Högre klass på a-lagare

Fredag och sk halvdag, för många i alla fall. Halvdag går väl att översätta till engelska men hur översätter man klämdag? Squeeze day? Fast  om man ska få tag i folk så är halvdagar inte speciellt bra, man får fokusera på annat.

 

Landshövning kampanjen rullar på, 32 medlemmar i gruppen. Ger anledning till viss eftertanke.

 

Otroligt vilken kraft det finns i de nya medierna. Inte bara åt rätt håll. Man kan ju få för sig att det riksdagen har väl flera hundratusen medlemmar idag, Sverige demokraternas egen site har drygt trehundra. Nu kan man ju tänka sig att deras sympatisörer inte är så internetmedvetna men det kanske är en fördom. När den typen av ”rörelser” börjar utnyttja de nya medierna, om dom inte gör det redan, så kan dom få ut sitt budskap på ett väldigt kraftfullt sätt. Dessutom kan man ta emot informationen, visa sin sympati osv helt anonymt. Man slipper gå på möten…  Kanske nåt för Viktväktarna att ta efter…


En helt annan sak, två faktiskt.


Har dykt upp en gatumusiker i Uppsala, sitter på gågatan och spelar gitarr, elförstärkt. Helt otroligt bra. Har aldrig hört nåt liknande. Varför är han gatumusiker? Får han inga vanliga jobb? Är det helt enkelt så att standarden på gatumusiker har höjts utan att jag har märkt det? Det för mig osökt över till vad som hände på Systembolaget för en tid sen.


Kom in strax före stängning, hämtar en box vanligt rödtjut. Före mig i kön står en rejält påstruken, skitig, illaluktande …. A-lagare ( nu kanske jag var fördomsfull men jag hittar inget annat sätt att beskriva honom, fast en a-lagare kan ju vara en väldigt bra reparatör också...). Pratar med alla och är allmänt, stenhög. Kommer fram till kassan och kassörskan går tveksamt med på att han ska få handla, kallar honom tom vid förnamn ( Bo-Lage kanske). Det är ingen tvekan om att han ska tillbaka till parkbänken och dricka upp vinet innan han tar färdtjänst hem.

Jag står alltså med min box för runt 200 spänn. Han däremot har ett spansk rödvin för dryga hundralappen… dessutom med kork.



Här uppstår två frågor:

Hur ska han få upp vinet? Har han alltid en korkskruv med sig när han är ute på stan och super? Ska han springa in på en restaurang och be att få det öppnat? Hur gör han?

Den andra frågan man ställer sig är: Har jag fel kompisar?


 

Äntligen en box från Hemma hos:

http://blogs.playgroundmusic.com/sweden/artists/hemma-hos-box-1?awesm=fbshare.me_BCag



Här är veckan spellista, inget tema denna gång utan bara låtar jag gillar i de mest blanda genre…. Hur fan skriver man pluralis av genre.. genrar kanske

http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/0XH2MIDKRfBdmZ5ecADGd9

 

 

 

 


GÄÄÄSP

Så, då har man blivit en facebook grupp också. Någon som startat en grupp ”Björn som Landshövding” efter att ha läst min insändare: : http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=2-AV_ID=974651,00.html


Tack för det. Chansen att det går i lås är väl kanske inte så stor men den ökar dag för dag…. Skulle kunna starta som vikarie, kanske tom praktikant, måste finnas nåt bidrag man kan få för det.

 

Verkar dock inte som alla tar det på allvar. Jag vill verkligen bli landshövding. Det måste väl trots allt vara det optimala jobbet, bli landshövding i den stad/ län man är född i.


Har fått frågan några gånger, speciellt nu när man inte är låst av ett jobb…( detta hinder för personlighetsutveckling som vi accepterar tills vi pensionärer för då ska vi minsann göra det vi alltid har drömt om) vad jag egentligen vill göra. Rätt svår fråga eller hur? Oavsett vad man svara så har man exkluderat allt annat. Om jag säger bagare så tänker säkert nån, vad synd, jag som behöver en konditor.
Problemet är väl att man vill göra allt men kan inget. Man skulle vara fackidiot. En sån där dom ringer från TV 4 nyhetsmorgon när det hänt nåt. Oj, vi är invaderade av Isländska vandringsmyror, ring björn, han kan allt om dom…. Eller nåt sånt.


Jag kan inte allt om nåt. Perfekt landshövding mao. Journalist kanske, skulle gärna bli journalist men kan tyvärr inte skriva. Har hört att man kan lära sig det men jag är tveksam. Vore kul att skriva en bok men vad ska man då skriva om. Barndomen? Tror inte det. Deckare? Finns det för många av redan. Läste förresten Kjell Eriksson häromdagen, utspelar sig i Uppsala. Den var ok förutom att han svamlar för mycket. Gå en kurs hos Simenon säger jag, nu är ju han död så det kanske blir svårt men ändå.

Som vanligt rekommenderar jag Maigret böckerna, men det har ni väl redan hört antar jag.

 

Annars har jag inte så mycket att kommentera idag. Verkar inte hända så mycket i världen.
Kineserna köper Volvo…. Gäsp.
Socialdemokraterna har partikonvent…Mega gäsp!
Henke har slutat…mummelgäsp. ( undrar vad han sa på intervjun jag såg i går. Ny facebook grupp, texta henke),  vi har vintertid … tröttgäsp…. Oj, blev det ljusare på morgonen, oj så lätt det blev att stiga upp…


Nej, dags att ge sig ut i världen, se nya miljöer, uppleva nya saker, träffa nya människor….
Eller också äter jag lunch på det vanliga stället, vi får se.

 

 

 


Insändare

Min insändare om Landshövding kom in i UNT idag: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=2-AV_ID=974651,00.html


Helt otroligt, det trodde jag inte. Nu tror jag ju inte att jag ska bli Landshövding men det vore bra om det blev någon med uppsalakoppling. Vi har haft Hans Ahlsén tidigare och, utan att lägga någon politisk aspekt på det, var ett bra val. Nu vet det sjutton vem som ska bli. Får försöka komma med några förslag:

Thomas Östros, är från uppsala men framförallt skulle vi väl slippa höra den gläfsande mopsen på nyheterna var och varannan vecka.

Varför inte vädernissen på tv, Anders, han kanske kan fixa så det blir lite varmare. Den andra vädernissen är väl också från Uppsal? Varför samlas dom här? Vi har väl inte bättre väder än andra, just nu känns det tom som att vi har sämre väder.

Owe Thörnqvist kanske, är visserligen rätt gammal men i alla fall. Rock på Slottet….

Lasse Svensson. Det vore något det. Ställer man upp två mål på vändplanen utanför slottet så kan Sirius spela sina matcher där nästa år, lär väl räcka för den fåtaliga publiken. Man ska nog inte skämta om fotbollsdegraderingen, det är inte kul, det är snarast tragiskt.

Anders Wall eller någon annan rik uppsalabo kunde vill lägga lite pengar på att få upp Sirius i allsvenskan på några års sikt. Gör han det så tycker jag han kan få bli Landshövding på köpet. Kan man driva kampanj att Heby ska tillhöra uppsala kommun så kan man väl engagera sig i fotbollen också.

Kommer inte på så många fler Uppsala bor som kunde vara lämpliga, förutom jag då förstås.

Medge att det är ett märkligt system att politiker som inte vill vara politiker längre får bli chef för Länsstyrelsen på nån ställe där dom aldrig har varit.. mycket märkligt. Man undrar ju vilka kvaliteter som krävs för jobbet.  Undrar om Anders Björk har anmält sig till försäkringskassan nu när han är arbetslös, fast han kanske är pensionerad.

 

 


Facebook och Alinge

Så. Då var man kompis, vän faktiskt, med kändisar.  Det är klart det räknas även om det är på Facebook. Johan Stael och Stig-Björn är stora stjärnor, självklart, men störst av alla är Kjell Alinge.

