  av att vi som har det gott ställt måste dra vårt strå till stacken.


Förkyld......

Fredagmorgon, regn förståss, på väg till stockholm. Olidligt att gå upp mitt i natten när det är kolmörkt och dystert. Får se till att sova länge imorgon. Det seriösa blogginlägget kommer på måndag istället, idag blir det vanligt bladder.

 

Visst är det konstigt hur stadsplanerare och politiker tänker. Samma parti som förordar sk förtätning av uppsala är motståndare till att man försöker skapa ett större bilfritt city. Ett av argumenten är att turisterna måste åka bil. Vad har Uppsala för målgrupp när det gäller turister kan man nu undra. Pensionärer och handikappade? Vi får fixa färdtjänst åt dom så vi kan få ett mer människovänligt city.


Pratar vi om stora ytor som spärrar av hela stan? Nix, vi pratar om hundra meter där det redan idag är enkelriktat och i princip enbart bussar kör. Potentialen att skapa ett centrum mer förskjutet ner mot ån är väldigt stor men det verkar inte som man vågar ta beslut att stänga av nödvändiga gator, östra ågatan exempelvis, och det handlar nog enbart om en rädsla att få kritik. Ingen från högersidan som vill gå emot sina bilåkande väljare och vänstersidan har ingen som helst kraft idag.



När jag var liten fanns den nuvarande gågatan inte utan man kunde åka bil till Stora torget. E4:an gick nästan rakt igenom stan via nuvarande kungsgatan. Det var ungefär samma trafikkaos då som nu och skälet är samma som nu, man åker raka vägen mellan två punkter oavsett om det är det mest praktiska.  Nog om det nu.



Är det verkligen virus som gör att man blir förkyld? Jag tror att det är brist på sömn som är huvudorsaken. Har gått upp okristligt ( konstigt uttryck förresten, sover kristna längre?) tidigt flera dagar denna vecka och nu är jag förkyld, hängig, har ont i huvudet och allt annat elände. Man skulle ha trynat längre imorse.. apropå svin alltså. Livet är hårt, grymt sa grisen.



I takt med att temperaturen stiger så sjunker inspirationen. Kommer inte ens på nåt mer att gnälla på. Har snart klarar alla ämne. Kanske skulle gnälla på att för få läser min blogg men dom som jag vill berätta det för är väl dom som inte läser, ni som läser detta läser ju detta… det där blev knepigt.



Första filmen jag såg, tror jag, var Dr Jäkel och Mr Hyde med Jerry Lewis ( the nutty professor) och det är fortfarande min favoritkomedi men den konkurrerar nu med den helt sanslösa ungdomskomedin Superbad..



 I am McLovin….. klassisk fras. Rekommenderas som helg underhållning….




Spellistan idag blir en hel skiva. Verkar som väldigt få har upptäckt bandet Bright Eyes.

Bright Eyes – Cassadaga

 


Gårdagens gåta och julfunderingar

OK, svaret  på gårdagens gåta kommer här…. 

Dansken, tysken och Bellman går in på en bar.
Bartendern säger: Vad är detta? Ett skämt?

 

Jag tyckte det var kul.


Tåg totalt 10 timmar. Man blir fascinerad av vad folk är beredda att exponera av sina liv. Högljudda samtal om mötet man var på, hur kollegor skötte sig, min granne satt och chattade på Mötesplatsen halva resan hem. Själv vill jag inte ens kika på True blood på datorn…. Folk kan ju undra vad jag är för typ, fast det gör dom väl redan.

 

Ett grått, regnigt och blåsigt Göteborg visade sig från sin sämsta sida igår. Tänk vad vädret gör mycket ibland. Fast man sitter inne så känns det ändå höstdeprimerande. Fast det är nu bara fem månader kvar till vårgolfen i Ungern. Nåt att se fram emot, golf, pilsner och tokajer, en  bra kombination.


Veckorna går fort eller hur? Snart bara en månad kvar till jul. Jul är inte riktigt samma sak nu när ungarna har blivit stora och pappa har gått bort. Inget byte av Alladin askar längre. Alladin och trisslotter det är jul det.


Man får ta igen julkänslan sen när det kommer barnbarn, då djäklar ska det bli Bullerby jular… kanske i alla fall. Om klimatförändringen håller i sig så kan man kanske fira jul med en paraplydrink på balkongen istället för snö och glögg. Dom säger att det ska bli några grader varmare på hundra år… för min del får det bli tio grader varmare redan imorgon. Kanske synd om eskimåerna men dom får väl sälja snöskorna och öppna strandbar istället. Det kanske man skulle göra förresten, en PRO BAR i Malaga. Bara pensionärer. Man får ta betalt i förväg annars lär dom väl glömma. ”jag har inte druckit någon sangria”.



Nej, man får nog jobba 15 år till innan det är dags att flytta till varmare länder. Frågan är vart man ska flytta, var är det billigast att leva? Knappast Spanien eller Frankrike i alla fall.. Svårt, får fundera på det tills imorgon.



 


Tåg och deja vu.... igen

Bloggskriveri nästan mitt i natten. 4.43 tåget till Upplands Väsby, sen pendeltåg till stockholm och slutligen 6.00 tåget till Göteborg. Det är konstigt hur lätt man anpassar sig, det är bara att gå upp och gå iväg. Inga problem.


Regn och rusk men eftersom det är så man känner sig så är det väl lika bra det. Tillbaka till ett favoritämne. Vad gjorde våra förfäder för ont som blev förpassade till detta kalla och mörka land. Nåt måste dom ha gjort. Först blev dom utkörda från Provence, sen från Normandie, inte ens tyskarna vill ha dom så till slut stannade dom i ett land där det är kallt, inte går att odla mer än några månader per år, där det inte ens är riktigt vinter… och, inte att förglömma, golfbanorna är stängda halva året, minst!!!


