Årets förvirrare ( inte jag, än)

Verkar som det flesta av mina läsare läser bloggen på jobbet… bara 10 stycken som tittade in igår. Får börja skriva nåt mer intressant snart men just nu så är jag mest upprörd över folks prioriteringar.


TV nyheterna berättar om hemlösa, inga kommentarer, men när dom skriver att man nu finns om ipod applikation då är det minsann jubel och kommentarer. Fast det är väl dit vi har kommit, engagemanget i mobiltelefonen är större än i medmänniskor. Mobilen är numera människans bästa vän, tidigare var det väl hunden kanske, i mitt fall är det fortfarande soffan… jag blir trött bara jag tittar åt soffhållet, ingen sömnlöshet där inte.



Dags att åka iväg och köpa nyårsmaten. Den viktigaste middagen på hela året. Tyvärr är det väl fler som spar till sista dagen för att handla, allt kommer att vara slut så det blir till att planera om. Julmat är billigt nu, kanske skulle göra ett julbord istället för hummer och pilgrimsmusslor. Man borde egentligen åka bort under helgerna. Till ett muslimskt land så man slipper allt firande. Dom firar visst någon form av nyår dom med har jag hört fast jag vet inte riktigt varför. Går ju att ta reda på om man orkar.



Snart slut på 2009 och vi rusar in i 2010. Valår.. man får helt enkelt sälja tvn, lär var tv-debatter och nya former av idol program som dominerar. Vi kunde slänga in ett antal politiker i ett Big Brother hus och rösta ut en och en tills det bara vara 349 kvar. Fast antingen slog eller tråkade dom ihjäl varandra innan dess. Fyllehunden är med i Let´s dance…. , man kan undra hur många dom frågade innan man kom på att Gudrun kunde vara med och skämma ut sig. Allt för att få lite media exponering. Vad är det för fel på människor? Man gör vad som helst bara för att få vara med igen, Feministiskt initiativ, jaja, hon får väl dansa med en annan kvinna. Annika Dahlqvist kanske, fettdoktorn, fick pris idag som årets förvirrare för uttalanden som ” om man äter rätt får man inte cancer” ”vaccination mot svininfluensa är onödig om man äter rätt” osv. Årets förvirrare är förnamnet, måste kolla vilka som har fått det tidigare år. Kanske nåt att sikta på. Får man inte skrapa trisslott i tv så kanske man kan få debattera som årets förvirrare. Tror jag skulle kunna få en del röster.


Nej. Nu är det dags att odla det dåliga samvetet och tina hummern. Men som vanligt så måste man göra allt till musik. ”lyssnar man på rätt musik så behöver man inte gå på mammografi” citat Bergman. Så här kommer en liten nostalgilista att laga dan för nyårsafton maten till.

spellista 30 dec

 


Mellandagsblogg

Mellandagar och nu är bloggande igång igen. Mellan dagar antyder väl att man väntar på något nytt, att det ska hända något igen och så är det förståss. Nyår kommer snart och sen trettondagen, helgen blir lång. När man var liten så var det inte så kul att fylla år knappt två veckor efter jul men nu gör det inte så mycket längre. Lika bra att ha alla helgerna avklarade på en gång. Man kanske kunde slå ihop alla fester till en stor, börja med att stå på balkongen och kika på ån kl 10 och sluta med att titta på nyårsfyrverkerierna efter att man dansat runt midsommarstången och ätit lite ägg.

 

 

Mat är lätt på jul, finns inte så himla mycket att vänta på, men på nyår blir det helt plötsligt lite svårare. Hummer och oxfilé är inte aktuellt hos mig i alla fall annars är det väl standardmaten på nyår. Får bli pilgrimsmussla, rödspätta och panacotta.

 

 

Lite märkligt att fundera på lyxmat till nyår precis efter att det har gått reportage på tv om alla uteliggare i Uppsala. För djäkligt att vi inte ska ha råd med härbärgen. Vad kan det kosta jämfört med det mänskliga lidandet som det innebär att inte ha en bostad eller en säng att sova i? Ska bli 17 grader kallt imorgon, det gör det knappast bättre.  Men, som jag skrev i ett tidigare inlägg, dom får väl skylla sig själva… fan så det har blivit.

 

Fem uttröttade tonåringar kommer till Sverige efter aderton dygn i en container, utslängda i skogen och de sociala myndigheter har inte möjlighet att ta hand om dom… Polisen ringer istället runt till frivilliga organisationer för att hitta någon som vill hjälpa till. Man häpnar. Polisen i Sävsjö är tydligen inhyst i brandstationen. Märkligt hur det har blivit. Allt mer ska gå på frivillig basis. Cancerfonden hävdar att dom behöver x miljarder för att lösa cancers gåta och ber oss skänka pengar. Om det nu stämmer så borde vi väl kunna ge dom statliga bidrag för det eller? Fast vi har väl inte råd förståss. Nej, nya kulturmanifestationer ska det vara, i alla fall i Uppsala. Musikens hus fiaskot och nu vill man bygga ett konsthus också. Bygg härbärgen först. OM vi sen har råd, bygg sånt som vi inte behöver.

Slutgnällt för idag. Nu något positivt.
Magnus Lindberg akustiskt på Katalin igår. Nästan fullsatt. Kanonstämning. Perfekt kväll. Spelar även ikväll och imorgon. Ni som befinner er i Uppsala: Gå dit! Om inte, lyssna på honom på Spotify. Fast musik är alltid bättre live eller hur?

Magnus Lindberg – Diamanter

Fredrik Strage listar decenniets  tio bästa svenska låtar på TV 4. Man blir förbluffat hur djävla pretentiös man kan bli. Broder Daniel… hallå, byt ackord någon gång under låten i alla fall. Självfallet ingen Lundell, Winnerbäck. OK, Kent och cardigans är med… Fattaru enda hiphop låten men hallå… inte den låten… Etta The Knife med en Nico rip-off… hm… Får fundera ut en egen istället….

 


God jul blogg

Jualftonsmorgon. Kalles jul redan klockan sju på morgonen.


TV4 har tomten Frithofsson som attraktion, en riktig tomte,  lär bli en blöt morgon om man ska hänga med i hans tempo. Fast jag är väl bara avundsjuk förståss, glögg kl nio på morgonen känns nästan rätt på julafton, kanske ska byta ut morgonkaffet mot Bengts glögg. Karln måste vara alkoholist, fast det skulle man väl bli om man drack gratisvin hela dagarna. Hur får man ett sånt jobb?  Kanske ska spilla lite vin på min cv innan jag skickar in den.


Reportage från Stockholms största julgransförsäljare, dom har sålt 10.000 granar i år… med ett snittpris på 300 spänn så blir det 3 miljoner…. Fan vad mycket pengar för nåt som ska stå inne i en dryg vecka. Trevligt men visst låter det som lite slöseri med resurser. Inga kristider där inte, inget miljötänkande heller…. Fast granar är väl återvinningsbara antar jag.