Min musikaliska mentor om man nu kan ha en sån när man är omusikalisk. Lyssna får man väl ändå? Hemma hos på måndagkvällar, helt sanslöst. Blir lite tunt att lyssna på skivorna så här i efterhand, musiken saknas. Alltid nåt helt okänt, ofta skitbra och ofta omöjligt att få tag i.
http://open.spotify.com/track/1socN07SrqxrFum5mBnQ2h


Vi bodde i ett småhus i Norby Uppsala när jag var liten. Myresjöhus 105 kvm med källare där det fanns gillestuga, alla hade gillestugor på den tiden. Mörkgrön heltäckningsmatta och tegeltapeter på väggarna. Efter något år flyttade jag ner och fick hela stora rummet för mig själv. Tyst och mörkt. Gick att spela musik hur högt som helst. Måndagkvällar kl 11 började hemma hos Janne och Kjell. Släckte ner så det var helmörkt och lyssnade på deras sanslösa sketcher, ofta med väldigt varierande röstläge, och för mig helt nya musik. En höjdpunkt faktiskt.  Musik som Kevin Ayers; The Confessions of Dr Dream, King Crimson och sen massor som jag inte kommer ihåg nu. Påverkade mig i många år efteråt, kanske fortfarande.

 

Visst lyssnade man mer på radio förr? Det gjorde i alla fall jag. Kvällstoppen ville man inte missa. Jag var också väldigt road av att lyssna på radioteater. Dickie Dick Dickens med Martin Ljung, vilken höjdare. ( finns att ladda ner…..). Lyssnade ofta på radioteater medans jag samtidigt gjorde nåt annat. Sånt har man inte ro med nu, klarar inte läsböcker, somnar direkt…


Tillbaka till Facebook och Stig-Björn. Politisk kommentator, vad är man då? Man är inte politiker trots att han har uppenbara sympatier, man är kommentator men kommenterar enbart politik. Lite meta kan tyckas. Om det behövs människor som tolkar och kommenterar  vad politiker säger och gör så kanske dom kunde försöka att vara lite mer tydliga istället. Fast jag gillar Stig-Björn. Man undrar hur hans föräldrar tänkte, kunde dom inte bestämma sig för vad han skulle heta. Fast nu är det ju onekligen rätt ovanligt och det är väl bra om man ska märkas i debatten.

Stöd kampanjen –Björn som Landshövding-

Punkt ett: Bevare Uppsala från bygghysterin och bevara Uppsala som det alltid har varit


Obesvarad kärlek och Sirius

Härlig helg. Riktigt kulturellt.

Dali utställning på Moderna Museet, rätt bra. Fast personligen så blir jag inte så tagen av hans bilder eller skapelser. Lite för kallt och ytligt. Kul bilder, kul kille, duktig på media men inte mer, inte för mig i alla fall. Var bättre än Dali museet i Berlin ialllafall. Knepigt med en kille som är mest känd för en soffa, visserligen en läpp soffa men ändå.


Lite middag för e teatern. Buchetto. www.buchetto.se. Verligen  skitbra. Tre unga killar som verkade göra allt själva, servering, matlagning osv. Känns väldigt familjärt när dom pratade om vem som gjort vad i köket.Bra vin och en strålande panacotta.

Sen var det dags teater med Loa och Babben.

http://www.wallmans.dk/sv/teater/OBESVARAD-KARLEK/Default.aspx

Obesvarad kärlek, det kan man ju verkligen säga. Babben helt strålande, sjöng lika falskt som jag… jag har botten rekordet på singalong eller vad det nu heter, totalt tondöv, sjunger inte ens i duschen när jag är ensam hemma….


Fast, som man säger i pjäsen, vem är det som har bestämt vad som är rätt och fel, vem har bestämt att tonerna just ska sjungas i den eller den ordningen, vem har bestämt hur en ton låter osv. Så tänker jag också, det kanske är jag som sjunger rätt och ni som sjunger fel. Kunde Mozart sjunga? Ingen som vet. Beethoven var så less på sin egen röst att han låtsades bli döv…..  Man kanske skulle ställa upp i Idol nästa år. Folk är nog rätt less på unga snygga killar med snelugg, unga snygga tjejer med blonderat hår klinkande på en gitarr. Snart är folk redo för en tondöv äldre man, så fort världen är redo ställer jag  upp…. Kanske i alla fall.

Skön pjäls i alla fall. Bygger på en sann historia, http://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Foster_Jenkins, om en kvinna som älskade opera så mycket att hon inte insåg sin begränsning. Fast varför ska man göra det, om man gör det man älskar så blir det bra oavsett vad andra säger. Hon sålde ut Carnegie Hall… visserligen skrattade alla så dom grät och inte av rörelse som hon trodde men det har väl mindre betydelse.



Tillbaka till elände och gnäll….. Uppsala är Sveriges fjärde stad och har varit så i alla fall de senaste 50 åren…. Bästa laget i Sveriges största sport kommer nästa år att spela i division tre ( fast det kallas division ett). Det är fan helt otroligt. När jag blir landshövding då ska det bli ändring på det. Dom kan få träna i Rikssalen om dom vill.
Kanske är så att Sirius också har en Obesvarad kärlek men då till fotboll......



Tack för ert stöd i Landhövdingkampanjen. Alla som stöder mig kommer att få komma på installationsmiddagen.
Allt kommer att bli bättre när jag blir landshövding bara så ni vet det.


Elgiganten och "Björn som Landshövding" kampanjen

Hörde i morse att folkpartiet, riksdagens mest invandrarfientliga parti, vill ha ett samarbete med Miljöpartiet om Sverigedemokraterna kommer in. Det är väl en god intention men har man inte gett upp när man säger att det finns en god chans för dom att komma in? Jag tycker det.  Bättre att driva linjen att en röst på sd är bortslängd då man ändå inte kommer in. Det tror jag i alla fall.

Idag känns det lite mer positivt så spellistan kommer att handla om tro, hopp och kärlek…

Nytt dator inköp idag. Var på Elgigantens öppning av ett ”Mega Center”. Hade tydligen varit kö före öppnande. Har vi inte kris i Sverige? Storbilds-TV och det enda som sänds är reality shower… vill man verkligen se sån skit i storbild och i högupplöst bild? Suddig svart-vit skulle nog passa bättre.

Omsättningen på Elgiganten måste ha varit… ja just det, Gigantisk. En representant från handelsbanken stod och lånade ut pengar, Securitas stod utanför… Man undrar ju. Kanske kronofogden också skulle stå utanför…några av de som handlar borde ha skulder kan man tycka.


Är vi desperata inför den totala kraschen eller är det helt enkelt så att vi dämpar oron för jobb, stigande räntor och allt vad det nu kan vara med att konsumera. Kan känna lite likadant själv faktiskt. Vi kanske klarar oss denna gång, verkar ju som konjunkturen håller på att i alla fall plana ut. Men… när det vänder går räntorna upp och då blir det väl synd om de som köpt miljonlägenheter för lånade pengar. Tänker folk inte på vad som kan hända. Fast att bjuda för högt på lägenheter är väl också en form av konsumtionsångest. ”vill ha, vill ha”.

Fast det är väl invandrarnas fel det också förståss…


Hörde att dom föreslog Per Nuder till landshövding i Uppsala… hallå, jag är ledig… Varför kan inte jag få bli landshövding.

In Uppsala born and raised
in the bowling alley I spent most of my days

Chilin, striking and putting pins down
But now I want to be the head of the town

STÖD MIG I MIN KAMPANJ!
Björn  som Landshövding.

Kommer facebooksida snart. Me for head of the district ( vad heter landshövding på engelska, kanske retirementhome for overdue politicians) 

Vad tycker ni? Ska jag köpa byxorna?

Hur som helst, dags att börja installera nya datorn och sen lär det väl vara kväll… tänk vad allt tar tid.

Veckans spellista handlar alltså om tro, hopp och kärlek. Håll tillgodo. Man kan i alla fall höra att Bob Geldorf kunde göra bra musik innan han blev Sir Bob… låter som en saft förresten. Har ni Sir Bob med hallonsmak?

http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/0f31ojrVza5sehjX09HOz7

 


Korpbowling och sommartid



Korpbowling igår. Otroligt egentligen att så många människor mer eller mindre varje vecka spelar bowling eller andra aktiviteter med för den delen, trots att man blir så frustrerad varje gång när man känner att man helt enkelt inte kan. Finns väl någon sorts masochist i alla människor kanske.

Hörde en stand up om bowling. Han som pratade förstod inte handfläkten. ”Om man blir svettig av att bowla måste man vara i väldigt dåligt form”. Ja, det är väl klart att man är, annars skulle man väl springa maraton eller nåt mer fysiskt krävande.

