Måndag och miljö

Måndag och becksvart ute. Duggregn. Dagens, kanske tom veckans ämne, är, som ni säkert förstår, miljö…

COP15. Världens, i alla fall den rika världens, stora miljömöte börjar idag. Innebär väl att alla ”miljöexperter” får breda ut sig i media. Helt ok med människor som engagerar sig och självfallet är miljön viktig men när man börjar fara med rena osanningar för att vinna enkla poänger då tror jag att det kommer att slå bakut.

Ta miljöpartiets ide om att hastigheterna skulle sänkas från 110 till 90 runt storstäder för ett antal år sedan. Iden var väl bra men inte av miljöskäl, utsläppen ökade vilket man i efterhand mer eller mindre erkände att man förstod. Motivet var att folk skulle lära sig.

 

 

Finns förslag nu att sänka hastigheten i centrala Uppsala till 30 km i timmen. Som boende i den delen av stan så tycker jag det är ett bra förslag men…. inte av miljö/ utsläppsskäl. Man vill förbjuda dubbdäck på den stora genomfartsgatan, Kungsgatan, det är säkert också bra men om det innebär att man måste köpa nya vinterdäck så är det väl tveksamt om det ger någon effekt på miljön, kan knappast vara speciellt miljövänligt att tillverka däck.

Häromdagen fick en ”miljökämpe” bre ut sig i lokaltidningen. Sa väl en del bra saker men han hade missuppfattat poängen med närproducerad mat. Han förstod uppenbart inte skillnaden mellan närproducerat och närköpt mat. Den stora miljöboven är när vi tar bilen till stormarknaden, inte distributionen av mat från producent till butik. Små butiker i närområdet ger den bästa effekten, men det kostar förståss.

Det är så lätt att slå på den som är rakt framför ögonen:

Det är inte lastbilarna som står för de stora utsläppen, svensk producerat kött är betydligt sämre ( ur miljösynpunkt) än kött producerat i Argentina, källsortering är enbart bra om vi slipper åka långa sträckor till miljöstationen, tåg är bra om elen är producerad miljövänligt ( som i Sverige, i tyskland görs stora volymer el av kolkraftverk med enorma utsläpp som följd). Osv osv.

 

 

Man hade gjort en undersökning där man frågade om folk valde miljömärkt eller inte. En överväldigande majoritet svarade ja. Man gjorde om samma undersökning vid butikshyllan, en överväldigande majoritet valde det billigaste alternativet. Det borde innebära att teoretiskt sett så är vi beredda att betala för miljömat men i praktiken så vill vi handla billigt. En ekvation som inte kommer att gå ihop.

 

 

Nog gnäll. Tillbaka till det sköna i livet. Soffan… soffan är mannens bästa vän. Soffan och skidskytte, speciellt skidskyttestafett. Svårt att hitta någon mer spännande tv-idrott. Man borde kunna kopiera det till andra idrotter som är halvtråkiga ( ingen kan väl hävda att skytte är speciellt spännande, stod man på varsin sida av skytterangen och använda skarpa skott skulle det bli mer manligt). Bowling borde kunna kombineras med boxning kanske… golf med maratonlöpning ( fast två tråkiga sporter kombinerat gör väl bara att det blir dubbelt så tråkigt kanske), backhoppning med skidåkning… ( ooops det finns visst, kanske tom är en os sport, alla sporter är os-sporter utom bowling), tyngdlyftning med rytmisk gymnastik. I alla fall bättre än häcklöpning för rullstolsbundna.

 

 

Återkommer imorgon med en förhoppningsvis både mer inspirerad och gnälligare blogg.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0