Julmat är, som jag skrev tidigare, inte riktigt min grej men trots det så blir det fullt på bordet.
Hemlagade köttbullar. Jansson ( som ska vara handskuren och med stekt rödlök). Sill, en lime/ citrongräs och en vanlig. Inte gjort skinka utan köpt några skivor färdig på affären. Ägghalvor förståss. Rödbetssallad…. Sen är det nog bra. Strömmingen helt slut på alla affärer, katastrof men men… Annars brukar jag alltid göra en chilitomat låda plus några stekta filéer. Kanske borde göra en liten omelett i alla fall… det är ju djäkligt gott. Får bli en med champinjoner.. kanske inte så mycket jul men, som sagt, gott.



Snart är familjen vaken. Gömmer alltid julklappar, nåt som gör att väntan på riktiga klapparna blir går snabbare. Fick alltid det när jag var liten, fast jag slapp leta.


Nej, dags att börja. Inget gnäll idag som ni märker, börjar tappa stinget. Får väl skriva en förstoppningsblogg imorgon, tur man har bärbar så man kan ta in datorn på toa. Man skulle ha en vattentät så man kunde skriva i badet….


Ha en bra jul, det ska jag i alla fall.

 

 

 


Bara dravel idag.. inga julklappstips

Bloggen har visst fått lite uppmärksamhet på tv4 och upplandsradio. Kul. Fast pressen ökar. Gnällblogg är ju trots allt en gnällblogg.

Här gäller det att gnälla på. Inte så svårt, finns massor att klaga på men.... det är jul och då ska man inte gnälla annat än på att man är för mätt ( om man bor i länder där man kan äta sig mätt alltså, en miljard människor svälter men samtidigt, dom vet nog inte ens att det är jul, inga Aladdin askar där inte. Som Marie sa” har folket inget bröd? Kan dom inte äta bakelser?”). Så inte mycket till gnäll idag.

 

Dan före dan och vit glittrar stan.
Vinden viner och Domkyrkan skiner.


Det är ju jul… man ska rimma och helst så dåligt som det bara går, det har man ju inga problem med. Tur man inte blev poet.

Man kanske skulle rimma laxen istället för att grava den i år. ”här ligger det en gravad hund” inte lika kul om den är rimmad…”här ligger det en rimmad lax” kanske… jaja, inte så lätt med citat. Var tog han vägen förresten, den gode Refaat. Stupade på avundsjukans svenska altare. Vem fan har en doktorshatt?


Snart är Volvo kinesiskt. Det är säkert bra. Tyvärr är Geely en lågpristillverkare utan någon större utvecklingsambition, fast om produktionen är kvar i Sverige så är det väl oväsentligt vem som egentligen äger. Huvudsaken att staten, dvs skattebetalarna, slipper  betala.
Svensk traditionell industri får enormt utrymme i media. Hur många har blivit arbetslösa inom sk nyare industrier och vad skrivs det om det? Inte mycket.


Uppsala har klarat sig bra, lär vara den kommun i Sverige som har lägst arbetslöshet just nu, man kan undra vad det beror på. Kanske inte så svårt, vi har nästan inga industrier. Landstinget, kommunen och universitetet är väl några av de största arbetsgivarna. GE och Sandvik i Gimo är det största inom traditionell industri. Men trots allt, nån måste betala, dvs någon måste producera något som andra är beredda att betala för, vi kan inte enbart leva på officiellt finansierad verksamheter. Vilka ska nu göra det om vi inte kan bygga bilar längre? I Uppsala har exempelvis spelindustrin vuxit kraftigt ( även om delar av den är på väg härifrån),  Skype är skapat av en uppsalabo, mysql också ( tror jag i alla fall), dvs industrier som inte får något som helst mediabevakning.  För att komma vidare från vår traditionella verkstadsindustri som bygger över hundra år gamla uppfinningar så måste vi stödja det vi idag är bra på och det verkar vara utveckling av nya idéer inom nya industrier. Skype är bara ett exempel, Spotify ( tack för det… så helt otroligt bra det är) ett annat. Större satsningar på att hjälpa forskare och utvecklare att kommersialisera sina upptäckter är en bättre väg en stöd till döende industrier som producerar varor som ingen vill köpa.

Nog med allvar. Julklappar!!! Jag gillar att köpa julklappar och då inte bara till mig själv. Fast i år är det extra svårt.. ingen spikmatta här inte, inte heller en espresso maskin för 15.000, ingen idolskiva, inga böcker ( jo kanske….). Man undrar ibland hur folk har råd. Var kom behovet av espresso maskin ifrån. Platt-tv. Supersnabbt bredband ( för att kolla mail…). Ny mobiltelefon varje år.

Årets julklapp 2003 var en mössa. Man får ju hoppas att folk har sparat den. I år borde det kanske var en snöskyffel…

Lovade visst julklappstips till idag… måste ha nallat på julspriten.. inte fan har jag några julklappstips. Rita en teckning, virka en grytlapp, ge bort det du fick förra året, skriv en insändare, ge bort ett spotifykonto, gör ett blandband…..

 

Tyvärr finns inte Phil Spectors Christmas Album på Spotify så istället, som lite motvikt till alla julsånger, kommer här en normal spellista, en salig röra av låtar utan något som helst tema mer än att dom är på samma spotify spellista.

spellista 23 dec

 

 


Julmat är äckligt... not



Dan före dan före dopparedan. Är det någon som doppar i grytan längre? Vi gjorde det alltid, dock inte jag. Förstod aldrig vitsen med att blöta upp bröd i skinkspad.

 

Överhuvudtaget är jag inte speciellt förtjust i julmat. Viktigast på mitt julbord är laxen, strömmingen och sillen. Hem gravad lax, gärna en rökt också ( i år blir det najadlax), en chiliströmmingslåda, gärna några stekta strömmingsfiler och sen, förståss sill, både vanlig inlagd och matjessill. Förr gjorde mamma alltid ugnsomelett, kanske ska återuppta den traditionen igen igår. Ägghalvor med kaviar. Brysselkål. Sillsallad… fan, nu börjar jag bli hungrig också. Köttbullar till ungarna, prinskorv äter man bara en gång per året numera, i alla fall hos oss, dom ska självfallet vara snyggt klippta. Höll på att glömma Jansson. Janssons frestelse, vilken höjdare.
Hm, får nog ta tillbaka det där jag skrev att jag inte är så förtjust i julmat…..

 

Pilsner och nubbe. Konjak till kaffet… Aladdin askar. Ska vara en röd Aladdin ask till jul eller hur? Minst en. Helst ska man ge varandra varsin så man har över både nyår och trettondagen.  Trisslotter… nån trisslott ska det vara till kaffet. Fast vi har aldrig vunnit nåt vad jag minns. Fast förr eller senare eller hur?

Tänk om man kunde köpa trisslott liknande investeringar i nystartade företag som rent riskkapi
tal? Istället för att pengarna går till staten så går det till nyföretagarfonder där folk med bra idéer, exempelvis i Trollhättan, kunde komma in och få stöd till nödvändiga investeringar. Hm. Rätt bra ide.

Vi behöver onekligen stärka möjligheten att starta företag. Är man arbetslös så vore det väl bättre om man fick stöd att realisera en affärside än hjälp med att skriva CV. Helt meningslös verksamhet som enbart ger jobb till jobbcoacher, märkligt jobb förresten… jobbcoach. Nog om det idag, det är ju i alla fall snart jul.