Fast bowling är mer social än någon annan sport jag provat på. Golf är klart osocialt, jag slicar och du hookar, vi ses förhoppningsvis på green. I bowling däremot så kommer man inte undan, man får inte slå en provisorisk, man får inte lättnad för mark under arbete ( fast förr i världen skulle man nog ha behövt det ibland, herregud vilka leråkrar man spelat på. ”Vilken dag oljade ni?” ” Du menar vilken vecka?”). Den stora fördelen med bowling är väl att man inte slår bort så många bollar och att man slipper leta. Alla sporter har väl sin tjusning antar jag. Cricket har sin te och backhoppning sina brutna ben, inte för alla men en del passar det. Såg att Usain Bolt är fd cricketspelare, det lär väl bli os sport snart det också, större chans att cricket blir det än bowling verkar det som.


 

Snart är sommartiden slut, tror det är i helgen, vilket innebär att sommar officiellt är slut och vintern är här. Det enda positiva med det är att det är skönt med lite variation och det har vi verkligen i Sverige.
På sommaren är det kallt, sen blir det råkallt och slutligen svinkallt. Sånt har dom inte i Spanien minsann, dom missar våra kalla regnskurar, vårt dyra vin och våra tomater som inte smakar nåt alls. Undrar hur dom överlever. Fast egentligen kan väl vin aldrig bli för dyrt, tomater behöver man inte äta och varför ska man gå ut om det är kallt och regnigt, man får se till att hemtjänsten handlar mat så det räcker ett tag…….

man kanske kan få hemtjänst nu om man avstår när man blir gammal, en hemtjänst check kanske, använd den när du behöver.


Dator och Sverigedemokraterna

Inget nytt på datorfronten tyvärr. Undrar om dom är inställda på att krascha när garantitiden har gått ut? Exakt tre år sedan den blev uttagen och nu kraschar den, smart affärside om inte annat. Borde funka på det mesta.

 

Har spenderat halva dagen med supporten och till slut kommer man på att ”det går inte”,  batteriet sitter under moderkortet och det är i princip omöjligt att komma åt. Bara att dumpa datorn.. inte precis det man har lust att göra men men, bara att försöka rädda vad som räddas kan. Kunde vara värre, det kunde regna. Men titta nu regnar det…..

 

Kan inte släppa det där med Sverigedemokraterna. Såg att ett Uppsala pucko som var aktiv inom Ny Demokrati är aktiv inom SD. Dom verkar dra till sig samma under människor. Har för mig att ND fick 11 procent eller nåt sånt, rent skrämmande. Tror väl inte att SD kan få lika mycket men dom kan mycket väl komma in och då kan exempelvis KD åka ur. Det kan väl vara lika bra det men inte om det innebär att SD kommer in.

 

Såg lite av debatten och det är samma polemik som alla extremistgrupper för. Osaklig statistik som ofta inte direkt går att kontrollera förs fram. Man sätter grupper mot grupper osv. Vi går på det gång på gång. Nu tror jag, som jag skrev häromdagen, att många tycker som SD i invandrarfrågor vilket är skrämmande. Fast det är väl inget parti som vågar driva en invandrarvänlig politik nu när det snart är valår så dom lär väl få stå oemotsagda.

 

Vore ju en kul riksdag om även piratpartiet kommer in, vilket dom väl inte lär göra. Pirater och rasister, kristna och kommunister…..

 

Blir tyvärr inte så lång blogg idag. Händer inte så mycket värt att skriva om. Zlatan förlorar, Svennis får inte jobbet.


Datorkrasch, datorkrasch, datorkrasch

Datorkrasch, datorkrasch, datorkrasch….

  Datorkrascher måste vara det som påverkar folk mest men som det sjungs minst om,

 Något som hört låten ”Syntax error”, ”My computer dont like me anymore” eller ”Do you want to install the last version”? Kunde väl tro det, här har låtskrivarna ett helt nytt område som berör folk lika mycket som hjärta och smärta.

 

Fast den här snubben har spelat in Kraftwerks Computer Love på ett tvspel…. Fast det är  säkert ironi, vem fan kan älska en dator, speciellt en som inte älskar tillbaka.

http://open.spotify.com/track/0oJakwiKuWjaIBZpJJsQXf

 

Hur många lösenord finns det på en dator egentligen? Nu saknas power on lösenordet, sen är det väl datorn själv och slutligen nåt annat som inte funkar. Säkerhet i alla ära men om någon kan hitta nåt intressanta på min dator så varsågod, ni kan ju tala om för mig vad det är ni hittat… jag kommer inte på nåt i alla fall.

 

Tur man inte har lösenord i kroppen. ” Skriv in ditt power on lösenord” är kanske inte vad man vill höra när man ska gå upp på morgonen.

Sitter det i hjärtat kanske, dags för en uppgradering.

Fast rätt ofta känns det väl som man inte har tillgång till hela sin egen minneskapacitet, beror nog på att en del minnen är lösenordsskyddade och det är kanske lika bra det. En extern hjärna vore inte så dumt ibland, då skulle man kunna låna ut den samtidigt som man inte brydde sig om sin poweron inloggning den dagen. ”Vill du låna min externa hårddisk?” ”Ja, hjärna”.

 

Fortsätter i samma anda ” Har du några pengar?” ” jorå”…. Ok kanske inte så kul.

Berättade en sann historia om Picasso som dom som hörde den inte alls tyckte var kul. Måste testa den på en mer begåvad publik.

 

När Picasso hade sin första kubistiska utställning i Paris så kom det en amerikansk konstmecenat och blev väldigt fundersam. Till slut gick han fram till Picasso och frågade om han inte kunde måla något som var verklighetstroget.

Picasso frågade då om amerikanen var gift varvid han, amerikanen alltså, stolt visar upp ett fotografi på sin fru varvid Picasso säger

”Är hon inte väldigt liten?”

Jag tycker det är kul i alla fall…..säger kanske mer om mig än om historien i sig.

 

Såg att en asteroid som cirklar runt Jupiter har döpts till Babben av astronomiavdelningen vid Uppsala Universitet. Där ligger man i lä, kanske ska hoppa över träningen idag i alla fall…. Det blir Babben och Loa på lördag; Obesvarad kärlek, ska visst vara väldigt bra.

Bifogar Tiffany Peersson går på viktväktarna.

http://www.youtube.com/watch?v=TixjibVu-gE

 

Och så slutligen ett ord på vägen

”Om allt verkar gå bra, då har du antagligen missat nåt” Stewen Wright. Han måste prata om datorer.

 

 

 


Måndag, SD och Åtvidaberg

Måndag, nio av tio måndagsbloggar börjar väl med ”det är måndag”, precis som ni inte visste det redan. Fast idag är det väl extra mycket måndag, regn och kallt. Måndagar är rätt bra egentligen, en nystart. Nystarter är bra tror jag, se framåt, nästa vecka, nästa projekt. Dessutom finns det en hel dag att skriva om på bloggen....


Så, vad har hänt i helgen? Först några kommentarer kring politik, sen lite sport och slutligen lite om ingenting, en helt vanligt måndagsblogg med andra ord.

 

Det etablerade politikerna förfasar sig över Sverigedemokraternas framgångar i väljarundersökningarna. Är det så konstigt egentligen? Häll i en vanlig svensson några pilsner så börjar hans åsikter bli mer och mer konservativa och invandrafientliga. Om vi ska ha en demokrati så måste allas åsikter få komma fram, även de som inte är rumsrena. Självfallet är det en stor risk med ett parti som SD men om folk nu tycker som dom så ska dom väl få säga det eller hur? Hitler kom till makten via fria val, lätt att glömma det.
Mest irriterad blir jag när Kristdemokraterna yttrar sig, dom om några är väl ett ytterlighetsparti. Fjättra kvinnan vid spisen, ok, dom har lärt sig att använda lite andra ord dock.... Fast samma sak där som med SD, om det nu är vad folk tycker så ska dom självfallet få vara med. Det är ju det som är demokrati.

Tror inte att jag sympatiserar med SD, tvärt om, det jag reagerar på är allt hyckleri. I fin rummen då är allt så bra men sent på natten kommer neanderthal åsikterna fram. Man borde våga stå för det man tycker även när man är nykter eller, som politiker, med på TV. Vi såg ju Josefssons valstugeundersökning för några år sedan, helt olika åsikter när kameran var på eller av.


Undrar var Obama skulle hamna på en svensk höger-vänster skala förresten? Någonstans mellen Reinfelt och Hägglund kanske, troligtvis ännu längre till höger.

