Ingmar Bergman gränd

Efter en förkyld och febrig helg i Dublin är jag tillbaka, denna gång uppretad. Back with a vengeance som det heter.  Återkommer till det strax.

 

 

Dublin var verkligen Dublin. Grått och dysters men glatt på pubarna. Öl öl öl. En och annan iris coffee slank väl ner. Även nån Powers, Paddys eller Jamesons. Mycket folk ute på kvällarna, mycket fylla. Kanonkonsert på lördagkvällen. Verkligen annorlunda att var 100 personer med tre världsartister på scen. Fast alla andra kikade väl på Idol förståss.. tur man missade det. Livekonsert med Jesse Malin, Willie Nile och Marah. Fantastiskt kul. Verkade  som artisterna tyckte de var rätt kul trots allt. ” I had more people in my hotel room last night”, som en av dom sa ””but at good vibe”.

 

 

Tror väl ändå inte att vi kommer tillbaka till Dublin nåt mer. Skön stad men det finns många sköna städer att åka till.

 

 

Nu till det som retat upp mig.

Äntligen har man fått tillstånd att namnge en gata efter en av Uppsalas mest berömda personligheter, Ingmar Bergman. Vad gör man då? Man hittar en lite gatstump som ingen vet var den ligger, knappt är trafikerad och är så liten att man inte vet om man ska kalla den Ingmar Bergman Gatan eller Ingmar Bergman Gränd.

Det är fanimej rent patetiskt. Vi har nästan bara gator med neutrala namn i stan. Drottningsgatan, vilket drottning då. Kungsgatan, vilken kung har varit så viktig för Uppsala att man får en egen gata? Nedre Slottsgatan är väl ok men Övre Slottsgatan går inte ens förbi slottet. Östra och västra ågatan. Nån som vet vad en syssloman gör? Det vet i alla fall Uppsalas gatukommitté. I ytterområdena finns några gator döpte efter personer. Nån som känner Hildur Ottelin? Almqvist var ju mer känd men han hade mig veterligen inget med uppsala att göra.

 

Vi måste visa våra ”hjältar” lite mer respekt tycker jag. Det finns exempelvis ingen Pelle Svanslösgata (där kanske gränd skulle ha passat bättre). Dagerman gatan borde väl ha varit en stig kanske…
Leche borde få en gata uppkallade efter sig, finns inte många som haft så stor påverkan som han på Uppsala.

 

Mitt förslag är enkelt. Döp om Drottninggatan till Ingmar Bergman avenyn. Övre och nedre slottsgatan till Fanny gatan respektive Alexander gatan. Döp om Stora torget till Smultronstället och, när man ändå är igång, Uppsala Konsert och Kongresshus till ”jag får sån djävla ångest huset”


Kommentarer
Postat av: luckeboi

Har du julpysslat något? Isåfall, vad? Berätta :)

2009-12-14 @ 11:10:50
URL: http://lifeoflucke.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hildur Ottelin var min släkting. Hon var den första kvinnan i Uppsalas stadsfullmäktige.

2010-11-06 @ 12:03:44
Postat av: björn

Tack Sofia för ditt klarläggande. Bra att vi har hedrat henne, vi borde hedra våra lokala kändisar mer. Väntar ivrigt på en bergmangata, utan prefix Ingmar, om det så bara är en liten liten ynka gränd.

2010-11-06 @ 18:07:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0