Här kommer en historia som jag tänkte att ni skulle få fundera på tills imorgon:

 

Det var norsken, tysken och bellman som gick in i en bar.

Då säger bartendern:  ?????

 

Norrmännen tar över i Sverige. Skavlan och ny VD på Vattenfall. Statoil. Hälften av alla butiker är snart norska. Tur att dom inte kan spela ishockey annars hade vi varit illa ute.

Skidor är det ingen som bryr sig om…. Inte nordisk kombination heller, märklig idrott förresten, backhoppning och sen längdskidåkning.  Såg att dom sänder VM i strandfotboll på Eurosport just nu.. jaja. En kollega till mig har vunnit o-ringen i precisions orientering… vad hittar dom på härnäst. Snart börjar dom väl spela innebandy på is också.


Bowling fortfarande den största och mest globala idrotten som inte är en os idrott. Lär väl aldrig bli de heller. Under åttio och nittiotalet var bowling USA:s största tv idrott på årsbasis, dvs den totala tittarsiffran under året var störst. Superbowl är naturligtvis större som enskild sändning men totalt var bowling större. Man har tappat senaste tio åren och nu stämmer det säkert inte längre. TV 4 sport har faktiskt börjat sända lite super six finaler och Eurosport sänder lite från proffstouren i USA. Rätt kul sändningar faktiskt.


Annars händer det väl inte mycket på idrottsfronten just nu. Märks på Sportspegeln: Inför os ( det startar om tre månader!!!!), inför fotbollsmatch ( obs, det är en träningsmatch!!) och Foppa är tillbaka ( har man inte hört den förr?). Nä, man får se till att idrotta lite själv, kanske skapa en egen idrott, då är man i alla fall bäst ett tag. Varför inte starta en cricket liga, det vore nåt det.

'
Citerar mig själv nedan, sk metablogg….. eftersom jag kom på det just nu, dvs jag tyckte jag var duktig på nåt bara för att jag är gammal…..

Satt på sushi baren idag. Hörde en konversation " mitt värld skakades idag... min mormor har börjat på spinning, hon är 82 år"
Duktigt av henne eller hur? Fast...


Min reflexion är att när man var ung och dålig på nåt så har man en ursäkt: han är ju ung. När man är gammal och dåligt på nåt så har men en annan ursäkt: Han är så duktig för sin ålder...
Innebär detta att om man är dålig på nåt så bektraktas man som duktig tills man blir vuxen ,urusel medans man är vuxen och sen bra igen när man blir gammal? Det innebär alltså att om man bara väntar länge nog så blir man bra på vad man än gör.. kanske inte sex då men annars.


Jag har minnesförlust och deja vu samtidigt....

 

 

 


The blue collar comedy club

USA och Kina träffades igår och kom väl överens om just ingenting.


Såg att sjuttio procent av amerikanerna såg Kina som ett hot, dom har antagligen redan gett upp på Japan.
Trettio procent förstod nog inte frågan. Resten trodde att Kina var en rollfigur i nya Twilight filmen.



USA och Kina står för 40 procent av världens utsläpp, känns lite futtigt att källsortera när de stora bovarna inte orkar bry sig. Fast dom har väl inte råd förståss.


Ny kvasidebatt i Uppsala dök upp idag. Ska vi göra delar av svartbäcksgatan till gå gata….. nej säger alliansen med motiveringen att hur ska då turisterna komma fram, ja  säger oppositionen, vore väl kul med fler caféer… bägge har förståss rätt, eller fel, beror väl på hur man ser det. Det man undrar är hur många som bor inne i stan, överhuvudtaget går, cyklar eller åker bil i stan. Vad vet dom om trafik, parkeringsplatser osv när dom åker in kl elva på lördag och blir förbannade för att dom inte kan parkera mitt på Stora Torget. Man borde börja införa mer direktdemokrati, rösta på Facebook eller nåt sånt. Verktygen finns men inte viljan, man är väl rädd att folk ska få för mycket att säga till om antar jag.


Resten av bloggen handlar om ett nytt  favoritprogram.


The blue collar comedy tour… så himla kul. Tyvärr finns inte det bästa utlagt på youtube men det räcker för att förstå hur kul detta är.

http://www.youtube.com/watch?v=ZqHPqTDHxJs


När jag ändå är igång. Stewen Wright…. hissträning

http://www.youtube.com/watch?v=YD0KApiFdLg


Och min favorit, You can´t fix stupid….

http://www.youtube.com/watch?v=0gxKStPXyn8

 

hoppas ni har nåt att roa er med nu för det blir inte mer idag.

 

 


Måndag och miljö

Söndag

”Vad gör man på en söndagmorgon? ” ja, om man slipper göra nåt så gör man ingenting. Sysslar med den klassiska svenskhobbyn, titta på slalom i morgonrock och med en kopp kaffe i handen. Så skönt att inte ha något planerat eller bokat på hela helgen. Borde man jobba lite? Kanske det. Borde man städa? Kanske det. Borde göra några andra borden. Alldeles säkert. Fast jag låter bli idag. Ska inte, kommer inte och vill inte göra nåt… kanske ett bad förresten, om jag orkar.



Måndag

Tänk så olika man kan se på saker och ting, hur man kan fastna i sina egna tankebanor.

 

Två homosexuella män (nedan kallade bögarna) går på gatan. Dom bli passerade av en skitsnygg kvinna (nedan kallad pingla), snygg kropp, tätt åtsmitande kjol osv osv. Då säger den ena bögen:

”Det är stunder som denna som man önskade att man var lesbisk


För att göra en Parlamentet vändning, det för oss osökt över på miljö.

Äntligen någon som orkar räkna på miljöeffekter. Artikel i dagens unt om miljöpåverkan, en journalist som har räknat… så skönt. Undrar hur många myter det finns om miljö, verkar som man idag kan motivera alla handlingar eller beslut med att det är miljömedvetet.