Såg i Wired att USA är det land som har flest inlåsta fångar per capita i hela världen. Följt av Sovjet och Rwanda.... Skön samling. Nu kan man ju tro att brottsligheten har gått upp i USA men så är det inte, den har faktiskt gått ner senaste åren. Nu kan man argumentera på två sätt. Taktiken med hårda straff fungerar eller det finns inte så många brottsbenägna ute och därför har brotten gått ner. Kanske är en kombination. Om vi låser in alla som har brottstendenser så finns de färre som kan begå brott... fast det blir onekligen lite dyrt.


Dröjer väl inte länge förrän vi har tillbaka dagdriverilagarna. I början på 1900-talet var det olagligt att vara ”lösdrivare”, dvs inte ha jobb, fast adress osv. Luffarna hittade på sysselsättning för att inte bli fänglsade, sålde enkla saker så man inte kunde bli anklagad för tiggeri osv. Med den nuvarande utvecklingen så betraktas man väl som lösdrivare om man inte har jobb eller är sjuk.... nja, så långt kommer det kanske inte att gå.


Idag är det förresten 30 år sedan man beslutade att homosexualitet inte är en sjukdom. Undrar hur dom bemötte homos på Apoteken tidigare. ” Jag tror jag har en liten släng av bögsjukan, har ni någon tablett, gärna stolpiller om det finns....”

 

Nu sport. Kul med Åtvidaberg! Sju av elva i laget är egna produkter. Så ska det vara tycker jag. AIK ser ut att eventuellt vinna serien med allsvenskans dyraste lag, finns tom risk att dom går i konkurs trots att dom vinner. Så ska det inte vara.


Sen tillbaka till ett kärt ämne; varför har Uppsala inga elitlag? Sirius kanske kanske klarar sig kvar i superettan. Uppsala, Sveriges fjärde stad, har ett lag i botten på superettan, om vi har tur, medans Åtvidaberg har ett lag i allsvenskan. Nåt har gått snett. Fast det är ju knappast nåt nytt eller hur? Som jag skrev tidigare, vi är bra på bangolf, badminton och i viss mån bandy. Stora sporter. Bandy inomhus är väl Uppsalas bästa idrott just nu med två lag i högsta divisionen. Alltid något.


Såg förresten att det finns en inomhushall för beachvolleyboll..... Det måste ha varit några ”vanliga” volleybollspelare som tyckte att dom inte hade nåt att göra på stranden som började spela lite. Sen blev det stort, tom OS sport ( vilket man ju kan skriva en ny blogg om någon gång) och nu ska man spela beachvolleyboll inomhus. Flyttar man sanden från stranden till hallen på hösten och sen tillbaka på våren? Nu ligger hallen i Södertälje och dom har väl knappast någon sandstrand så man får väl importera sand till hallen antar jag. Känns väldigt konstigt. Som bandy utan skridskor inomhus ungefär.

 

Avslutar med dagens stora katastrof. Datorn trasig igen. Om ni läser detta så har jag lyckats låna en, min är helt slut. Går inte ens att starta upp i felsäkert läge.

Det aktualiserar ett annat kärt ämne: Beroende. Hur man har skapat ett beroende av saker som man för några år sedan inte ens visste fanns. Mobiltelefoner, MSN, Facebook och vad det nu kan vara. För inte så många år sedan blev man glad om modemet lyckats ringa upp och det faktiskt fanns nåt att hitta på nätet, idag är det katastrof om man bara för en kort stund inte är kopplad till resten av världen. Det är inte undra på att vi bli stressade, utbrända eller vad man nu blir.

Jag är naturligtvis precis likadan. Är otroligt stressad nu när jag varken har min dator eller har säkerhetskopierat på två månader. Att man aldrig lär sig.....


Netverk och Brel

Var på nätverksmöte igår, var i Stockholm så det heter väl Netverksmöte kanske. Engergisk säljare som påpekade vikten av att nätverka. Är lite skeptiskt när man säger till folk som är på ett nätverksmöte att det är bra att nätverka, det borde man veta om man är där, fast han höll det på en bra nivå.

 

Det var rätt bra faktiskt, över förväntan. Man ska lära sig nätverka men man ställer även krav på att man tillför något till nätverket, inte bara sitta och ta emot, bra koncept, tyvärr är det en dag i Stockholm varje vecka vilket kan vara lite i mesta laget. Heter Shortcuts. Bra film också, två av mina musikaliska favoriter, Lyle Lovett och Tom Waits är med. Fast det har väl inte med nätverket att göra kanske, tror inte Tom Waits tackar ja till min vänförfrågan på Facebook… fast det får man aldrig veta om man inte frågar.

 

Hur många nätverk finns det egentligen? Verkar som en del är med i alla, man kan ju undra hur dom har tid och råd, det är trots allt inte gratis. Nödvändigt idag dock, att vara med alltså, inte att vara med i alla.

 

Måste citera gårdagens Rocky strip som handlar om partners ( byter alltså ämne, fast ett stort nätverk borde innebära större möjlighet att hitta en partner, så var det för mig iallafall, mitt största nätverk är bowling... kanske inte för alla men ändå):

”Män söker en kvinna som är lika sitt ex, kvinnor söker en som är den direkta motsatsen”
”Då är ju du undantaget Rocky, du hade en flickvän och nu har du ingen…..

Idag blir det inte mycket skrivet som ni märker, kanske kommer mer senare under dagen. Kommer i alla fall en helgspellista. Denna gång startar jag med ett helt gäng Jacques Brel covers och låtar.

Har ni inte upptäckt honom tidigare så titta på detta från 1962.


http://www.youtube.com/watch?v=cBMDX2sR27U

 

Fast jag kunde inte hålla mig till planen så det avslutas med ”Let´s go bowling” och ”Tour de France”. Den sistnämnda nog den bästa idrottslåten sen Nackas ”Vi hänger med” ( som inte finns på spotify, var klagar man?).

http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/0sII5BVA7hA4LGxI0HzlzY

 


En kompetensblogg, idag iallafall

Varning, dagens text är mer än lovligt luddig och svamlande.

 

Då var det klart, inget VM för Sverige, inget VM för Zlatan. Han är väl den enda som skulle platsa i alla andra landslag, kanske är mest synd om honom. Fast personligen tycker jag fotbolls-VM är rätt kul ändå, nu får man hålla på Danmark eller nåt obskyrt afrikanskt lag istället.

 

En reflexion över landslaget är, tycker jag, hur man betraktar sin egen verksamhet. Ett populärt uttryck är kärnverksamhet. ”vi ska satsa på vår kärnverksamhet”, ” det ligger inte inom vår kärnverksamhet” osv. Vad betyder det egentligen det? Kärnverksamhet?

 


Om man ser till fotbollslandslaget så har man bestämt sig för vilket spelsystem man ska spela och sen letar men upp det spelare som passar bäst in för de roller som spelsystemet bestämmer. Det är väl huvudförklaringen till att vissa spelare är med hur svagt dom än presterar medans andra aldrig har fått chansen. Ta bara Zlatan som ett exempel, han fick aldrig chansen i början av sin karriär då han inte passade in i fotbollslandslagets kärnverksamhet.

 

Men om man nu istället pratar om kärnkompetens vad händer då? Det är först då man kan utnyttja de resurser och kompetenser man har. Då hade landslaget antagligen sett helt annorlunda ut än vad det har gjort.

 

Om man ser till näringslivet så har jag upplevt några tydliga exempel på att man inte vill utnyttja den kompetens som finns inom ett bolag utan istället har devisen; det är det här vi gör och det är så här vi gör det, dvs det här är vår kärnverksamhet. Men om nu omvärlden och kraven förändras, ska man då ändra sin kärnverksamhet, vilket kan vara svårt ur många aspekter, eller ska man istället gå över till att se vilka kärnkompetenser man har tillgång till, internt eller externt. Svårt kanske, speciellt om ledningen anser att de anställda, oavsett bakgrund, har svårt att ta ett ansvar som ligger utanför det man dagligen utför.

 


Ta den berömde bussföraren i uppsala, han med egen facebook fanklubb. Han kör buss och det är det man gör som bussförare. Man kör inte på nåt speciellt sätt utan man kör buss. Nu råkar han vara trevlig också men det ingår inte i verksamheten, dvs att köra buss trevligt. Han har alltså en kompetens som ligger utanför kärnverksamheten.  Om man då ändrar verksamheten till ”köra buss trevligt” så har man höjt kraven på de anställdas kompetens och säkert kommer många inte nå upp till de kraven. Om däremot säger att vi kör buss utifrån de kompetenser vi har men vi har alltid en grundtjänst, dvs bussen går från a till b, så öppnar man väldiga möjligheter för företaget att expandera sitt tjänsteutbud.