 

Var ner på stan igår. Man märker verkligen inte mycket av eventuell kris i Sverige. Kassorna ringlar sig långa. Folk som vilda… Fast årets julklapp verkar ingen köpa, extrapris överallt. Märkligt samhälle där man ger varandra spikmattor i present. Vad är det för fel på bakmaskiner? Nåt för Friskis kanske.
Unicefs presenter där man skänker bla avmaskningspiller och pennor till afrika hade varit ett bättre val för årets julklapp. Utsläppsrätter kanske. Nåt man behöver efter en svullig svensk jullunch.

”Släppte du dig?” ”ja, och jag har utsläppsrätt… ” kanske inte.

Man borde bli mer solidarisk. Hörde att huvuddelen av det stödet som vi i-länder ska ge till u-länder för miljöarbetet ska tas från det ordinarie biståndet. Så, vi ger och tar igen.   Nu är det jul så då får vi ge, så tar vi igen det under mellandagsrean kanske. Dopparedagen följs av bytare dagen.

Återkommer imorgon med sista minuten julklappstips och en spellista för er som är trötta på Bjäller fucking klang.

Hörde precis ett svenska band på tv4 nyhetsmorgon, Plan three klart hörvärt. Plan Three – Triggers

 


Pappas årsdag och lite "skyll dig själv"

21 december idag. Exakt ett år sedan pappa somnade in.

Somnade på kvällen och vaknade sen aldrig upp. Ett fridfullt slut på ett långt och periodvis händelsefullt liv.


Svårt att föreställa sig hur det var att växa upp med det krigshot och sedermera kring som förstörde Europa. Känslan att stå och se de tyska fartygen gå in mot Oslo och inte veta om dom sak fortsätta rakt fram eller vika av mot Sverige måste ha varit väldigt speciellt. Vad skulle vi ha gjort om dom bestämt sig för att invadera? Hade Sverige sett likadant ut idag då? Antagligen inte. Visserligen var vi säkert rätt flata mot tysken länge men det räddade antagligen oss från ett värre öde än att bli kallad fega.


Hur som helst. Vi har haft det bra i vårt land länge och kommit långt från det lortsverige som Lubbe Nordström skrev om på trettiotalet till det välfärdssamhälle som vi byggde upp under efterkrigstiden.

Nu klarade vi oss bra, det var väl snarast så att vi profiterade på kriget och förödelsen. Hela vår högkonjunktur efter kriget berodde på att vi hade vår produktionsapparat intakt och att det fanns ett starkt behov av våra råvaror. Den enes död osv…….


Fast Sverige hade nog lyckats ändå utan världskriget. Många  storföretag etablerades runt förra sekelskiftet och nästan alla runt våra råvaror och en specifik uppfinning. Kullager, kylskåp, telefon, transformatorteknik osv.

 

Parallellen med Norge är rätt intressant. Dom hittade olja och har dessutom en stor fiske industri. Men sen då? Ingenting… beror troligtvis på att dom inte har behövt skapa något annat, fat and lazy on oil. Dom har egentligen samma förutsättningar som Sverige och borde ha en del stor internationella företag som vi och exempelvis Finland.

Finns en parallell med vad som händer i Trollhättan också. Dom har levt gott på bilindustrin trots att man inte har sålt några bilar. Man kunde alltid få jobb på SAAB ( inte senaste 10 åren kanske men tidigare) så varför göra något annat. Nu måste man hitta på något nytt vilket på långsikt mycket väl kan vara positivt. Hörde att GM pumpat in 31 miljarder i Saab… det innebär ungefär 8 miljoner per anställd….. Tanken svindlar. Om GM lagt ner SAAB för tjugo år sedan och gett de anställda 4 miljoner var så hade man alltså sparar 15 miljarder. Personligen är jag inte överens om mycket av den nuvarande regeringens politik av och bara ide att sätta en bondmora till näringslivsminister är skrattretande men beslutat att inte lägga in statliga pengar i ett amerikanskt bolag stödjer jag fullt ut. Inte några nya varvsmiljoner till döende industrier. Lägg pengarna på starta eget bidrag, nyföretagarcentra och prioritera svenskt när man göra statliga upphandlingar så kommer industrin igång.



Fast nu håller det på att hända något med vårt sk välfärdssamhälle. Nu är verkar vi på väg tillbaka till ett ”skyll dig själv” samhälle igen. Långtidssjuka ska ut i arbetslivet trots att vi har en elva procentig arbetslöshet, dom får skylla sig själva. Sjuk får man absolut inte vara i det nya Sverige, skyll dig själv. Om man är arbetslös så beror det på att man inte kan skriva CV. Jobbcoacher talar om att det finns jobb, fast dom vet ju själva inte var förståss. Åldringsvården är ett skämt. Gammal? Skyll dig själv.


Pappa blev erbjuden extra hemtjänst när han vid nittioårs ålder fick en hjärtinfarkt. Men så är det i det nya Sverige.


Gammal, sjuk eller arbetslös, ”skyll dig själv”.



Fast nu är det jul och alla bekymmer är borta. Finns det ett liv efter jul? Som grisen frågade sig. Vem vet?  Skype köper Saab… eller hur det nu var? Hallå! Min lokala närbutik omsätter mer än dom. Jag tycker GM ska lägga ut SAAB på Tradera. Börja på en spänn och se vad dom får, allt är väl bättre än att lägga ner?  Lite svårt att slå in som julklapp om man vill ge bort det kanske….. Hela SAAB är antagligen billigare än att köpa en SAAB bil. jaja, världen är snurrigt.

 

 


Lite om julen

Sista fredagen före jul, kanske dags att fundera över julen i alla fall.

 

Tänkte skriva lite om julen förr.

När man var liten var ju julen något otroligt stort, kan idag inte riktigt förstå hur man kunde jaga upp sig så mycket. Har inget minne av att det vara några stora julklapp excesser så det kan det knappast ha varit.


Ett av mina första minnen var att jag lyssnade på Nicke Lill-troll och väntade på att tomten skulle komma. Kikade ut genom fönstret från sovrummet ut mot Krongatan. Nicke Lill-Troll gick gatan fram och mätte sig, blev kortare och kortare ju längre han gick och rusade hemåt. Fast han blev självklart inte kortare utan dom mätte i olika längdmått, kommer ihåg att jag tyckte det var kul. Kan idag inte förstå att jag väntade på tomten, insåg tidigt att han inte fanns även om vi hade tomte, tror det var pappa faktiskt, så var det nog.



Kommer ni ihåg alla Kalle snuttar som man sen tog bort? Bambi på hal is. Kalle slåss mot Piff och Puff. Kalle slåss mot myrorna ( med det klassiska krigsropet, Hoola Bandoola.. jodå, bandnamnet kommer därifrån). Alla togs bort för att dom var för elaka eller sadistiska. Vi tålde inte mycket på den tiden.



Kommer ihåg mer från huset i Norby.
Dagen började alltid med att jag fick en morgonpresent, en tradition som jag fört vidare på mina barn, något som höll mig upptagen under dagen. Kommer ihåg att jag fick ett set med passare, linjaler och vinklar, tyckte det var kul. Kl ett kom hela släkten. Harry och Margareta, Ainez och Nisse, farmor, morfar, fler som jag inte kommer ihåg namnen på. Vi var väl minst 15 personer på jullunch. Mamma gjorde väl allt antar jag, inga halvfabrikat där inte.