 

Två uttalanden i förra veckan som kräver kommentarer. En kollega hävdar att han är miljömedveten för att han köpt miljöbil. Men, säger jag, det tar femton år att ta tillbaka miljöeffekten av att bygga bilen jämfört med miljöeffekten av att det är en miljöbil. Jaha, säger han, jag skulle ju ändå köpa ny bil. Min reflexion är då, jasså, det måste du...........



Så länge vi inte är beredda att ändra vårt beteende så kommer det inte att hända något. Samma person trodde, på fullaste allvar, att vi inom tio år skulle ha flygplan som inte släppte ut något alls när jag spekulerade i om vi överhuvudtaget kommer att kunna åka på weekendresor med flyg i framtiden.  Jaja, det blir nog bra det där.



Nästa resonemang rör närproducerad mat.

Självklart ska man köpa svensk mat, man ska välja närproducerat osv men inte av miljöskäl utan för mångfalden, utbudet, i vissa fall kvalitén, värdet av att ha livsmedelsproduktion i Sverige osv osv. Ska man vara miljömedveten så ska man äta kött från Argentina eller Australien, tomater från Spanien, kyckling som inte har varit fryst osv.




Hörde ett resonemang om att man ska dricka ramlösa istället för bubbelvatten från Italien. Självklart, men är det inte bättre att köpa en Sodastream? Fast som man frågar får man väl svar antar jag.
Jag tar aldrig bilen till affären, uttalade sig en läsare i morgonens tidning, utan jag passar på att handla när jag lämnar frun vid stallet. Undrar vad han säger till hästklubben, nä, jag skjutsar inte utan släpper av frun när jag ändå ska handla.

 

Kanske inte världens mest inspirerande blogg inlägg detta… ville enbart beskriva hur man är fast i sina egna tankebanor, klart det är miljömedvetet att ta bilen till den lokala bonden och köpa ett sexpack ägg, och inte ser hela bilden. Alla myter vi går på, allt som låter bra men som, när man tittar närmare så stämmer det inte.
Miljöpartiet lyckades få igenom sänka hastigheter runt våra stora städer för ett antal år sedan, i efterhand visade det sig att utsläppen ökade pga att bilarna var längre tid på vägarna. Myten lever dock kvar, höga hastigheter ger höga utsläpp trots att inte ens miljöpartiet hävdar det längre.


Kort om livet förr

Jag ska försöka hålla fredagsbloggen lite mer seriös än det bladder jag skriver resten av veckan. Efter förra veckans farsdagsskriverier har jag funderat mer på hur det var förr, var det bättre, sämre, annorlunda förståss, kan man dra några slutsatser, lära sig nåt, ta till vara nåt osv.


Det var onekligen annorlunda. Inga curlingföräldrar, inget miljötänk, allt gick bara framåt och folk fick det bättre och bättre. När jag växte upp red vi fortfarande på efterkrigsekonomin. Andra världskriget var väl ekonomiskt det bästa som hänt det moderna Sverige.


Vi bodde i ett kopplat, eternitklätt hus på Krongatan i Uppsala. På andra sidan gatan låg kyrkogården men före den en gräsmatta där vi alltid sparkade boll. La ut två mål av tröjor, delade upp lag och spelade. Ibland lufsade man iväg till gräsplätten bredvid Studentstaden. På ekebyvallen vågade man inte klättra in utan vi var hänvisade till de gräsytor som fanns. Kommer ihåg att jag gick själv till dagis i Studentstaden, inget skjutsande där inte.



Söndag tog man bussen ner på stan. Gul buss med konduktör vid de bakre dörrarna. Ganska fantastiskt att man hade råd med både förare och konduktör. Kostade 25 öre att åka ner på stan. Trädgårdsgatans tre biografer, Skandia, Grand och Royal ( tror jag) visade matine filmer. ”Tarzan och Amazon kvinnan”, ” Slaghöken” tror att filmerna kom tillbaka nästan en gång i kvartalet. Tre kronor för en biljett.



Liten svartvit tv. Hylandshörna, Röda fjädern och allt vad det hette. Bröderna Cartwright. Mannen från UNCLE.  Alla såg allt.
Skola även på lördag, halvdag, behövde intyg för att slippa äta lunch. Pappa jobbade också lördagar, också halvdag. Vi jobbade mer förr, kanske därför vi fick det bättre.
Mjölk i glasflaskor med aluminium kork, pant förståss, affärer i varje hörna, tom sk mjölkbutiker där man inte fick plocka själv. Sen kom mjölktetran, omöjlig att hälla ur.



Skola med morgonsamling. 10 minuter extra lektion där läraren spelade tramporgel och sjöng någon psalm, riktigt plågsamt. Före lunch tackade vi Gud för maten. Kristendomskunskap, inte religionskunskap. Rabbla multiplikationstabeller utantill. Gymnastik med blå gymnastikpåse, alla hade likadana.



Vänstertrafik blev högertrafik. ”håll dig till höger, Svensson”. Bussarna blev gröna. Minicykel. DBS. Vit. Träskor, alla hade träskor, svarta Vollsjö, sen vita. Mexico-OS. Bob Beamon. Jisses vad långt.Två kanaler. Såg Nosferatu på testsändning, själv i huset, kunde inte sova på en vecka. Gröna och orange snurrfåtöljer. Färgtv. Hockey VM. Sverige-Ryssland. Stenmark. Livet gick vidare…..


Nå, var det bättre förr? Det är klart det inte va, det är alltid bäst nu ”din bästa tid är nu….” Jan Malmsjö, såna djävla floskler…..


