Pappas årsdag och lite "skyll dig själv"

21 december idag. Exakt ett år sedan pappa somnade in.

Somnade på kvällen och vaknade sen aldrig upp. Ett fridfullt slut på ett långt och periodvis händelsefullt liv.


Svårt att föreställa sig hur det var att växa upp med det krigshot och sedermera kring som förstörde Europa. Känslan att stå och se de tyska fartygen gå in mot Oslo och inte veta om dom sak fortsätta rakt fram eller vika av mot Sverige måste ha varit väldigt speciellt. Vad skulle vi ha gjort om dom bestämt sig för att invadera? Hade Sverige sett likadant ut idag då? Antagligen inte. Visserligen var vi säkert rätt flata mot tysken länge men det räddade antagligen oss från ett värre öde än att bli kallad fega.


Hur som helst. Vi har haft det bra i vårt land länge och kommit långt från det lortsverige som Lubbe Nordström skrev om på trettiotalet till det välfärdssamhälle som vi byggde upp under efterkrigstiden.

Nu klarade vi oss bra, det var väl snarast så att vi profiterade på kriget och förödelsen. Hela vår högkonjunktur efter kriget berodde på att vi hade vår produktionsapparat intakt och att det fanns ett starkt behov av våra råvaror. Den enes död osv…….


Fast Sverige hade nog lyckats ändå utan världskriget. Många  storföretag etablerades runt förra sekelskiftet och nästan alla runt våra råvaror och en specifik uppfinning. Kullager, kylskåp, telefon, transformatorteknik osv.

 

Parallellen med Norge är rätt intressant. Dom hittade olja och har dessutom en stor fiske industri. Men sen då? Ingenting… beror troligtvis på att dom inte har behövt skapa något annat, fat and lazy on oil. Dom har egentligen samma förutsättningar som Sverige och borde ha en del stor internationella företag som vi och exempelvis Finland.

Finns en parallell med vad som händer i Trollhättan också. Dom har levt gott på bilindustrin trots att man inte har sålt några bilar. Man kunde alltid få jobb på SAAB ( inte senaste 10 åren kanske men tidigare) så varför göra något annat. Nu måste man hitta på något nytt vilket på långsikt mycket väl kan vara positivt. Hörde att GM pumpat in 31 miljarder i Saab… det innebär ungefär 8 miljoner per anställd….. Tanken svindlar. Om GM lagt ner SAAB för tjugo år sedan och gett de anställda 4 miljoner var så hade man alltså sparar 15 miljarder. Personligen är jag inte överens om mycket av den nuvarande regeringens politik av och bara ide att sätta en bondmora till näringslivsminister är skrattretande men beslutat att inte lägga in statliga pengar i ett amerikanskt bolag stödjer jag fullt ut. Inte några nya varvsmiljoner till döende industrier. Lägg pengarna på starta eget bidrag, nyföretagarcentra och prioritera svenskt när man göra statliga upphandlingar så kommer industrin igång.



Fast nu håller det på att hända något med vårt sk välfärdssamhälle. Nu är verkar vi på väg tillbaka till ett ”skyll dig själv” samhälle igen. Långtidssjuka ska ut i arbetslivet trots att vi har en elva procentig arbetslöshet, dom får skylla sig själva. Sjuk får man absolut inte vara i det nya Sverige, skyll dig själv. Om man är arbetslös så beror det på att man inte kan skriva CV. Jobbcoacher talar om att det finns jobb, fast dom vet ju själva inte var förståss. Åldringsvården är ett skämt. Gammal? Skyll dig själv.


Pappa blev erbjuden extra hemtjänst när han vid nittioårs ålder fick en hjärtinfarkt. Men så är det i det nya Sverige.


Gammal, sjuk eller arbetslös, ”skyll dig själv”.



Fast nu är det jul och alla bekymmer är borta. Finns det ett liv efter jul? Som grisen frågade sig. Vem vet?  Skype köper Saab… eller hur det nu var? Hallå! Min lokala närbutik omsätter mer än dom. Jag tycker GM ska lägga ut SAAB på Tradera. Börja på en spänn och se vad dom får, allt är väl bättre än att lägga ner?  Lite svårt att slå in som julklapp om man vill ge bort det kanske….. Hela SAAB är antagligen billigare än att köpa en SAAB bil. jaja, världen är snurrigt.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0