Kalle kl tre. Sen var det nog lutfisk om jag inte minns fel, först därefter julklappar. Vi delade alltid ut julklapparna rätt sent. Efter julklappsutdelningen så blev det kort, alltid kort när pappas släkt var på besök. Kort, grogg och cigaretter. Hade ingen betydelse att det var jul, kort skulle det spelas. Tjugofemöres femkorts poker, inga tunga bet mao. Man skulle ha både sista sticket och bästa handen då fick man potten, var det ingen som hade det så gick potten vidare. Fruktsoda och bacardi var pappas favorit kommer jag ihåg, rätt slemmigt faktiskt.

Mina egna traditioner har varit klart annorlunda, det blir väl så när man inte bor med barnens mor. Kvällen före julafton har varit den stora kvällen. Klä granen, pynta med farmors alla tomtar, den gamla bonaden på väggen, kyrkan på kistan, det ska vara som förr helt enkelt. Sen vandrade vi ofta iväg och åt tidigt julbord hos en kompis föräldrar, spelade bingolotto, sen hem sent, ungarna somnade, jag slog in julklappar.

Julafton började alltid med julklappsletande. Nåt enkelt som jag gömt på kvällen. Sen jullunch och julklappsutdelning. Förra året var första året utan farfar. Hade han fått bestämma hade vi delat ut julklapparna redan på morgonen. Aladdin askar och trisslotter. Sen promenad till Lena för att lämna ungarna före Kalle. Kalle har nog styrt mångas julscheman under åren.


Senaste åren har Jennie och jag spelat bowling medans Johan har jobbat på bowlinghallen, annorlunda tradition men trevligt. Varför inte göra det man tycker är kul när allt annat redan är fixat. Fast julklappar på julaftonsmorgon ska det vara. Brukar gömma en åt mig själv också, då vet man att man får något man vill ha eller hur?

 

Antar att alla ska pyssla i helgen så jag har gjort en julspellista. Ingen Fairytale of New York, ingen Last Christmans utan bara sånt som inte är helt uttjatat…..

christmas

 


Kort förblogg, resten kommer senare


Kort deppblogg idag... nu vet varför, se nedan, jag återkommer under eftermiddagen när jag har återhämtat mig...


Då var det alltså kört… det där med landshövding. Presskonferens idag halv tolv och jag är inte kallad….

Lars Leijonborg är ett av tipsen. Jaja, vad ska man säga. Lars Nylen är ju lite bättre förståss men han jobbar ju redan, trodde landshövdingjobbet var arbetsträning för arbetslösa, personer som redan har gjort sig omöjligt och som man gärna kan gömma bort i en lite håla som Uppsala, gärna en avlägsen bostad också. Anders ” vet hut” Björk hade väl inget jobb när han kom hit, lär knappast få nåt nu heller.

Fast egentligen är jag bara avundsjuk. Den äkta svenska avundsjukan är det som driver folk så det är inget fel med det. Man ska vara som grannen men lite mer.. är han sjuk så ska fan jag vara sjukare.
" Har han fått cancer? den djäveln ska ju ha allt!"


Insändare och julmat

Men tänk, insändaren kom in i UNT idag, (http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2-AV_ID=994758,00.html ) skulle kanske ha lagt ner lite mer tid på formuleringarna. Borde väl ha föreslagit att man döpt om Östra ågatan till Bergman gatan. Bergman på Bergman gatan hade varit nåt. Jag har troligtvis Sveriges enda dyslektiske brevbärare och då hade det väl blivit ännu värre. Periodvis får jag alla brev som börjar på berg. Visst är det bra att man får ut handikappade i arbete men det borde finnas gränser. Han blir väl ersatt av någon rullstolsbunden snart.

 

Julmat… julmat…julmat. Tv är helt nerlusad med inslag om julmat. Är det verkligen så gott? Uppenbart inte eftersom nästan alla har varianter på klassiska rätter. Lutfisk för folk som inte gillar lutfisk som han sa i morse på TV4. Varför ska man äta nåt man inte tycker om? Finns så mycket god mat. På jul borde man få äta det man gillar. Ge ungarna ett happy meal så blir dom nöjda. Själv vill jag ha pilgrimsmusslor.

 

Lutfisk är verkligen en äcklig maträtt. Ligger i klass med bruna bönor, blodpudding, pepparrot och koriander. Bruna bönor är värst.. usch och fy. Vilken sorts vin dricker man till bruna bönor… hemmagjort kanske… länge sen man hörde folk skryta om sina hemmagjorda viner nu, skönt att slippa sånt.

 

 

Återkommer med en ingående beskrivning av vad jag har på julbordet lite längre fram. Ingen lutfisk här inte. Lite skinka lär det bli, lite… brysselkål, jag gillar brysselkål. Lax, strömming, sill, prinskorv, köttbullar, lax igen, mer lax, strömming….. men som sagt, recepten kommer.. glömde, omelett, gillar omeletter, ägghalvor, rödbetssallad.. fan, nu börjar jag bli hungrig också. Kanske skulle äta frukost för en gångs skull….. not.

 

 

Fast frukost är överskattat, en skvätt mjölk i kaffet räcker för mig. Det är möjligt att man mår bättre av att äta frukost men jag blir bara trött. Både av att göra och av att äta.

 

Rutinen är likadan varje morgon. Upp, ta tidningen från hallgolvet ( hur klarar sig folk som måste ge sig ut i kylan för att hämta tidningen egentligen ), in på toa, läsa första delen medans man, ja ni vet, sen ut i köket, på med kaffet. Dusch och sen avsluta morgonbestyren med kaffe, andra delen av tidningen samtidigt som man slänger ett getöga på TV4 nyheterna. Har alltid morgontv på när jag gör mig i ordning och då alltid fyran. Klart bäst. Steffo rules.

 

 


Dubbdäcksförbud och snö.....

Äntligen kom vintern. Från ett regnigt och grått Uppsala till ett Winter Wonderland på en natt. Snö kanske inte gör livet lättare men det gör det i alla fall ljusare, livet på den ljusa sidan kanske.

Dags att börja julshoppingen. Är väl inte riktigt samma sak längre, ungarna stora, pappa och mamma borta, man får spara på de stora julkänslorna tills det kommer barnbarn. Svårast just nu är vad Zara, mitt marsvin alltså, ska få i julklapp. Får väl bli en gurka, hennes favoritmat.

 

Så, nu har Japan helt plötsligt råd att sats 70 miljarder på ”miljöarbete”. Trodde Japan var i ekonomisk kris.  

 

En miljard människor svälter varje dag det verkar vara ointressant i jakten på miljövänliga alternativ. Som att skeppa majs från Mexico till norrland för att göra miljövänligt drivmedel till lyxbilar. Jag tycker i alla fall att det är märkligt att vårt rena ( hahaha) samvete är viktigare än att människor får chans att äta sig mätta. Klart att det är bra att vi tänker på miljön men ibland blir det för mycket.