Fast det är nu vi ska vara, inte drömma oss tillbaka till förr eller tänka på vad vi ska göra imorgon. Nu är nu och kommer inte igen. Möjligtvis som ny nostalgi. Finns det något idag som vi kommer att prata om med nostalgi i rösten om trettio år? Kanske billiga flygresor till London. Kanske Suvar. Kanske bloggar…… Twitter.. hahaha…



Som vanligt kommer det en fredagsspellista. Förra veckan hade jag ett fars tema, idag är det bara lite bra låtar. En salig blandning idag. Allt från Geto Boys. Blev inspirerad av Maudan som uttalar sig lika självsäkert som vanligt, denna gång om Vattenfall ”The blind leading the blind”. Lite Tom Waits, Kinesiska Muren "speaking english in quotations", Goi straight to hell boys.... Go straight to the weekend säger jag, utan att passera go, möjligvis får man passera en gammal kompis Bo-Lage



http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/4KCKzscIKkbwjt7zDgqrNp

 




Ursäkta den sena timmen

Lovade att inte skriva om vaccin igen efter igår men löften är som regler, till för att brytas.

Klart man reagerar när kön till vaccinationsbyrån i morse var minst 300 meter lång. Var kanske 500 personer som stod i kö. Undrar hur man tänker? Om man nu är så angelägen om att vaccinera sig så kan det bero på fleras saker, en kan vara att man känner sig lite hängig, man kanske tom har någon form av förkylning, influensa eller, ve och fasa, svin influensan. Då tänker jag att det är perfekt att tränga ihop sig med fem hundra andra människor som också känner sig hängiga… Jag håller mig så långt därifrån som möjligt…


I Norge lär 900.000 människor ha svininfluensa och 1000 har dött. Nu måste man tänka lite statistiskt. Hur många människor i en grupp om 900.000 avlider under en månad oavsett om dom har influensa eller inte? Kanske lika många, kanske fler? Det är kanske tom säkrare att ha influensan än att inte ha den… Jag tänker att om alla människor i hela världen vaccinerar sig utom jag så klarar jag mig ändå. Tyvärr verkar fler ha tänkt så. Vi kanske delar upp hela Sverige i en grupp friska som jobbar och tjänar pengar åt oss som blir sjuka och ligger hemma på soffan och tittar på Hem till Gården… det där med influensa kanske inte är så dumt ändå.


Soffan är människans bästa vän….

 

Har spenderat dagen i Enköping, Fantastisk stad… för att vara en håla alltså. Fast dom har nog mellansveriges bästa livsmedelsaffär, ICA Maxi vid en av utfarterna, kanooooon… Dom har tom en riktigt bra fiskdisk, det är man inte bortskämd med precis.


Så, ikväll blir det krabba med limeaioli, allt köpt på maxi, lite slött kanske men herregud, man är väl gammal och trött, en hel dag kompetensutveckling tar på krafterna så det blir en kort blogg idag, bättre imorgon, fredagen den trettonde, det ni. Antar att alla numera, efter Da Vinci koden, vet varför man har otur den dagen.

 


Åldersfixering

Är ni också trötta på att man lägger åldersaspekter på nästan allt numera. Det kanske man alltid har gjort, vad vet jag, även om man är gammal så har man inte alltid varit med.



Lyssnar du på hiphop? Du som är så gammal. Rappers delight kom väl runt 79 skulle jag tro… fast det tror väl inte ungdomar. Man ska väl sitta i soffan med en rom och cola och kolla på dansbandskampen när man har passerat den ålder man nu ska passera för att kallas gammal.

Facebook? Nä jag är för gammal för sånt….  Det är ju just när man är gammal och skröplig som man behöver sociala medier som kan hanteras från köksbordet, ungdomar borde ut på stan och rumla istället för att sitta framför datorn. Låt PRO ta över TCP/IP…. Skönt med förkortningar. Varför heter det EU och inte AB som Pia sa intervjun som bifogas. ”Va, kan man inte köpa aktier i Norge? Då förstår jag varför vi inte vill vara med…..”

http://www.youtube.com/watch?v=vXyfVJk4zWs



Twitter? Fast här kan jag förstå folks tveksamhet. Lite jobbigt att få information om allt hela tiden. Fast ibland är det rätt bra.



Vafan är det med folk egentligen? Läste om en tant som började plugga på universitetet i Umeå när hon var 69, la fram sin doktorsavhandling när hon var 78 eller nåt sånt. Man får aldrig fastna. Så ska jag bli när jag blir stor, plugga statsvetenskap eller nåt sånt, sitta vid fikat och berätta om hur det var förr. Förr, på Hylands tid, svartvit tv, en kanal men faktiskt ibland mer att se än vad det är idag. Svensk tv-teater exempelvis, Hemsöborna, Saltkråkan osv. Nu blev jag nostalgisk, det var inte meningen.



Blir en kort blogg idag. Funderar på att gå iväg och ställa mig i vaccinationskön….. not. Jag och Nasse kanske. En riktig förkylning, gärna kombinerat med magsjuka, är det mest effektiva sättet att gå ner i vikt.

 


tack för bilden Marcus


Ullared rules!!!!

Missuppfattade jag det där med att riva muren igår….. man menade den där lilla som stod inne i Berlin, inte den stora i Kina, den som inte syns från månen….


Den byggdes för att hålla mongolerna ute, Berlinmuren för att hålla innevånarna inne, kan någon förklara syftet med den israelerna byggde i Palestina? Den är knappast byggd för att förhindra Palestinierna från att fly till Israel eller för Israeler att hoppa av till Palestina. Verkar mera byggd för att hålla familjer isär och därmed skapa mer hat och söndring. Dags att riva den med snart eller ska vi behöva vänta tjugoåtta år på det med?

Sista virusinlägget, Nalle Puh rules!!!!