 

 

Blir luddigt detta men jag skriver rent ur tanken nu. Om man sen applicerar ett likartat resonemang på sig själv, dvs vad är min kärnverksamhet contra min kärnkompetens, kommer man då fram till att dom inte riktigt matchar? Är det därför vi i många fall känner oss så otillfredsställda på jobbet men även i andra sammanhang?
Man tolkar nog lätt sin egen kärnverksamhet som att man är människa, kanske förälder och sen blir det en stor del yrkesroll. Jag är inte bara pappa, jag är säljare också, som det heter i reklamen. Men är det verkligen det man är bra på. Förälder blir man väl bra på först sen man haft några barn, stackars den som kommer först, i början är man onekligen nybörjare. Yrkesrollen då? Hur många säger inte, när jag blir pensionär ska jag göra det, om jag vinner pengar ska jag göra så osv. Beror det på att man inte dagligen får utnyttja sin kärnkompetens. De flesta som är framgångsrika inom yrkeslivet ( vad nu det betyder) verkar älska sitt arbete och jobba nästan hela tiden. Så kan man ju känna själv ibland, speciellt när man känner att man arbetar med något man tycker om/ är bra på.
Borde man inte, både själv och i sin yrkesroll, mer fundera på vad man är bra på, vad man känner att man kunde vara bra på med lite hjälp och vad man skulle vilja vara bra på. Det sistnämnda kan ju bli lite drömskt kanske. Jag tror att det är just skillnaden mellan sin egen kärnkompetens och sin egen kärnverksamhet som gör att man känner sig otillfredsställd i jobbet, kanske även hemma, och är grunden till de psykiska problem vi kallar utbrändhet. Ursäkta den amatörmässiga analysen. Men som jag skrivit förr, detta är min blogg och jag skriver vad jag vill……

 


Så, nu ska jag vända mig inåt mig själv, ta en tupplur på tåget, det vet jag nämligen att jag är bra på, är både en kärnkompetens och en kärnverksamhet.


Spoiler om Dan Brown

Om du är ett fan av Dan Brown och tänker läsa hans nya, The lost symbol, så ska du nog sluta läsa nu. Jag tänker spara några timmar av ert liv och 200 kr genom att här ge er kortversionen…. En spoiler alltså…

 

Forrest Gump, förlåt, Tom Hanks, förlåt igen, Robert Langdon, ni vet universitetsprofessorn med superkrafter, är säkert med i Heroes eller nåt sånt, får inbjudan av sin superintelligenta kollega att föreläsa i Washington. Blir hämtad i privatplan och förd till Capitolum. Okänd man bryter sig in, lämnar hand som pekar mot taket. CIA kommer. Jakten börjar på pyramidens hemlighet som bara Forrest kan lösa. Frimurarorden inblandad. Pyramiden insmord med vax som smälter, nya tecken kommer fram. Okänd man med tatueringar fångar kollegan, dödar honom nästan. Fångar kollegans syster som också blir nästan dödad. Till slut även Forrest, Forrest dör men återuppstår, kollegans vackra syster dör…. Men återuppstår. Bägge springer, åker helikopter, går i trappor hittar hemlighet, allt strax efter att dom nästan varit döda. Hittar ingen hemlighet för hemligheten är inom dom…..  Alla överlever utom supermannen med tatueringarna, som visar sig vara …. SLUT…

 

Låter det märkligt? Riktigt boring faktiskt. Fattar inte att jag spenderade tid med att läsa den. Hörde ett uttryck på tv som passade  bra; en sidvändare. Precis så är det, man måste veta hur det går men man bryr sig inte. Undrar om han är sponsrad av Washington, staden alltså, nu blir det väl Langdon turer även där. Märkligt i Paris, försökte boka en guidad Maigret tour. Det gick inte men Da Vinci koden turer där man följer Langdon runt Paris ( som dessutom inte stämmer i boken) det finns det gott om. Kultur är en dagsvara.

 


Började läsa Heart of Darkness igår kväll som motvikt till Brown.

Fast var och en läser ju vad den vill förstås.

 

Svennis förbundskapten för Nord-Korea? Haha, kul kille, verkar flytta dit pengarna finns och dom lär ju inte finnas i Sverige. Lika bra det tycker jag, in med Tommy igen, träningsoveralls Tommy, skön kille. Sverige-Albanien ikväll blir väl ingen stor match, chansen är inte helt borta ännu, Portugal måste slå Malta först innan dom är klara. Vi har verkligen haft flyt tidigare så man vet aldrig. Fotbolls-VM utan Sverige blir naturligtvis inte lika kul som om vi vore med men det är ändå rätt kul, speciellt alla nya nationer som kommer fram.


Rynkkrem och bussåkande

Heter det rynkkräm eller rynkcreme? Svåra frågor i dessa nobelpristagartider. Är det någon som vet om dom funkar, rynkkremerna alltså ( valde en stavningsmässig medelväg där)? Personligen tycker jag dom kommer i lite väl små burkar, en burk räcker nätt och jämnt till att fylla ut alla åldersringar.

 

Fast om nu Sean Connery anses vara världens sexigaste man så ska man kanske se till att få fler rynkor istället. Golf kan han spela också, där ligger man i lä. Alice Cooper lär vara riktigt bra , på golf alltså. Fast fick man välja vore man nog hellre rockstjärna än skaplig golfspelare. Rock verkar man kunna spela hur länge som helst numera. Mick Fleetwood har startat en comeback med Fleetwood Mac, comeback vid sextioårs ålder, starkt jobbat. Michael Jackson dog ung; har var femtio. Som jag skrivit tidigare, skönt att veta att man nästan är ung, i alla fall om man är rockstjärna, på arbetsmarknaden är man nog överårig. Om inte så är man överkompetent men undererfaren.

 

Det snöade i morse, vet inte om ni märkte det. Dags för vinterjacka och dubbdäck, om man nu får använda dubbdäck längre. På Kungsgatan i Uppsala har dom infört förbud, undrar hur dom har tänkt sig att kolla det. Fast det är säkert bra att folk inte åker och river upp asfalten i onödan. Finns dessutom andra gator att åka på om man nu vill använda dubbdäck. Vinterjacka är väl inte förbjudet iallafall, fast om dom kommer ifrån Kina så kanske dom inte heller är så miljövänliga.

 


Osökt kommer jag in på ett favoritämne. Man kan inte enbart införa förbud eller förvänta sig att folk ska följa något odefinierat miljösamvete, man måste erbjuda alternativ. Tåget exempelvis; det är för dyrt! Buss; för dyrt! Buss borde vara gratis, jag tror att det skulle vara en ren samhällsvinst att låta bussresor vara kostnadsfria eller i alla fall väldigt billiga, vad kostar inte trafikolyckor, parkeringsplatser och vägnätet in till stan. Fast förhoppningsvis är det väl någon som räknat på det och kommit fram till att det ska kosta femtio kronor att åka buss. Tur att det gick att betala, chauffören tyckte att jag skulle betala med sms för den del som låg inne i Göteborgs stad och kontant för den sträcka som var utanför….. Hur svårt kan det vara att ta betalt för en bussresa? Tur att man fick använda kontanter i alla fall, det får man väl inte i Stockholm.


Fotboll, Obama och Sirius

Helgen slut och ny vecka. Oktober måste vara den tråkigaste månaden ( har jag skrivit det förr?). Mörkt på morgonen och snart även mörkt på kvällen. Vad gjorde våra förfäder för ont så dom blev tvingade att flytta hit? Outcasts. Dom kanske ställde för höga krav….. och det leder oss osökt över till helgens stora nyhet:

 

Sverige  går inte till VM-slutspel i fotboll. Skandal var väl den mildaste rubriken i tidningen i söndags. Avgå Lagerbäck osv.  Det kan man ju hålla med om iofs, däremot kan man ju fundera på vad vi svenskar egentligen tror om oss själva. 9 miljoner innevånare i en värld av 6 miljader. Vi är alltså 1,5 promillIe av jordens befolkning men vi förväntar oss att vi ska vara bästa på allt. Fotbolls-VM är ju självklart. Vad? Fick inte Tranströmer nobelpriset i år heller? Ingen som lyssnar när vi berättar för andra länder hur dom borde göra? Upprörande. Vi måste nog börja inse att vi är ett litet folk i en kall avkrok av världen som har lyckats rätt bra men vi är inte jordens medelpunkt. Bra nog att faktiskt gå till några vm-slutspel, att ha en av världens bästa fotbollsspelare ( visserligen importerad men ändå), några av världens bästa hockeyspelare, haft en generalsekreterare i FN, haft en av världens mest lästa barnboksförfattare för att inte tala om ABBA…. Vi borde var nöjda med det vi, som nation, har åstadkommit och kanske inte ställa alltför orimliga krav jämnt.