 

Dubbdäcksförbud exempelvis, säkert jättebra men ska jag bli tvingad att köpa nya däck nu? Kanske får hitta en parkering utanför stan så slipper jag i alla fall det.  Hela debatten om biltrafik inne i Uppsala verkar drivas av människor som inte bor inne i stan, som vill kunna parkera på Stora Torget kl elva en lördagförmiddag och som blir förvånade att andra faktiskt vill ha en miljö som det går att leva i. Att vara emot hastighetsbegränsningar på 30 km i timme på vissa delar av innerstaden visar bara att man inte har någon verklighetsförankring. Redan idag är det svårt att köra fortare än trettio så det är knappast några problem. Det enda rätta vore att stänga av allt större delar av stan så vi fick till ett city som var värt namnet. Man kan börja med Östra ågatan ( Bergman gatan alltså).

 

Tittar ut över St Olofsbron just nu. Kommer en bil då och då. Kikar ut över parkeringen på östra ågatan, hälften av platserna är upptagna. Vari består problemet? Synd att experimentet med utkantsparkeringar och näbbmusbuss inte fullföljdes. Det är ju märkligt att vi inte har parkeringar runt stan om nu stockholm och många andra städer klarar av att ha gratisparkeringar för folk som vill in till city.

 

Henke Larsson ska bli tränare. Jaha, han är säkert duglig men är inte det ett slag i ansikte på alla utbildade, erfarna tränare? Fast det ger väl uppmärksamhet till klubben förståss. (Sirius slog Landskrona i kvalet till allsvenskan, kan ha varit 1967, den fotbollsmatch jag kommer mest ihåg av alla jag sett).  Det är väl en symptom på det utbildningsfientliga samhälle vi har skapat. Vi hyllar kortsiktiga lösningar men inte folk som orkar lägga ner tid på att lära sig. Lottomiljonärer blir hjältar medans de som jobbat ihop samma summa blir betraktade med misstro. Skriv en bok, gör en blogg, var med i Idol, tjäna pengar men jobba helst inte… jaja. Inte undra på att vi tappar i välfärdsligan. Kina går inte om för att dom är duktigare utan för att dom är ambitiösare.

 


Ingmar Bergman gränd

Efter en förkyld och febrig helg i Dublin är jag tillbaka, denna gång uppretad. Back with a vengeance som det heter.  Återkommer till det strax.

 

 

Dublin var verkligen Dublin. Grått och dysters men glatt på pubarna. Öl öl öl. En och annan iris coffee slank väl ner. Även nån Powers, Paddys eller Jamesons. Mycket folk ute på kvällarna, mycket fylla. Kanonkonsert på lördagkvällen. Verkligen annorlunda att var 100 personer med tre världsartister på scen. Fast alla andra kikade väl på Idol förståss.. tur man missade det. Livekonsert med Jesse Malin, Willie Nile och Marah. Fantastiskt kul. Verkade  som artisterna tyckte de var rätt kul trots allt. ” I had more people in my hotel room last night”, som en av dom sa ””but at good vibe”.

 

 

Tror väl ändå inte att vi kommer tillbaka till Dublin nåt mer. Skön stad men det finns många sköna städer att åka till.

 

 

Nu till det som retat upp mig.

Äntligen har man fått tillstånd att namnge en gata efter en av Uppsalas mest berömda personligheter, Ingmar Bergman. Vad gör man då? Man hittar en lite gatstump som ingen vet var den ligger, knappt är trafikerad och är så liten att man inte vet om man ska kalla den Ingmar Bergman Gatan eller Ingmar Bergman Gränd.

Det är fanimej rent patetiskt. Vi har nästan bara gator med neutrala namn i stan. Drottningsgatan, vilket drottning då. Kungsgatan, vilken kung har varit så viktig för Uppsala att man får en egen gata? Nedre Slottsgatan är väl ok men Övre Slottsgatan går inte ens förbi slottet. Östra och västra ågatan. Nån som vet vad en syssloman gör? Det vet i alla fall Uppsalas gatukommitté. I ytterområdena finns några gator döpte efter personer. Nån som känner Hildur Ottelin? Almqvist var ju mer känd men han hade mig veterligen inget med uppsala att göra.

 

Vi måste visa våra ”hjältar” lite mer respekt tycker jag. Det finns exempelvis ingen Pelle Svanslösgata (där kanske gränd skulle ha passat bättre). Dagerman gatan borde väl ha varit en stig kanske…
Leche borde få en gata uppkallade efter sig, finns inte många som haft så stor påverkan som han på Uppsala.

 

Mitt förslag är enkelt. Döp om Drottninggatan till Ingmar Bergman avenyn. Övre och nedre slottsgatan till Fanny gatan respektive Alexander gatan. Döp om Stora torget till Smultronstället och, när man ändå är igång, Uppsala Konsert och Kongresshus till ”jag får sån djävla ångest huset”


Hostar i Dublin

Dublin en grå vinterdag. Nerslitna hus kring Liffy och kanalerna. På pubarna sitter gubbarna och pratar om hur det var förr. Kommersen pågår på varuhuset som om man aldrig hört talas om recession.
"Office to let" i var och varannat gathörn, Guiness i varje. Jamesons och Paddy. Fish and chips, shepherds paj.
Dölj de schabbiga husen med juldekorationer. Temple bar lyser upp när mörkret kommer. Tiden står stilla. Tiden står alltid stilla.
Hostande rör vi oss runt i Dublin, globala affärskedjor dominerar gatubilden. Ta en cool cafe a lait på ett coolt cafe finns här också. Starbucks och Burger King. HM och Zara.
Fast vissa delar av en stads karaktär går aldrig ur. Pubarna är som dom ska vara, slitna träpaneler kring byxslitna bänkar. Kranarna fyllda av irländskt öl, Guinness, Kilkenny, Smithwicks. Öldrickande gubbar kl ett på dagen. Kalkon med potatismos, potatis och strips.. samtidigt. Gravy and vegs? no thank you, mate.
Men vad nu? Staro på kran, eurosport med skidskytte på tn:n? man börjar känna sig som hemma.
Hur långt man än åker så kommer man alltid tillbaka eller hur? Man kan aldrig återvända till en plats man aldrig varit på som Uffe sjunger. Men hem kan man återvända till. Wherever I lay my hat, that´s my home som Marvin sjunger. Inte för mig. Wherever my loved ones are, that´s my home.

Nu ska vi hosta vidare... blir mer Irish coughing än Irish coffee.


Torsd...... kort torsdag alltså

idag blir det bara några korta rader så ni vet att jag inte har avlidit..... tokförkyld och dublin resa på eftermiddagen, får gå på tabletter, inget hinder att flyga om man är drogad eller hur? Dom säljer väl sprit på flygplatsen, alkohol är min enda drog. kanske itne "love is the drug and I want some more" Roxy Music. Nytt citat, alltid bara citat. Han sa, som det står, som det heter i låten.... för skärpa till mig.
Kanske skulle börja citera mig själv. Som jag sa, som jag hörde mig själv säga.... ingen bra ide



Dublin kan bli kul. Finns absolut inget att se. Köpte guideboken Tio i topp.... dom har svårt att ens komma på tio saker att se och göra i Dublin. Fast dom har väl flest pubar per innevånare i världen och det räcker för oss. Pub and rocknroll. Rocken kommer från Dublin, böckerna med. Fast jag vet inte... james joyce... vad hette poeten, seamus någonting... kunde kolla upp det för att inte verka okunnig men men... ni ska få chans att rätta mig. Bernard Shaw kanske fick nobelpris. Becket fick det definitivt. Var ju och såg I väntan på Godot i våras. Persbrand och Rabeus. Rätt bra faktiskt. Häftigt text... ingen ide att börja skriva när sånt redan är skrivet.
För att travestera amerikanske patentverkets chef... allt är redan skrivet.. stackars karl, lär ha slutat sitt jobb frivilligt, runt 1910 eller nåt sånt......