Var mer eller mindre tvingad att se tv-programmet Ullared igår. Den som kommit på det måste vara ett marknadsföringsgeni. Man får följa två familjer. En där alla är tjocka och feta som åker till Ullared i två veckor, jo ni läste rätt, och bor på campingen. Enda semester dom har. En annan familj där två ungdomar som ska gifta sig åker och handlar till bröllop. Redan här får man chans att välja vem man vill vara, antagligen är man ungefär som tjockisfamiljen men man identifierar sig med de snygga ungdomarna… smart. Sen intervjuar man en uppenbart trevlig vd som tar hela företaget, 1300 personer, till konsert med Robert Wells….


Så, nu har vi både skapat en bild av vem vi vill vara som konsument och dessutom etablerat att Ullared är det goda företaget, ett företag där jag vill vara kund. Riktigt begåvat. Man får väl ta en tur förbi vid tillfälle, man kanske kommer med i TV om inte annat.



Det är väl trots allt det som det går ut på, att vara med i TV. Tror aldrig jag lyckats med det. Kanske får chansen när jag blir landshövding.



Lokalpolitik. Härliga kommunalrådet Liv Hahne uttalar sig om byggplanerna i Uppsala. ” har inte varit med om sådana protester under mina xxx år i politiken” Det är klart hon inte har, hon har aldrig lyssnat, politiker lyssnar inte. 8000 skrev på namnlistor mot Musikens hus, man byggde ändå, sen blev man förvånad när det gick ännu mer back än man räknat med, just det som var den stora frågeställningen för de som protesterade. Man blir bara förbannad. Nu var inte just Hahne den stora boven i det fallet, ska man hängas så ska man hängas för rätt saker. Som Christer Pettersson, vara han skyldig eller inte? Skyldig vara han säkert, men inte till Palme mordet… fast det var han kanske också, vad vet man.

Tillbaka till kultur. Nu börjar man propagera för ett konstens hus, man lär sig ingenting. Att bygga hus verkar inte vara någon konst i Uppsala. Ett icke byggt hus är också ett hus för att travestera Lundell ( en inställd konsert är också en konsert). Fan trot.

Har inget mer att rapportera från världens centrum, Uppsala alltså. Sitter vid köksbordet och ser ut över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan. Rätt fantastiskt faktiskt. Man upptäcker hur blasé man blir när man ser samma saker varje dag. Domkyrkan är rätt fantastisk egentligen. Bredvid står Gustavianum med sin anatomiska teater, låter man blicken glida mer åt höger så kommer universitetsaulans  stora byggnad med Geijer statyn nedanför, sen ska man nog sluta titta…. Uppsala är fint men inte åt alla håll.

 


Folke Vaccin och muren

Veckans första blogg. En reflexion först innan vi pratar Die Mauer.


Var ute och gick härommorgonen, förstod inte riktigt vad det var jag såg framför mig, ju närmare jag kom ju mer förstod jag, det var kö utanför vaccinationsbyrån och inte vilken kö som helst…. En lång lång lång kö, säkert sjuttio meter lång.


Där ser man vad folk är kapabla till om dom bara blir rädda nog. Folk tar ledigt från jobbet, står ute i regn och rusk allt för att dom är rädda för nåt som man inte ens vet om det är verkligt eller farligt. Tänk om det gick att engagera människor lika start när det rörde andra saker. Som fred, svält, hemlösa eller vad det nu kan vara. Fast det är väl att begära för mycket….  


På radio i morse hörde jag Folke Vaccin rapporterade om influensan.. jo, det är sant. Som om Magnus Muhren skulle rapportera från Berlin. Vilket för oss osökt över till dagens stora jubileum. Murens fall. Här bredvid ser ni en bild på mig på muren.



Man får vara lite imponerad av tyskarnas marknadsföringsförmåga. Bygg en mur, riv den, sälj den hundra gånger…. Hur många äkta stenar från muren som är sålda är det väl ingen som vet men det bör räcka till ett antal nya murar. Smart.



Var där i våras och man blir onekligen fascinerad av mänsklig galenskap. Bygga en mur för att försöka skapa ett speciellt samhälle, man borde inse att om folk vill fly så är det något fel på själva grundkonceptet kring det samhälle man vill bygga. Dålig affärside helt enkelt, inte nåt man startar en franchise kedja på även om man försökte.



Såg någonstans att 49 procent av den nuvarande tyska befolkningen i öst tyckte att det var bättre på Östtysklands tid. Har dom inte förstått konceptet frihet? Aha, dom har inte råd att åka… så dom kommer i alla fall inte någonstans.. hm….  Verkar som att Tyskland, trots stora insatser, inte riktigt lyckats med att fördela välståndet över hela landet. Det är säkert så det är, frihet uppskattas när man är mätt, när man har det tufft så är det andra saker som är viktigare. Lite samma sak med miljöarbete, klart att man ska köpa en miljöbil om man ska köpa bil, har man inte råd med nybil får man väl åka runt i sin gamla häck och vara en miljöbov. Det bästa med en gammal bil är väl att den är oftare trasig och då åker man ingenstans alls, det är miljövänligt det.

 

Som en hyllning till den fd muren så spelas nu Die Mauer med Ebba. Ebba hade många idéer man undra varför dom valde att avsluta låten med ett saxsolo.


http://open.spotify.com/track/4ran2kpaoRWTDpwH1GMHO5


Farsdag blogg

På söndag är det fars dag, en dag för att fira fäder alltså inte en dag man ska skratta och se på Bröderna Marx farser, fast det är väl inget som hindrar att man gör båda delarna.

Idag blir det alltså inte så mycket trams som vanligt. Tänkte berätta om min far som avled för snart ett år sedan, nästan nittioett år gammal.


Världen måste ha sett väldigt annorlunda ut på den tiden. 1918. Året då spanska sjukan tog den stor del av spädbarnen. Uppväxt en mil utanför Uppsala med sju syskon varav pappa var den nästa äldsta. Det var säkert det som gjorde att pappa klarade sig, att man bodde ute på land.