 

Sverige lär vara det land i världen näst USA och England som exporterar mest musik. Lite imponerande. Vi har mao inte bara ABBA, Roxette, Cardigans och Ace of Base. Förste svensk som låg etta på USA listan lär ha varit Björn Skifs. Ooga chacka. Läste att ABBA har sålt mer av soundtacket till filmen Mama Mia än vad man sålt av alla sina album i USA, dom slog aldrig där när det begav sig men nu går det tydligen bättre. Tyckte illa om deras musik då och det har inte ändrats. Fast så många fans kan väl inte ha fel antar jag.

 

Har det hänt nåt mer i helgen…. Det ska vara Obamas fredspriset som han får för något man förväntar sig att han ska göra. Bästa sättet att få fredpriset verkar vara att starta ett krig och sen avsluta det. Fast Obama behöver inte ens avsluta sina krig för att få priset, trappar tom upp kriget i Afghanistan just nu, undrar hur han ska förklara det när han tar emot priset i Oslo. Fast kunde Kissinger få priset så kan väl vem som helst. Undrar hur man har tänkt i Nobelkommittén? Troligtvis är man ute efter att få lite reklam.. vad man nu ska ha det till. Man tar väl knappast in sponsorpengar.

 

Lite Uppsala nyheter också, Sirius nu sista i super-ettan, vi pratar fotboll alltså. Inte bra. Uppsala är för urusla på idrott. Badminton och bangolf. Bandy ibland. Inga direkt stora sporter. Bandy utan skridskor är väl rätt ok det också. Ska vara idrotter på b tydligen. Bowling, nja kanske inte riktigt. Såg att det finns krav på att man ska bygga en boule hall, verkar ju vettigt. Fotboll kan vi nog glömma i alla fall, är väl över 40 å sedan Sirius var i allsvenska, lär kunna dröja lika länge till som det ser ut.

Lagerbäck är väl ledig förresten, han kanske kunde ta över som tränare, han skulle säkert ta in spelare från 1968 års succélag. SKJUT MORGAN!!!! För er som inte är från Uppsala. Morgon Hedlund, lär vara den spelare i allsvenska genom tiden som skjutit hårdast på liggande boll. Hade ingen betydelse var på planen han fick bollen, hela ståplatsläktaren skrek i alla fall. SKJUT MORGON!!! Snacka om högt ställda förväntningar. Såg en gång när han sköt från strax utanför straffområdet, träffade ribban och bollen landade i mittcirkeln.
Ingen som skriker skjut Anders Svensson, kanske det som fattas, att våga lite. Hedersamma förluster är nog en svensk nationalgrej.

 


Lite om nobelpriset, afghanistan och musik

OK, mitt nobelpris tips gick inte in. Fast hon är säkert bra hon med, hon som vann. Fast blir det inte lite svårt med en författare som får pris för sitt unika språk och sitt sätt att hitta nya ord och formuleringar när man inte kan läsa på tyska? Man borde verkligen försöka läsa på originalspråk om det går.

 

Har i min ägo uppåt 50 böcker på franska om Kommissarie Maigret men kan inte franska, lite meningslöst kan tyckas, det får bli ett pensionärsprojekt. Har man tur så kanske man bor i Frankrike när man blir pensionär, i alla fall någonstans där det är varmare och golfsäsongen är mer än fem månader.
Snygg bild eller hur?

 

Blir inte mycket skrivet idag. Om det hände lite i förrgår så hände det om möjligt ännu mindre igår. Svenska skjutna i Afghanistan var stor nyheten i morse. Trist för dom men om det inte innebar en viss risk att vara fredsbevarande styrka så skulle man ju nästan inte behövas. Man kan ju undra varför vi har styrkor där förresten, det är väl bra om det sk försvaret har nåt att göra. Hur man kan försvara Sverige med trupper i Afghanistan är nog en logik som enbart militärer förstår.

 

Fick ett låttips av en kompis, Winnerbäck, ingen stor favorit men helt ok. Raden ”trött på natten, trött på dan” oj, hur fan visste han det? Är det fler som känner så? Hos andra känner man sig själv eller hur det nu heter.
Fast jag kan inte komma ifrån att när jag ska välja så blir det Lundell, varje gång. ” Hon kör sin röda MG, genom vildhavre och vallmo, och det dammar som om fälten brann”

 

Såg att det gick att spela på Dylan som nobelpristagare i litteratur, det vore ju en överraskning. Kan man ge till dramatiker som Pinter, Dario Fo och Becket så kan man väl ge till en diktare som tonsätter sina dikter. Läste att Leonard Cohen insåg att han inte skulle kunna leva på att skriva dikter så han köpte en gitarr och tonsatte sina dikter istället, gick ju bra för honom. Synd att man varken kan skriva eller spela gitarr….. man får hålla sig till triangel.

 

Som avslutning kommer en fredagsspellista. Lite kul låter och sen några fredagssånger. Friday I´m in love, Friday on my mind och Friday. This must be the night är väl också en fredagssång. Fast några andra låter finns på listan också, Jesse Malin.. stor favorit, slutar med en jämförelse mellan Winnerbäck och Lundell. Blev 0-6, 0-6  och, i avgörande set, 0-6.


http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/0dvjH3dsi8laFw5PPNCHao

 


Nobelpriset, böcker och seminariet

Dags att utdela Nobelpriset i litteratur för 109:de gången idag. Undrar när en bloggare kommer att få priset, när man tar sig ur den vanliga pappersformen. Google håller ju på att försöka digitalisera alla utgivna böcker… snacka om projekt. I framtiden kommer man kanske att kunna skriva ut digitala böcker istället. Kul grej, utskrift av ljudböcker.

 

Vem får priset? Ingen aning, fast mitt tips är nog Oates i alla fall… Dags för en kvinna. Hon är lite väl produktiv, det är nog inte bra. Fast min stora idol, Simenon, fick aldrig priset och skälet lär vara att han skrev romanerna om Maigret, man ger inte till en deckarförfattare.

 

Myten kring nobelpriset är väl att det alltid är en okänd grekisk diktare som får det och inte nån som vanligt folk har läst. Det stämmer inte riktigt. Mahfuz, Singer, Bellow, Pinter, Dario Fo, Pamuk, Lessing, Becket, Hemingway osv är mycket lästa även om jag inte har läst så många av dom. Mina favoriter är Kawabata, Singer, Naipaul och Bellow. Man borde nog försöka läsa några fler, kanske ta det som ett projekt… fast det finns så mycket böcker man vill läsa så det blir väl svårt att hinna med, har inte ens lästa alla Maigret ännu, det får bli klart först.

 

Mina boktips för dagen:

Josef Conrad: Mörkrets hjärta; http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6rkrets_hj%C3%A4rta

Saul Bellow: Humboldts gåva; http://sv.wikipedia.org/wiki/Saul_Bellow

Plus en lite nyare bok
David Lehane; The given day; http://dennislehanebooks.com/

 

En gnällblogg utan gnäll är väl ingen gnällblogg så jag tar lite utifrån ett uppsalaperspektiv, ni som inte är från Uppsala kan sluta läsa.


Musikens hus. Säger bara: Musikens Hus. Vilket elände. Innan man byggde sa kritikerna, inklusive mig, att kalkylerna inte håller, att kommunens kostnad kommer att bli högre och att kommunen inte ska syssla med den typen av verksamhet. Vad stod det i UNT idag? Hartwig, den mest påstridige anhängaren, det blir dyrare än vi räknade med… kul att hon har insett verkligheten. Hon fick sitt mausoleum i alla fall. Sen sa en annan politiker att man ska konkurrensutsätta verksamheten. Varför byggde man då från första början? Kommunen bygger men ska låta privata ta över, helt meningslöst.