Nej, dags att börja dagen, ska se till att få in ett inlägg imorgon. en spellista också, imorgon blir det en spellista med udda lundell... så trist att så många tror att allt han skrivet är Öppen anstalt.


Förkylt för Gävle

Tisdag och förkylningen är inte bättre, humöret i botten och temperaturen på toppen. Perfekt läge att reta upp sig på något och riktigt gnälla till…


Får ha en sympatiblogg istället. Gävle. 856 jobb bort på Ericsson i Gävle. En fabrik till avbockad....hahaha... av Ericsson.
Hur många ytterligare företag och personer är beroende? Måste röra sig om tusentals människor hos transportbolag, lunchrestauranger, tryckerier och allt annat. Bussarna får färre passagerare, taxi färre körningar till Arlanda, dagis färre ungar osv osv osv. Kanske rör sig om  femtusen personer, kanske fler, som är beroende.



Är det nu synd om Gävle? Jag tycker ju inte det. Om man tillverkar saker som tillhör en lite äldre generation av produkter, tillverkningen kostar för mycket, produkterna är för dyra och ingen vill köpa,  då måste man göra nåt. Det kanske tom är så att man haft produktionen kvar för länge och därmed hindrat utvecklingen av alternativ? Vi ska inte tillverka i Sverige, vi ska utveckla.


Fruktansvärt av ledning att gå ut två veckor före jul, riktigt okänsligt. Det kan inte ha kommit som en överraskning att fabriken var hotat, antingen hade man kunnat ta beslutet tidigare eller också vänta med beskedet till efter helgerna. Svagt och kommer att ge Ericsson ett sämre renommé som arbetsgivare.



Kompetensen finns för att hitta nya vägar. Själv tycker jag att Norrköping är ett bra exempel där en gammal industri dog bort men man skapade något nytt kring fabrikerna vid Motala Ström. Om man förlitar sig för länge på det gamla så kommer det förr eller senare att ta slut, lika bra att ta tag i det direkt.


Undrar vad Maudan ( mauderatern som hon kallas på en annan gnällblogg) kommer att kläcka ur sig? Säkert nåt smart som, ”dom kan väl bygga vindkraftverk”. Alla ska bygga vindkraftverk, hela landet kommer att bli täckta av snurror.  ”Min jord snurra på, du är lika värnlös som jag” som det heter i sången. Fast det är väl kanske bra. Man får sätta en snurra på kepsen så man får lite mer energi.


Man behöver verkligen ny energi dagar som denna. Fan vad det är grått. Alla klagar på vädret men ingen gör något åt det, som det heter… Fan vad jag citerar jämnt, vågar väl inte stå för mina egna åsikter kanske. Fast jag brukar ju inte ha så svårt för det…..


Enda åsikter som kommer att uttryckas idag är lite lätt fisande i soffan när jag ligger och kikar på dam-handboll… tänk att man kan bli så sjuk att man ser fram emot en match i den kvinnliga sporten handboll….


Febern måste definitivt ner så snart som det bara går, bra att vara het men 38 grader är för mycket för mig. Om man fick lite högre feber så kanske kreativiteten kom tillbaka…. Lite lätt hallucinering och man skriver en ny Alice i Underlandet… fast hon kanske hallucinerade av andra skäl än förkylning. Det sägs att de flesta stora litterära verk är skrivna under kraftigt drogberoende. Marcel Proust lär ha druckit mängder av Absint ( den riktigt varianten alltså) när han skrev ”På spaningen efter den tid som flytt”. Någon som har läst den? Trodde inte det, själv har jag orkat med första boken på 200 sidor men sen tog det stopp. Försökte mig även på James Joyce Ulysses (hur det nu stavas) men det var helt omöjligt, alldeles för svår för mig. Läser just nu James Ellroys nya men den är riktigt dålig, blev otroligt besviken, för pretentiöst skriven utan någon tydlig handling. Blev väl så när man är framgångsrik i ett koncept att man måste göra något annorlunda.



Rekommenderar dock Michael Connolleys ”Nine dragons” istället. Bosch on a mission….

 


Förkyld och tokerier

Tror att detta är första gången sen jag börjat skriva som jag inte har nåt att skriva om. Beror förhoppningsvis på den kraftiga förkylningen jag dragit på mig. Förkylning går över, skrivkramp består, har jag hört i alla fall.

Hatar verkligen att vara sjuk, speciellt när det är sådär lite lagom, det är nästan bättre att vara riktigt dålig så man får tycka synd om sig själv. Fast det är klart trevligare att vara sjuk nu mot när man var liten. Nu finns det i alla fall utbildningsradion att titta på, fler radiostationer och internet att leka med. När man var liten fanns det ingenting. Man fick helt enkelt lida…



Vart tog Vicks vägen förresten? Man skulle alltid bli insmord med vicks på bröstet för att andas in ångorna. Dessutom skulle man ha på fettvadd. Alla hade Vicks inhalator på sig. Helt borde idag eller? Själv kör jag med tigerbalsam under näsan ibland för  att rensa lungorna


Tänk så mycket tokerier man hade för sig förr. Bada varmt när man fått ryggskott, inte bada i havet om man ätit mat, 6-8 skivor bröd per dag, inte mer än tre ägg i veckan, fett är farligt, man förstör ögonen av att titta på tv.


Man kan ju undrar vilka tokigheter vi har för oss idag som man kommer att ruska på huvudet åt i framtiden. 

Några gissningar:

Weekendresor med flyg
TV-tablåer
Strålningsrädsla för mobiltelefoner
Skidskytte
Dagstidningar av papper
Återvinningscentraler
Jobba 8-17

 

Kommer inte på några fler. Blir jag piggare så kanske det kommer nytt svammel lite senare idag annars så kommer det något imorgon.



Måndag och miljö

Måndag och becksvart ute. Duggregn. Dagens, kanske tom veckans ämne, är, som ni säkert förstår, miljö…

COP15. Världens, i alla fall den rika världens, stora miljömöte börjar idag. Innebär väl att alla ”miljöexperter” får breda ut sig i media. Helt ok med människor som engagerar sig och självfallet är miljön viktig men när man börjar fara med rena osanningar för att vinna enkla poänger då tror jag att det kommer att slå bakut.

Ta miljöpartiets ide om att hastigheterna skulle sänkas från 110 till 90 runt storstäder för ett antal år sedan. Iden var väl bra men inte av miljöskäl, utsläppen ökade vilket man i efterhand mer eller mindre erkände att man förstod. Motivet var att folk skulle lära sig.

 

 

Finns förslag nu att sänka hastigheten i centrala Uppsala till 30 km i timmen. Som boende i den delen av stan så tycker jag det är ett bra förslag men…. inte av miljö/ utsläppsskäl. Man vill förbjuda dubbdäck på den stora genomfartsgatan, Kungsgatan, det är säkert också bra men om det innebär att man måste köpa nya vinterdäck så är det väl tveksamt om det ger någon effekt på miljön, kan knappast vara speciellt miljövänligt att tillverka däck.