Farfar, som jag tyvärr inte fick träffa då han avled två månader innan jag föddes, var smed  på en stor bondgård men hade även under en period smedja i Ulva Kvarn.



Pappa började redan som trettonåring att arbeta på Brödernas Eks smidesverkstad i Uppsala. Det blev det enda jobb han hade, han arbetade alltså där i över femtio år, undrar om sånt händer fortfarande. Kriget kom -39, hårda tider i Sverige. Sex år av ständig beredskap och av dessa tre och ett halvt år inkallad. Pappa såg de tyska fartygen åka förbi Sveriges kust i Lysekil på väg in i Oslofjorden. Ingen visste om dom skulle fortsätta förbi eller om dom skulle invadera Sverige. Rätt märkligt att vi klarades oss, fast vi var väl rätt tyskvänliga på den tiden. Vi klarade oss men det var nog till ett pris som kanske var högre än vad vi är medvetna om.



Inte så lätt att starta familj under kriget så, som så många andra, första barnet kom 1946. Berit kom i januari så dom måste ha varit rätt snabba. Berit Kristina Eltonsdotter Bergman. Undrar om det finns någon mer i Sverige som heter Eltonsdotter ( dags att byta efternamn snart?). Att vara första barnet kan inte ha varit lätt, själv kom jag betydligt senare och då var nog  de flesta barnuppfostringsmisstag redan gjorda.



Man flyttade in i ett hus på Kungsgärdet i Uppsala. Kopplingshus i grå eternit med uthyrningsrum och uthyrningslägenhet på bottenvåningen och två rum och kök på övervåningen.  Huset hade inte ens badrum utan det stod ett badkar i källaren. Ingång till källaren låg på gården så man fick gå ut om man skulle bada. Efter många års tjat så tog pappa till slut upp ett hål i hallgolvet och ställde en stege ner till källaren, tror inte alla ( läs mamma) vara lika nöjda med den lösningen som pappa. Vi hade tom kokseldning på den tiden. Kom en bil och levererade kol via ett källarintag, pappa fick gå ner och skyffla kol när det blev för kallt.



Måste ha varit en befrielse när vårt nybyggda hus i Norby, som vi byggde på mormor och morfars tomt, blev klart.



Ett Myresjöhus på 105 kvm med garage i källaren. En dröm med badrum, toalett, duschrum och bastu i källaren och en lagom stor tomt. Gillestuga förståss, alla hade gillerstuga. Skönt begrepp. Var nog i vårt fall mer av ett tv-rum än ett rum att ha stora gillen i.



Pengarna räckte tydligen till en ny bil också. En ljusblå Ford Taunus 17m med rattväxel. Detta efter att vi hade haft två Austinbilar. En grå som vi kallade grålle och en blå Austin Cambridge -57 med röd skinn eller skinnimitationsklädsel. Nu blev det i alla fall en Taunus och en resa till Kanarieöarna antagligen för det som blev över när huset var byggt. Det borde ha blivit pengar över för mitt minne är att vi gjorde allt själva.



Livet gick vidare, resorna fortsatte till landet i Älvkarleö, mormor dog, morfar dog och till slut blev det dags för mamma och pappa att flytta från det älskade huset i Norby och hitta något som var lite lättare att hantera. Kors i taket, man hittade till slut en lägenhet som dög, dessutom låg den mitt inne i Uppsala vilket längre fram var en välsignelse.


Dom fick fem år i lägenheten  innan mamma, efter en tids sjukdom, somnade in. Nu blir det svårt för pappa, tänkte man, han har väl aldrig ens kokat ett ägg, gjort gröt eller allt annat som man tror sig behöva för att överleva. Fast så blev det inte, inte alls. Tror inte det blev så många ägg kokade men överlevde gjorde han. Spenderade hela dagarna på stan med gubbarna på bänkarna. Matsalen på Senioren och bänken inne i Forum gallerian agerade ungdomsgård för vuxna. Helt omöjlig att få tag i honom. Ute jämnt. Jag tror inte pappa hade varit på stan sen han var ute och rumlade på femtiotalet…. Tänk så det kan bli.



Pappa överlevde mamma med nästan 13 år. Till slut tog batteriet slut, hjärtinfarkt vid 90 års ålder kan ta kål på vem som helst. Han hann aldrig komma in på gruppboendet som han ville men jag tror att beskedet att han hade fått en plats räckte för honom. Skönt att somna in och sen helt enkelt inte vakna upp.



Undrar om man själv kommer att få uppleva någon liknande resa som det som hände under nittonhundratalet. Världskrig, depression, världskrig, massiv tillväxt, ett välstånd som ingen kunde drömma om i början av seklet, en värld som har krympt och som blev tillgänglig bara genom en knapptryckning. Från lyx till i vissa fall självklarheter, tänker på bilar, telefoner, information osv.


Fast om fyrtio år, när jag är drygt nittio, så säger man knappast… oj vad lite det har hänt senaste åren. Det är svårt att sia, speciellt om framtiden, men det är väl rätt troligt att det kommer att inträffas saker som vi inte ens kan föreställa oss idag, både positiva och negativa saker.

 

 Nu var det ju inte amatörmässiga spekulationer det skulle handla om, det kommer lite längre fram var så säkra, utan en hyllning till far och hans dag.


Har försökt få igång en spellista med lite far  son perspektiv. Var inte lätt att komma på nåt men en liten lista blev det allt, kommer säkert på massor mer i nästa vecka men då är det nya ämnen och händelser som är på tapeten. Som ni säkert redan förstod så ligger Olle Ljungströms ”Min far och jag” som avslutning på veckans spellista.