 

Sen kan man ju fundera över vad det 57 miljoner kommunen ger till Stadsteatern ger tillbaka. Lägg ner det med. Låt de som vill gå på teater betala själva. Behåll barn, skol och ungdomsteatern men vuxna människor kan betala för sina egna nöjen. Varje biljett lär vara subventionerad med uppåt 700 kr och det oavsett om man är kommuninnevånare eller inte. Helt absurt

 

Slutar med lite positiva Uppsala nyheter. Man har skjutit upp beslutet att demolera seminarieparken till efter valet. Äntligen har någon kommit på att vi behöver grönytor. Hoppas man kan ta sitt förnuft tillfånga även när det gäller områden som inte ligger områden där stans höginkomsttagare bor.


Politik, poliser och spädbarnsdöd

Sjunde oktober. Regn och rusk. Vad händer egentligen i oktober? Inget antagligen. Det är väl därför tyskarna införde oktoberfester, lika bra att dricka sig stupfull på blaskig pilsner när det ändå inte händer nåt.

Fast nåt händer det väl säger ni… ok, kom med förslag. Viktigaste just nu verkar vara Idol.

Fast oppositionen kom med sin skuggbudget igår… vem höjer skatterna mest är frågan. Har faktiskt inget emot skatt, vi behöver bibehålla ett solidariskt samhälle även under kristider, men nya värnskatter och framförallt höjda företagsskatter kan inte vara rätt väg. Visst, den som har råd ska betala skatt, det är grunden i ett demokratiskt, solidariskt samhälle, men inte med kontraproduktiva skatter. Kan dock tycka att en del av de skattesänkningar vi haft senaste åren hade kunnat gå till de som faktiskt har det sämst. Det är lätt att sparka på de som redan ligger. Just nu tillhör man väl det tärande, vi som inte vill jobba för att vi lever så gott på a-kassa…..

 

Den andra stora nyheten idag var att det är ok att skicka i ett spädbarn 70 gånger dosen av ett dödligt smärtstillande medel. Ingen vet hur det har kommit in i barnet.. fantastiskt.. det var väl någon som gav ungen en spruta, hur svårt kan det vara att lista ut det? Fast straffbarheten kanske inte är speciellt hög, barnet skulle i alla fall ha dött inom en mycket kort tid. Men för föräldrarnas skulle måste man självfallet utreda vad som har hänt och inte bara säga; vi vet inte.

 

Tredje nyheten i morse handlade om poliser. Det vanliga brottet en polis begår utanför tjänsten är kvinnomisshandel. 48 fall förra året… Är man förvånad? Knappast.
Verkar som poliser har skaffat sig ett carte blanche att få göra hur dom vill, klart dom tar med sig den attityden när dom kommer hem. Senaste fallet, Johan tror jag han hette, dog då fyra poliser tryckt ner honom och i princip kvävt honom på gatan. Åklagaren väcker inte ens åtal. Dom har väl gett upp. Var det Oskar Wallmo eller nåt han hette som blev ihjälslagen i en arrest för ett antal år sedan? Poliserna hävde att han slagit sig själv till döds…. Intressant självmordsmetod. Såg en annan artikel där polismannen faktiskt blev fälld men för ringa misshandel trots att han upprepade gånger slagit en anhållen 17 årig tjej. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2600643.ab inte undra på att ungdomar, andra med för den delen, har dålig respekt för de som ska upprätthålla lagarna inte klarar av att följa den själva. Fast,ok, jobbet är svårt men om man inte klarar av det så ska man inte söka eller vara kvar.

 

Äntligen lite skönt medelålders gnäll. Tack vet jag  polisen i Småstad ( fast tom jag är för ung för att riktigt komma ihåg serien ordentligt). Lite av det borde vi nog försöka få tillbaka, för inte så länge sen fanns det i alla fall kvarterspoliser, dvs poliser som syntes i samhället. Fast det kanske finns kvar men inte i mitt kvarter. Som Lundell sjunger i Bente ” och snutarna går två och två”  http://open.spotify.com/track/7D1L8TPZLX5Ct9UhhHDoej

 

Han borde göra om låten till nutid, fast den stämmer väl rätt bra även idag.

Slutgnällt idag. Avslutar med ett glatt tillrop också det från Lundell:
GÅ UT OCH VAR GLAD   http://open.spotify.com/track/7meHf6NkIFeH9yJVyDkkZY


Döden och Tom Hanks

Har en kompis som nyss blivit av med sin mamma. Får en att tänka på sin egen förgänglighet. Min pappa avled runt jul som alla i min familj verkar göra. Både mamma och morfar, som bodde hos oss, avled natten mellan julafton och juldagen, en farbror avled på julafton. Ett tag var det så att man tänkte när julen närmande sig; vad kommer att hända i år?

 

Visst är det konstigt att man kan tycka att det är ett plötsligt dödsfall när en man på närmare nittioett avlider? Man tror väl att allt ska vara för evigt antar jag. Konstigt när bägge föräldrarna är borta, då är man på något sätt tvingad att ta tag i släkt- eller familjeansvaret. Det har man ju ingen lust med, man vill vara ung så länge det bara går. Livet är onekligen annorlunda numera jämfört med förr, numera när vi blir så gamla alltså.

Man pluggar till man är 25, sen jobbar man i fyrtio år sen är man pensionär i ytterligare 25 år. Förhoppningsvis får man vara frisk så man kan njuta av den tiden. Hörde för några år sedan om en tant som doktorerat när hon var 75, starkt jobbat Beda! Hade börjat plugga när hon gick i pension och skrev sedan en doktorsavhandling om hembiträden eller om det var pigor. Man borde börja plugga nåt igen, så man håller hjärnan levande.

 

Har börjat läsa Dan Browns nya. Är precis som de två föregående. Drivet skrivet med en cliff hanger i varje kapitel. Langdon vet allt om allt men blir fortfarande överraskad. Ja, ni förstår hur jag menar. Fast nu har det tillkommit en komplikation. Man ser Forrest Gump springa runt i Capitolium i Washington och lösa mysterier. Hur i hela friden kom nån på att ge honom den rollen? Antagligen Ron Howard själv ( dagens fråga, vilken tv-serie var han stjärna i innan han blev regissör….). Tom Hanks är en bra skådis och en superstjärna men, ärligt talat, är inte Big och Forrest Gump hans bästa roller?

 

Man kan ju undra varför dom aldrig frågar mig när det är dags för filminspelning… kan telia mannen så borde jag kunna.


Nyheter, svamp och hemsida

En ny helg slut. Händer det nåt i världen kan man tro.

 

Slår morgonnyheterna….. sexsäljare på nätet betalar inte skatt. Tydligen det största som hänt under helgen. Al Capone fick fängelse för skattebrott, inte för alla andra brott, så det måste vara ett allvarligt brott.


Bilhandlare i Uppsala driver verksamhet igen. Har, enligt myndigheterna, undanhållit 5,4 milj men får inte näringsförbud och kan fortsätta både lura staten och kunderna. När det blir stora belopp verkar det inte lika intressant att jaga skattesmitare. Man ska tänka stort. Fast alla brott är naturligtvis värda att beivra, annars vore dom ju inte några brott.


Svårt att vara rebell numera när det tom är tillåtet att gå mot rött ljus. Förr kunde man känna sig lite busig i alla fall. Får krypa under järnvägsbommarna på St Olofsgatan istället, det lär vara 800 kr i böter för sånt, lite farligt ska man väl leva.

Man är inte mycket till äventyrare, jag var inte det när jag var ung heller så det har inte med ålder att göra. Man är nog för feg. Skulle aldrig komma på idéen att cykla till Nepal, klättra upp för Mount Everest och sen cykla hem. Ingen normal människa kan tycka att det är en bra idé. Bara tanken är avskräckande. Fast jag har en cykel, ouppackad på vinden, första steget får bli att sätta ihop den, då är halva jobbet klart, sen är det bara att cykla och klättra….. NOT. Nej, nu får det bli bekvämlighetsprincipen som gäller, bilen till gymet.

 

Vi skulle plocka svamp i söndags. Hittade ingen, Nada, nichts, nothing. Då är ju frågan: Plockade vi verkligen svamp eller gick vi bara i skogen? Undrar vilken sort vi inte plockade: tratt eller vanliga. Svampsäsongen är väl slut kanske, i alla fall där vi var. Får gå ner på torget och handla istället för att virra bort mig i skogen. Outsourcing av svampplockning och istället göra det man själv är bra på, synd att man inte kan tjäna pengar på att snacka skit…..

