Fotboll, Obama och Sirius

Helgen slut och ny vecka. Oktober måste vara den tråkigaste månaden ( har jag skrivit det förr?). Mörkt på morgonen och snart även mörkt på kvällen. Vad gjorde våra förfäder för ont så dom blev tvingade att flytta hit? Outcasts. Dom kanske ställde för höga krav….. och det leder oss osökt över till helgens stora nyhet:

 

Sverige  går inte till VM-slutspel i fotboll. Skandal var väl den mildaste rubriken i tidningen i söndags. Avgå Lagerbäck osv.  Det kan man ju hålla med om iofs, däremot kan man ju fundera på vad vi svenskar egentligen tror om oss själva. 9 miljoner innevånare i en värld av 6 miljader. Vi är alltså 1,5 promillIe av jordens befolkning men vi förväntar oss att vi ska vara bästa på allt. Fotbolls-VM är ju självklart. Vad? Fick inte Tranströmer nobelpriset i år heller? Ingen som lyssnar när vi berättar för andra länder hur dom borde göra? Upprörande. Vi måste nog börja inse att vi är ett litet folk i en kall avkrok av världen som har lyckats rätt bra men vi är inte jordens medelpunkt. Bra nog att faktiskt gå till några vm-slutspel, att ha en av världens bästa fotbollsspelare ( visserligen importerad men ändå), några av världens bästa hockeyspelare, haft en generalsekreterare i FN, haft en av världens mest lästa barnboksförfattare för att inte tala om ABBA…. Vi borde var nöjda med det vi, som nation, har åstadkommit och kanske inte ställa alltför orimliga krav jämnt.

 

Sverige lär vara det land i världen näst USA och England som exporterar mest musik. Lite imponerande. Vi har mao inte bara ABBA, Roxette, Cardigans och Ace of Base. Förste svensk som låg etta på USA listan lär ha varit Björn Skifs. Ooga chacka. Läste att ABBA har sålt mer av soundtacket till filmen Mama Mia än vad man sålt av alla sina album i USA, dom slog aldrig där när det begav sig men nu går det tydligen bättre. Tyckte illa om deras musik då och det har inte ändrats. Fast så många fans kan väl inte ha fel antar jag.

 

Har det hänt nåt mer i helgen…. Det ska vara Obamas fredspriset som han får för något man förväntar sig att han ska göra. Bästa sättet att få fredpriset verkar vara att starta ett krig och sen avsluta det. Fast Obama behöver inte ens avsluta sina krig för att få priset, trappar tom upp kriget i Afghanistan just nu, undrar hur han ska förklara det när han tar emot priset i Oslo. Fast kunde Kissinger få priset så kan väl vem som helst. Undrar hur man har tänkt i Nobelkommittén? Troligtvis är man ute efter att få lite reklam.. vad man nu ska ha det till. Man tar väl knappast in sponsorpengar.

 

Lite Uppsala nyheter också, Sirius nu sista i super-ettan, vi pratar fotboll alltså. Inte bra. Uppsala är för urusla på idrott. Badminton och bangolf. Bandy ibland. Inga direkt stora sporter. Bandy utan skridskor är väl rätt ok det också. Ska vara idrotter på b tydligen. Bowling, nja kanske inte riktigt. Såg att det finns krav på att man ska bygga en boule hall, verkar ju vettigt. Fotboll kan vi nog glömma i alla fall, är väl över 40 å sedan Sirius var i allsvenska, lär kunna dröja lika länge till som det ser ut.

Lagerbäck är väl ledig förresten, han kanske kunde ta över som tränare, han skulle säkert ta in spelare från 1968 års succélag. SKJUT MORGAN!!!! För er som inte är från Uppsala. Morgon Hedlund, lär vara den spelare i allsvenska genom tiden som skjutit hårdast på liggande boll. Hade ingen betydelse var på planen han fick bollen, hela ståplatsläktaren skrek i alla fall. SKJUT MORGON!!! Snacka om högt ställda förväntningar. Såg en gång när han sköt från strax utanför straffområdet, träffade ribban och bollen landade i mittcirkeln.
Ingen som skriker skjut Anders Svensson, kanske det som fattas, att våga lite. Hedersamma förluster är nog en svensk nationalgrej.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0