Måndag, SD och Åtvidaberg

Måndag, nio av tio måndagsbloggar börjar väl med ”det är måndag”, precis som ni inte visste det redan. Fast idag är det väl extra mycket måndag, regn och kallt. Måndagar är rätt bra egentligen, en nystart. Nystarter är bra tror jag, se framåt, nästa vecka, nästa projekt. Dessutom finns det en hel dag att skriva om på bloggen....


Så, vad har hänt i helgen? Först några kommentarer kring politik, sen lite sport och slutligen lite om ingenting, en helt vanligt måndagsblogg med andra ord.

 

Det etablerade politikerna förfasar sig över Sverigedemokraternas framgångar i väljarundersökningarna. Är det så konstigt egentligen? Häll i en vanlig svensson några pilsner så börjar hans åsikter bli mer och mer konservativa och invandrafientliga. Om vi ska ha en demokrati så måste allas åsikter få komma fram, även de som inte är rumsrena. Självfallet är det en stor risk med ett parti som SD men om folk nu tycker som dom så ska dom väl få säga det eller hur? Hitler kom till makten via fria val, lätt att glömma det.
Mest irriterad blir jag när Kristdemokraterna yttrar sig, dom om några är väl ett ytterlighetsparti. Fjättra kvinnan vid spisen, ok, dom har lärt sig att använda lite andra ord dock.... Fast samma sak där som med SD, om det nu är vad folk tycker så ska dom självfallet få vara med. Det är ju det som är demokrati.

Tror inte att jag sympatiserar med SD, tvärt om, det jag reagerar på är allt hyckleri. I fin rummen då är allt så bra men sent på natten kommer neanderthal åsikterna fram. Man borde våga stå för det man tycker även när man är nykter eller, som politiker, med på TV. Vi såg ju Josefssons valstugeundersökning för några år sedan, helt olika åsikter när kameran var på eller av.


Undrar var Obama skulle hamna på en svensk höger-vänster skala förresten? Någonstans mellen Reinfelt och Hägglund kanske, troligtvis ännu längre till höger.

Såg i Wired att USA är det land som har flest inlåsta fångar per capita i hela världen. Följt av Sovjet och Rwanda.... Skön samling. Nu kan man ju tro att brottsligheten har gått upp i USA men så är det inte, den har faktiskt gått ner senaste åren. Nu kan man argumentera på två sätt. Taktiken med hårda straff fungerar eller det finns inte så många brottsbenägna ute och därför har brotten gått ner. Kanske är en kombination. Om vi låser in alla som har brottstendenser så finns de färre som kan begå brott... fast det blir onekligen lite dyrt.


Dröjer väl inte länge förrän vi har tillbaka dagdriverilagarna. I början på 1900-talet var det olagligt att vara ”lösdrivare”, dvs inte ha jobb, fast adress osv. Luffarna hittade på sysselsättning för att inte bli fänglsade, sålde enkla saker så man inte kunde bli anklagad för tiggeri osv. Med den nuvarande utvecklingen så betraktas man väl som lösdrivare om man inte har jobb eller är sjuk.... nja, så långt kommer det kanske inte att gå.


Idag är det förresten 30 år sedan man beslutade att homosexualitet inte är en sjukdom. Undrar hur dom bemötte homos på Apoteken tidigare. ” Jag tror jag har en liten släng av bögsjukan, har ni någon tablett, gärna stolpiller om det finns....”

 

Nu sport. Kul med Åtvidaberg! Sju av elva i laget är egna produkter. Så ska det vara tycker jag. AIK ser ut att eventuellt vinna serien med allsvenskans dyraste lag, finns tom risk att dom går i konkurs trots att dom vinner. Så ska det inte vara.


Sen tillbaka till ett kärt ämne; varför har Uppsala inga elitlag? Sirius kanske kanske klarar sig kvar i superettan. Uppsala, Sveriges fjärde stad, har ett lag i botten på superettan, om vi har tur, medans Åtvidaberg har ett lag i allsvenskan. Nåt har gått snett. Fast det är ju knappast nåt nytt eller hur? Som jag skrev tidigare, vi är bra på bangolf, badminton och i viss mån bandy. Stora sporter. Bandy inomhus är väl Uppsalas bästa idrott just nu med två lag i högsta divisionen. Alltid något.


Såg förresten att det finns en inomhushall för beachvolleyboll..... Det måste ha varit några ”vanliga” volleybollspelare som tyckte att dom inte hade nåt att göra på stranden som började spela lite. Sen blev det stort, tom OS sport ( vilket man ju kan skriva en ny blogg om någon gång) och nu ska man spela beachvolleyboll inomhus. Flyttar man sanden från stranden till hallen på hösten och sen tillbaka på våren? Nu ligger hallen i Södertälje och dom har väl knappast någon sandstrand så man får väl importera sand till hallen antar jag. Känns väldigt konstigt. Som bandy utan skridskor inomhus ungefär.

 

Avslutar med dagens stora katastrof. Datorn trasig igen. Om ni läser detta så har jag lyckats låna en, min är helt slut. Går inte ens att starta upp i felsäkert läge.

Det aktualiserar ett annat kärt ämne: Beroende. Hur man har skapat ett beroende av saker som man för några år sedan inte ens visste fanns. Mobiltelefoner, MSN, Facebook och vad det nu kan vara. För inte så många år sedan blev man glad om modemet lyckats ringa upp och det faktiskt fanns nåt att hitta på nätet, idag är det katastrof om man bara för en kort stund inte är kopplad till resten av världen. Det är inte undra på att vi bli stressade, utbrända eller vad man nu blir.

Jag är naturligtvis precis likadan. Är otroligt stressad nu när jag varken har min dator eller har säkerhetskopierat på två månader. Att man aldrig lär sig.....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0