 

Dags att komma igång med firman nu. Sitter och jobbar med prospektlistor i avvaktan på att avtalet ska vara klart. Halvtid för ett företag samtidigt ska jag försöka komma igång med ConferoSales och erbjuda företag en liten men kvalificerad säljavdelning baserad på företagets eget behov. Man blir ju lite förvånad ibland när man jobbar med datorer och dataprogram. Skapade en enkel hemsida i publisher, alltså microsoft office programmet. Går lätt och funkar väl helt ok. Lägger upp hemsidan och vad upptäcker jag? Den fungerar utmärkt i firefox och Google Chrome ( min nya favorit) men inte i Microsoft explorer… hur tänker man då? Ska man göra sidan men sen köpa frontpage eller nåt annat microsoft program för att det ska fungera fullt ut? Märkligt. Får hitta nåt annat program att jobba i. Den ligger ute nu men duger inte för att marknadsföra. Får bli kvällsprojektet.


Fat and lazy, press och nytt tips

Ännu en vecka ”avklarad”. Rätt bra vecka faktiskt. Klar på vad jag ska göra med halva min tid, resten får vi se till att få igång nästa vecka. Synd att man inte kan göra allt men ibland går det inte att kombinera.

 

Oktober idag, konstigt hur fort det går, har väl skrivit det tidigare men det är en återkommande känsla. Vart tog åren vägen? Hösten har alltid varit min tid. Då allt startat om. Kom väl när man pluggade, terminen började på hösten. Har även börjat några nya jobb på hösten, känns som mitt år går höst-vår istället för vår-höst. Även i år är det en nystart just nu.


Allt som händer innebär en ny möjlighet, en anledning att ta sig ur bekvämlighetszonen. Man blir lätt fat and lazy. Man har det lagom bra så man vågar inte göra det man verkligen vill, om man nu vet det, det är ju inte helt säkert.

 

Lite tragiskt att de flesta människor lever för sin fritid. Om man frågar vad dom helst vill göra så inte är det att gå till jobbet. Kanske vore nåt för arbetsgivarna att fundera på, hur får vi våra medarbetare att se fram emot måndagmorgon och inte längta till fredag eftermiddag. Ingen lätt uppgift.

 

Hur dålig får man må på sitt jobb utan att man gör nåt åt det? Finns väl inga gränser. Personligen har jag alltid varit tveksam till begreppet utbränd utifrån ett arbetsbelastningsperspektiv. Jag tror snarast det rör sig om prestationsångest och bristande uppmuntran kombinerat med att man helt enkelt inte tycker nåt är riktigt roligt varken på jobbet, i hemmet eller sina eventuella fritidsintressen (  om man nu har några). Fast det är min väldigt amatörmässiga analys. Detta är min blogg så jag tycker vad jag vill… även om det är fel.

 

Pressen ökar inom alla områden. Har vi skapat ett samhälle där man hela tiden ser om gräset är grönare på andra sidan? Varje gång elräkningen kommer tänker man att man nog borde ha pratat med säljaren som ringde angående att byta, det kan ju vara lite billigare. Har jag det bästa mobilabonnemanget? Den bästa tv boxen? Billigaste bilförsäkringen? Köpte jag rätt tv, fanns kanske nån som var lite bättre eller lite billigare? Vi går snart under av all press. Pratade lite om bokläsandet häromdagen. Ett av skälen till att folk läser mer, spelar mer tv-spel, går mer på bio osv är nog att man vill fly från verkligheten, lite eskapism i vardagen. Inget fel i det förståss. Vardagen är just precis det, vardag.

 

Angående press…. De där små gröna och röda strecken som dyker upp när man skriver…. Alltid nån som ska tala om att man gjort nåt fel. Skulle vara ett streck under alla rättstavade ord istället kanske.. med ett hurra som ljudillustration. Fast, jag stavar väl hur jag vill… meningsbyggnad är överskattat, jag bygger hur jag vill.. i alla fall på min blogg. Har ni uppfattningar om det så starta en egen blogg, där ni får skriva perfekt svenska, sen får ni se om nån ( jag vet att det heter någon…..) vill läsa det ni skrivit.

 

Fick tips på kommentarerna till gårdagens tv –serie tip. Carnavale ska tydligen vara riktigt bra. Kollade på imdb och den hade fått 9.0 i ranking vilket är väldigt högt för en tv serie. The Wire har 9,7 av 10 möjliga. Ingen film har högre än 9,1. Såg att The Shawshank Redemption nu är i topp på imdb som det bästa filmen genom tiderna. Min favorit, Apocalypse Now, ligger bara trettiofemma. Öppningsscenen med The Doors The End är bara den värd varje krona…. Lyssna och njut. ”This is the end, beautiful friend, the end”
http://open.spotify.com/track/2QjKyZy0IcXwnyyZpbLZyi

 

Och så till slut en veckospellista. Slutar med några sånger om Baltimore med anledning av The Wire temat denna vecka. http://open.spotify.com/user/bbergman/playlist/6BHoNNPRqos9oZ9b0a5dYF

 


Bara tv-serier

Idag kommer jag att vara lika ensidig som igår, strömmingsbloggen ni vet…. Fast jag var i Göteborg igår och dom hävdar att dom har strömming, kan inte stämma, finns enbart norr om Kalmar.. .

På förekommen anledning kommer jag att lista några av mina favoriter inom olika genre ( genre lär vara det mest svårstavade ordet i det svenska språket. Jag trodde det var; gammla, proffesionell eller dysleskikter som var det svåraste orden).


TV-serier

The Wire. Redan musiken, http://open.spotify.com/album/6BPxysOQGjfI9pwei72Njl, ger en känsla för hur bra serien är. ”Got to, it´s America man”. Lär vara den mest citerade tv-serien genom tiderna. I mitt tycke också den bästa. Sällan man ser en serie där man lär känna så många av karaktärerna. Inget är svart eller vitt. McNulty är den som håller serien igång, lite traditionell nedgången snut, irlänsk förståss, verkar som alla snutar är från Irland. Utspelar sig i fem olika områden i Baltimore, ett per säsong. Baltimore lär vara den stad i USA som har högst brottslighet. Är lite avundsjuk på er som inte sett serien, ni har nåt kvar..


Sopranos. Svårt att komma förbi den förståss. Introscenen när man åker in till New York är fantastisk, bästa introt av alla kanske. Musiken också. http://open.spotify.com/track/2MBPkSNvJjheJR95qvXi5P. Det roligast med Sopranos är, tycker jag, att karaktärerna utvecklas år efter år och inte bara Tony.


Brideshead Revisited ( En förlorad värld). Sebastian och gänget i en alltmer avlägsen tillvaro. Såg om delar av den för nåt år sedan. Lika bra då. Jeremy Irons genombrott.

Vet inte om Steve Harley blev inspirerad av tv serien när han skrev låten: http://open.spotify.com/track/6TsJwepDn06vm3cQKVJsq0



Moderna runner ups:


Dexter. Klart sevärd, fjärde säsongen har precis börjat i USA. Också här har man fått till en väldigt bra intro. Värd att se bara den om man sen inte  står ut med allt blod…. Dexter är blood splatter expert. Säsong två tycker jag nog är bäst


True Blood. Alexander Skarsgård för en allt större roll. Andra säsongen snart slut.  När dom ska prata vampyrspråk så pratar dom svenska… Lovar. Det är sant…  Har tappat tempo rejält nu när man sänder slutet av säsong två. Se den i alla fall-


Rome går självfallet inte att hoppa över men den tar jag för givet att alla har sett. Är stora delar historiskt korrekt, inte ofta man lär sig nåt av tv-serier… det man eventuellt lär sig i Dexter vill man inte kunna.

 

Sen har jag blivit rekommenderad både Mad Men och Heroes men inte börjat titta ordentligt ännu. Vi får väl se hur bra dom är.

 

Den bästa svenska serien är självfallet Full frys… ”menar du nu?” http://www.youtube.com/watch?v=byKCQ95xOpw

Bästa svenska förresten, det är nog den bästa tv-serien genom tiderna, kommer säkert nån tam amerikansk re-make vad det lider. Do you mean now? Blir inte samma sak. Edwin är ett unikum

 

 

Fan, kan inte hålla mig, det får bli andra tankar också.
”Avtackningar” på jobbet är som begravningar, fan vad bra man blev plötsligen. Fast man fick ju sluta pga arbetsbrist men bra var men medans man fick vara kvar. Intressant.  Undrar hur dom ska klara sig…..

 

 

 


RSS 2.0