 

 http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/1ZyHrYxBWKrUpOwG15ap6g


Götet, säljkurs och inget mer

Torsdag i Götet. Det är väl ungefär som onsdag i Götet, fast en dag äldre…  Regnar inte, kors i taket. Ska visserligen bli snö idag men... det regnar inte.
Göteborg är inte Göteborg utan regn, man känner nästan inte igen sig.

Kurs igen, märkligt att man aldrig blir utbildad nog för att kunna prestera. Man får väl inte se det riktig så, man ska producera bättre helt enkelt. Är du lönsam lille vän? Som det heter i den gamla progg låten.


Kurs är självklart bra men visst är det som Lundell sjunger i Tre bröder  ”som om läxorna aldrig tog slut” fast det gick ju inte så bra för Roger ( i sången alltså) hör själv;

http://open.spotify.com/track/2Av7fIjzictoJSQuvoCLVI

Sitter man isolerad på en kursgård utanför Göteborg så vet man inte vad som händer i världen, gör det lite svårt att kommentera dagens händelser. Snabb koll på Aftonbladets sida… det har inte hänt nåt. Det är antagligen bra, brukar inte vara bra när det är stora rubriker.

Fast något har det tydligen hänt. Sparbanken på Stora Torget i Uppsala blev rånat. Antagligen av en kund. En kund som själv har känt sig rånad antagligen. Ränteuttdraget man får inför deklarationen är ingen skojig läsning. Kanske är muslimer som tagit över, har för mig att dom inte får ta ränta. Dom väl ta betalt i andra former, nästa år får man kanske en chokladask från banken istället för ränta. En liten plopp…

Ett kärt ämne som jag tar upp gång på gång är vårt  behov av distraktioner. Såpor, film, tv program, musik, droger, sex eller vad det nu kan vara. Skådespel för folket så man glömmer att man är hungriga, uppstressade,  vantrivs med det vi gör eller vad är det för fel. Underhållningsindustrin omsätter alltmer och större och större andel av vår disponibla inkomst går till att underhålla oss själva. Tv spel, massor med tv kanaler, möjlighet att se idol i mobiltelefonen osv osv osv. Största problemet man har, jag är inget undantag, är om nätverket är nere eller man har glömt mobiltelefonen, ve och fasa, tänk om man missat nåt. Jag tänker likadant själv.  Fast om man nu är tillgänglig hela tiden och det i alla fall inte ringer någon hur stor blir inte besvikelsen då? Man borde ha en mobiltelefonfri dag på samma sätt som man hade en tv fridag under sextiotalet, nu var ju inte det pga stress, det var väl nåt Hyland hade hittat på. Tänk vilka massrörelser han drog igång. Man tror att media har genomslagskraft idag men Hyland var nog värre.


Tyvärr blir det inte mer idag, återkommer med en farsdag blogg imorgon.


Kort inlägg från götet

Onsdag i Götet.. ja, det är väl samma sak som överallt annars, förutom spårvagnar då förståss. Och göteborgare…. Fast dom har dom faktiskt börjat släppa ut nu i stora världen nu, räcker det inte med Jubel i Busken. Undrar om det var många som trodde att det var en porrfilm.. så fick dom den goa gubben Cederhök. Fan vad han var bra förresten… Hebbe lelle… måste se om det snart, om jag hinner, det är rätt mycket man vill se om och så kommer det nytt hela tiden. Varje gång blir man besviken på vilken skit som skickar ut… säger bara Cirkus Möller… sånt kommer våra ungar att skratta sig harmynta åt, inte åt programmet utan åt oss, som såg på skiten. Roligast på tv nu är nästan Americas got talent. Vilka genier och vilka puckon (verkar som jag har fått pucko på hjärnan.. det är nog all pepparspray jag har sniffat senaste tiden), man skulle ha någon talang själv, bara nåt litet… det är väl ingen talang att vara talanglös? A show about nothing… en talanglös talang.. Tyvärr kommer jag inte på nåt alls just nu. Undrar vad man kan bli? Landshövdingkampanjen har mattas av något, 50 medlemmar på gruppen just nu och det räcker inte. Politiker verkar ju trevligt men det är nog för sent, tror inte heller på nåt… planskilda korsningspartiet, kommer ni ihåg dom? Genialiskt. När dom fick sin korsning la dom ner partiet. Jag tror jag blir fotbollsproffs. Lika bra att satsa på nåt stort. Såg att Usain Bolt köpt en gepard, onekligen passande. Undrar vad jag ska köpa? En stornäst sengångare på adhd medicin kanske. Om vi återgår till politiktemat, vilka djur skulle då våra politiker köpa tycker ni? Att Persson köpa sig en valross är väl rätt klart, Östros en ouppfostrad terrier, Mona en kakadua, Borg skulle nog köpa en Borg, han verkar rätt nöjd med sig själv. … Hur många ministrar klarar man att räkna upp förresten? Inte många. Inte många alls. Lika bra det kanske. Blir kort inlägg idag, dags att ge sig av på kurs, man trodde att man antingen var full lärd eller obildbar, vi får väl se.

Pepparspray, Tina och skräddare

Dagens nyhet; polisen använder pepparspray. Skåne polisen har använt det över 250 gånger bara i år. Vanliga orsaken till användandet är tydligen att nån har ”käftat emot”.

Detta är Tinas fel. Tina och alla andra tv-kockar. Självklart vill polisen få lite krydda i tillvaron. Själv har jag bara pepparpulver, kanske funkar bättre med spray.
Fast man undrar ju hur pucko och peppar funkar ihop.


Mitt  ämne idag anknyter lite till gårdagens ” avsluta med nåt positivt” ämne. Har faktiskt tänkt på det och upptäckt att hur självklart det än är så är det svårt att inte slänga in en brasklapp på slutet när man säger nåt. ”Vilken tur, en strike” låter bättre ” Strike, vilken tur” osv. Fast mer tur än vad jag hade igår på korpen är väl svårt att ha, nästan bra att vi förlorade.