Häromdagen fick en ”miljökämpe” bre ut sig i lokaltidningen. Sa väl en del bra saker men han hade missuppfattat poängen med närproducerad mat. Han förstod uppenbart inte skillnaden mellan närproducerat och närköpt mat. Den stora miljöboven är när vi tar bilen till stormarknaden, inte distributionen av mat från producent till butik. Små butiker i närområdet ger den bästa effekten, men det kostar förståss.

Det är så lätt att slå på den som är rakt framför ögonen:

Det är inte lastbilarna som står för de stora utsläppen, svensk producerat kött är betydligt sämre ( ur miljösynpunkt) än kött producerat i Argentina, källsortering är enbart bra om vi slipper åka långa sträckor till miljöstationen, tåg är bra om elen är producerad miljövänligt ( som i Sverige, i tyskland görs stora volymer el av kolkraftverk med enorma utsläpp som följd). Osv osv.

 

 

Man hade gjort en undersökning där man frågade om folk valde miljömärkt eller inte. En överväldigande majoritet svarade ja. Man gjorde om samma undersökning vid butikshyllan, en överväldigande majoritet valde det billigaste alternativet. Det borde innebära att teoretiskt sett så är vi beredda att betala för miljömat men i praktiken så vill vi handla billigt. En ekvation som inte kommer att gå ihop.

 

 

Nog gnäll. Tillbaka till det sköna i livet. Soffan… soffan är mannens bästa vän. Soffan och skidskytte, speciellt skidskyttestafett. Svårt att hitta någon mer spännande tv-idrott. Man borde kunna kopiera det till andra idrotter som är halvtråkiga ( ingen kan väl hävda att skytte är speciellt spännande, stod man på varsin sida av skytterangen och använda skarpa skott skulle det bli mer manligt). Bowling borde kunna kombineras med boxning kanske… golf med maratonlöpning ( fast två tråkiga sporter kombinerat gör väl bara att det blir dubbelt så tråkigt kanske), backhoppning med skidåkning… ( ooops det finns visst, kanske tom är en os sport, alla sporter är os-sporter utom bowling), tyngdlyftning med rytmisk gymnastik. I alla fall bättre än häcklöpning för rullstolsbundna.

 

 

Återkommer imorgon med en förhoppningsvis både mer inspirerad och gnälligare blogg.

 

 


Just did it plus lite nostalgi

Dags för en liten ny tillbakablick. har lovat att skriva seriöst på fredagar, fast en liten tigerhistoria kommer på slutet. En tjejspellista.

 

Hur spenderade man sin barndom? Ibland känns det som man satt i en bil på Gävlevägen hela tiden. Varje fredag upp till Älvkarleö, varje söndag tillbaka. Från början i vår gråa Austin, grålle, upp till Näbben. Numera rivet vilket det nästan borde ha varit redan på den tiden. Vi pratar nu om tidigt sextiotal. Två rum med järnspis, vatten i pump på gården, utedass, riktigt utedass. Jag vägrade. Totalvägrade. Höll mig från fredag till söndag. Lycka var när vi måste åka till Tempo i Skutskär och handla, då var man först i bilen. Tempo i Skutskär lär vara en av de första stormarknaderna i Sverige. Varför man la den i Skutskär är ett mysterium, finns fortfarande kvar.

Vi flyttade sedermera till kuskdelen av förvaltarvillan ett par hundra meter bort. TOALETT!!! Men bara kallvatten, iskallt vatten. Jag och morfar Einar i rummet, mamma och papp i utdragssoffa i köket. Svartvit tv, förståss, medAlias Smith and Jones ( ja ,det var på den tiden….).

Så fort vi kom fram på fredag så drog pappa och mamma ut i skogen och plockade bär, nästan bara hallon, har inget minne av nåt annat ”hallonfallet”. Själv fick man roa sig bäst det gick. Kommer inte ens ihåg vad jag gjorde. Tränade antagligen, slog tennisbollar mot lagårdsväggen.

 

Tur att vi hade så många släktingar som kom och hälsade på eller som vi hälsade på själva. Moster Eva i Snusbäck med sina köttbullsmackor. Grisar i lagården som man födde upp på hushållsavfall och slaktade till jul. Rätt äckligt faktiskt. Syrran lär ha ramlat ner i stian… jag gick inte in om jag slapp.

 

Lustig med mina släktingar. Jag trodde alltid att Moster Eva, Farbror Gustaf med mopeden var min mammas syskon eller i alla fall på nåt sätt den generationen men efterhand började jag förstå att det vara mormors syskon. Mamma vara adopterad men av sin riktiga mammas syster… så släktrelationerna var egentligen konstanta. Märkligt.

 

 

Många namn som dyker upp så här trettio fem år efteråt ( när jag blev lite större så vägrade jag följa med, hade det betydligt bättre hemma). Lizzie och Håkan. Lasse och ?.  ja, sådärja, redan glömt. Moster Eva, Greta, Gustaf osv osv. Gubben vi hyrde av… säkert 95, morfars fiskande, har inget minne av att han fick så mycket, det var väl kanske inte heller poängen med att sitta och meta. Sen kom pappas syskon på att dom också skulle hyra i Älvkarleö, jag tyckte det var kul, då hade vi Harry och Margareta där, Anders, Sven en sommar, tom farmor om jag minns rätt. Kortspel varje kväll, alltid kort med pappas syskon. 25 öres femkort. Grogg, cigaretter och 25 öres femkort.

 

Sen sålda Stora kopparberg alla bostadshus i området och vi ville inte köpa, fast då hade jag slutat åka med för länge sen. Saknade dock all hallonsylt, drottningsylt för att inte tala om alla smultron till jul.

 

Veckans spellista är bara tjejer, fina grejer….
avslutas med den långa versionen av Love to love you baby. Lyssna och njut.


Spellista 4 december en tjejlista

 

 

Tiger tänker. Jag är ju Tiger, världens bästa idrottsman alla kategorier. Jag gör som jag vill. Nu är frun gravid igen, hur fan blev jag gift med en frögurka? Klagar på att jag lägger ifrån mig golfklubborna i huset gör hon också. I need some space!!!

Då Tiger ger sig ut på omvänd tigerjakt. Grrrrrrrr.

” Hej, det är jag som är Tiger”
”Hej, det är jag som är Nasse” säger kvinnan i baren.
”Vill du hänga med på lite snitsat håll-igång?”
”Nöff” sa Tiger.
Efter väl förrättad hålträning, birdie varje gång, sätter Tiger på sig sin Nike t-shirt och tar tigermobilen hem.

Frun i dörren, ”Var har du varit?”
”Squash” säger Tiger, det funkar har jag hört…

Det är nu Tiger gör sitt första misstag…. Han vet inte om att Nikes slogan ändras efter hålträning. Till sin fasa upptäcker Tiger att det inte längre står ”Just do it” på tröjan. Det står:

JUST DID IT

Skamsen och förvirrad springer Tiger iväg, frun efter. ”Nu djävlar ska du få se på bunkerslag”. Tiger in i bilen, kör på vattenposten ( man kan tro att man är i en kalle Anka tidning), frun efter. Slår till, pang, Skriker ”Här kommer det en provisorisk…. ”En till en till en till. Som tolv handikappare tycker Elin att hon har minst femton slag på tiger, bang bang.