Hur som helst, nedanstående anekdot beskriver både att det är bra att se nåt positivt i allt och att allt inte riktigt är vad det ser ut att vara.

En man  köper en kostym men tycker att den behöver lite justeringar:

”Ärmen är för lång”

 ” Nejdå,” säger skräddare” om du bara böjer armen så blir det perfekt”

” Ja, men då ser du underligt ut i nacken”

”Håll bara upp huvudet när du går så blir det  perfekt”

” Men då blir det konstigt i fram”

”Böj dig bara framåt när du går så kommer det att bli perfekt”

Sagt och gjord, mannen lämnar affären framåtlutad, huvudet högt och med böjd arm. Ett par får se honom:

”Ser du krymplingen? Jag tycker verkligen synd om honom”

”Jo, men tänk vilken bra skräddare han har, kostymen sitter ju perfekt”

Kanske är så att Göran Persson inte är tjock och fet, han fick helt enkelt en för stor kostym som han blev tvingad att anpassa sig till.


Såg Reinfeldt i samtal med Obama på nyheterna. Där har man lite svårt att se Måna. Borde man inte i alla fall försöka lära sig lite bättre engelska, vi har ett rykte att upprätthålla som språkkunniga. Fast det kanske är bättre att hålla tyst när man träffar USAs president kanske.  Tror inte jag skulle komma på nåt att säga…. ”och hur mår frun?” ”hur känns det att vara neger?” ”vilket fint väder vi fått?”  det är knappast så att vi har så mycket att säga till om, kanske bättre att vara social och bygga nätverk. ”Du vet att Tiger är gift med en svenska?”

 


Lite om språket och självförbättring

Ingen måndag tjat idag. Det är måndag och det är bara att leva med det.

Idag handlar det om att man måste försöka förbättra sig själv oavsett hur gammal eller bra man är. Man behöver inte bli nån Gandhi eller Moder Teresa och älska alla människor men man kan försöka börja i det lilla, börja använda språket på ett mer eftertänksamt sätt är inte så himla svårt.


I våras retade jag upp mig på en person som under ett möte hela tiden besvarade alla deltagares yttranden med   ”jag vet”. Började notera antal gånger men slutade räkna vid tio. När jag sen kom på mig på ett möte lite senare med att säga samma sak så insåg jag att det är dags att bli mer ”jag vet, medveten”.  Ställde upp en sparbössa som jag la en tia i varje gång jag kom på mig själv med att säga ”jag vet”. Blev några första veckorna men nu är jag faktiskt helt  ”jag vet” fri. Skönt, speciellt för andra. Tror knappast att min före detta kollega är det dock. Skulle knappast vara någon ide att påpeka denna irriterande och lite översättaraktiga ovana, är väl nästan på gränsen till en tics. Skulle nog bara besvaras med ett…. Ja, ni kan nog gissa själv.


Så, nu är det dags för nästa steg. Läste en bok, som vanligt refererar jag till vad andra sagt… får snart försöka komma på nåt eget, att man ska avsluta meningar eller påstående positivt. Några exempel:

Fint väder idag, men det är kallt. Istället ska man säga det är kallt men fint.



Gäller framförallt man framför mild kritik. Hon är söt men kort kan lika gärna sägas hon är kort men söt. Maten var god men köttet lite överstekt kan lika gärna sägas köttet var lite överstekt men väldigt god.
Vad man uppnår är att man alltid ger ifrån sig en positiv signal trots att man fått säga även det som inte är lika positivt. Min ambition är nu att försöka genomföra detta under en period, en tia i sparbössan för varje gång jag misslyckas….. Det ska gå men blir inte lätt… fel alltså, ska vara det blir inte lätt men det går säkert…  ( inspirerat av boken ” De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dom” ).



Själv har jag sedan några år tillbaka ändrat mitt beteende radikal i ett specifikt sammanhang.

 Japp, jag läser numera morgontidningen framifrån.. Man ska inte underskatta kraften i en sådan förändring. Det byter antagligen att jag numera anser ledarsidan viktigare än seriesidan eller också har det något att göra med att tidningen nu kommer i två delar. Hur som helst så påverkar det vad jag läser eftersom jag sällan orka läsa hela tidningen  ( om jag inte är helt förstoppad förståss).
Nu är det nog skrivet om mig, nu vill jag veta vad ni tycker om mig….( Lorry citat) skojar bara, nu ska jag kommentera politik.

 

Kan inte undvika att kommentera Stig-Björn Ljunggrens inlägg på facebook att socialdemokraternas partikongress hade mindre mupp faktor än vanligt. Kommer osökt att tänka på Stadler och Waldrofs sketch där dom börjar med att jubla för att det är så bra men sen kommer tveksamheterna in och till slut buar dom, finns en som är åt andra hållet också. Känns lite likadant med s idag. ”Alliansen har klarat finanskrisen bra, eller ganska bra, inte så bra, värdelösa, en ren katastrof….”

Behövs en The Animal både inom s och inom resten av partierna. Känns om vi har både Kermit och Miss Piggy.

Fast det är inte bra med en svag opposition heller. Valet är väl antagligen redan avgjort, i alla fall om Måna är kvar. Hur man kan tro att man är en glad tjej vid dryga femtio är obegripligt. Snacka om mupp.

Slutligen. Var det kul eller inte att AIK vann? Inte… man köper ett lag så man nästan går i konkurs, hur kul är det? Göteborg har i alla fall huvudsakligen egna produkter. Sånt ska premieras tycker jag så därför höll jag på IFK. Annars kan jag väl erkänna att jag inte bryr mig alls. Inte ett dyft, nada, nicht gebruen, inget alls alls alls alls ( det sista var ett eko).

Detta var en rapport från Uppsala, staden utan ett superettan lag i fotboll……

 


RSS 2.0