Vad lär oss detta? Att squash inte fungerar som ursäkt? Att ränderna aldrig går ut? Att man ska ha klubborna på vinden? Att det fortfarande finns brandposter i USA?

Sett på bil för många år sedan:

"If you think I am a bad driver, you should see me putt"

 


Nätverkande

Tidig morgon idag. Nätverkande… Alla ska nätverka nuförtiden. Vad gjorde man förr, innan nätverkandet var uppfunnet alltså? Träffades och fikade? Vi äter frukost tillsammans en dag i veckan….. nätverkar alltså.

Personligen kan jag tycka det är synd att man inte haft de sociala nätverken under hela sin ”karriär”, tänk så många kompisar man hade haft på LinkedIn och facebook. Nu har man en pärm med visitkort, den som har flest visitkort när man dör är den som vinner, men man vet ju inte vad dom personerna gör idag. 

Undrar hur många man har träffat genom åren. Hur många kommer man ihåg, kanske ett par procent, hur många kommer ihåg en själv, troligtvis ännu färre. Många människor blir det. Om man sen tänker på hur många dom känner så blir det väldigt, väldigt många människor.

Om man nu tittar på hur exempelvis facebookkompisarna ser ut så slås man ju av hur konformt det är. Kaka söker maka. De personerna har i många fall exakt samma nätverk som jag har. Man borde sträva efter att hitta nätverk hos människor som man egentligen inte umgås med. Personligen är jag osäker på om de bästa affärerna verkligen görs mellan människor som känner varandra. I mitt förra företag strävande man efter att skapa en  företagskultur, betydde i princip att man skulle tycka som chefen, och man ville anställa människor med samma värderingar. Det som händer då, tror jag, är att hela gruppdynamiken försvinner. Lite Hegelskt ( eller var det Marx?) att tro på dialektiken men jag gör nog det, det är i dualismen som nya lösningar kommer fram. På modernt språk skulle man kunna säga att det är först när man är osams som man kan komma sams om något som är bättre än det man var osams om… det där blev sådär tycker jag. Får fundera på en bättre liknelse men ni, mina kära läsare, är ju så begåvade att ni säkert förstår vad jag menar.

Helt nytt ämne. Tiger…. Han är alltså mänsklig. Fantastiskt skönt att veta. Det troliga är att dom hade en ”diskussion”, han blev förbannad och tog bilen, lyckades krocka på garageuppfarten och blev jagad ( räddad) av frun med en golfklubba. Undrar hur osams som var. Visst har man haft konflikter men ännu har ingen jagat mig med en golfklubba, tål att tänka på, borde nog bära upp bagen på vinden.

Visst är det lite skönt med vinter? Det blir i alla fall ljusare, bifogar en bild av Domkyrkan taget från min balkong. Så fint kan det vara. Idag är det sån dimma att man nätt och jämt ser ner till ån men det blir väl bättre. En vit jul vore väl nåt att önska eller hur? När jag blir Landshövding så kommer alla jular att vara vita. Måste gå att fixa med lite snökanoner….

 

 


Mycket kort blogg idag, om ingenting, som vanligt

Sorry för den sena bloggen idag. Har dragit på mig en ordentlig förkylning, så går det när man ger sig ut. Man borde ha suttit inne själv med sin spritflaska (handsprit alltså), munskydd och latexhandskar. Men inte då, man ger sig ut och sätter sig i ett rum tillsammans med tolv andra personer och diskuterar kompetenser. Min kompetens är inte självbevarelsedrift, då hade jag stannat hemma.


Fick chansen att gå igenom min egen kompetens samt hjälpa andra att hitta sina. Rätt intressant. Stor splittring i gruppen avseende ålder, utbildning, erfarenheter och ambitionsnivå. Det enda gemensamma verkade vara att alla var kompetenta på det dom gör. Det är väl enbart kompetenta personer som är intresserad av att utveckla sig och hitta förbättringsområden antar jag. Puckon verkar vara rätt nöjda med sig själva, tyvärr är det rätt gott om dom.


Nå, vad kom man fram till… att jag ska vara säljare, hitta affärsidéer utomlands och, hör och häpna, öppna restaurang. Rätt rart faktiskt, den som föreslog det sa att han skulle komma i alla fall, man börjar alltid med den första kunden så varför inte. Får bygga om lägenheten ”Bar Bergman”. Hyresvärden blir väl irriterad men det är Lundbergs och för dom verkar allt vara en pengafråga. Bott snart sextonår i min lägenhet och ingen från hyresföretaget har ens varit inne i lägenheten annat än när det har varit nåt fel. Renovera eller byta vitvaror är det absolut inte tal om. Det skulle väl vara ok om dom inte höjde hyran varje år, dom följer Uppsala Hems index trots att dom i alla fall renoverar utifrån vissa planer, Lundbergs gör absolut ingenting. Man undrar vad det är som kostar mer år från år. Räntan går ner, fastighetsskatten sjunker, nåt underhåll gör man inte osv osv osv, man blir bara förbannad när man tänker på det.


Fast jag ska inte klaga, utsikten är värd nästan hela hyran, speciellt en sådan här dag. Solen skiner, frost på taken och julkänslan börjar närma sig. Om det inte vore så himla kallt så vore det perfekt… eller i alla fall bra… eller i alla fall hyggligt… eller i alla fall inte så illa….. eller i alla fall acceptabelt….. eller i alla fall inte för djävligt….. Om bottennivån är ”inte för djävligt” och det avbryts med stunder av eforisk glädje får man vara nöjd med livet tycker jag.



Nu ska jag ställa vid köksfönstret, njuta av utsikten och av vetskapen att jag inte behöver gå ut idag…..


Kort reflexion över första december

Blir en kortis idag.

Första december, nu är det officiellt vinter, däcken ska byta och klapparna köpas. Fast det regnar ute alltså behöver man inte byta däck, ungarna är stora så det där med klappar är inte lika viktigt antar jag. Jul är inte samma sak om man inte har småbarn, man får vänta med den riktiga julstämningen tills det blir dags för barnbarn.


Första advent i helgen som var. Man har dålig koll på var traditionerna kommer ifrån. Var är det vi firar när det är första advent? Jag har för mig att det var då som de tre vise männen såg stjärnan över Betlehem för första gången och sen gav dom sig av. Fast jag kan ha fel. Vice män förresten, varför kunde dom inte skicka iväg de ordinarie. Myrra och rökelse…. Tror ungarna blir besvikna om dom får doftljus i ljulklapp, det är tanken som räknas.. jaja.


Ullared på tv igår. Ett perfekt program att titta på när man ser sig själv i spegeln, det finns folk som  är fetare, fulare och dummare. Borde finnas gränser. Fast VD:n Boris är en riktigt stjärna, han måste skratta åt folk hela dagarna. 4000 paket bakplåtspapper säljer dom….. per dag! Folk är inte sluga, åker till Ullared för att köpa bakplåtspapper. En av de man intervjuade bakade inte ens, hade en hel låda papper hemma ”det hör till”. Ge pengarna till välgörenhet, en miljard människor svälter och folk köper bakplåtspapper som dom inte behöver.

 

Som sagt, kort blogg idag, återkommer med reflexioner över dagens aktivitet under morgondagen.


RSS 2.0