Nobelpriset, böcker och seminariet

Dags att utdela Nobelpriset i litteratur för 109:de gången idag. Undrar när en bloggare kommer att få priset, när man tar sig ur den vanliga pappersformen. Google håller ju på att försöka digitalisera alla utgivna böcker… snacka om projekt. I framtiden kommer man kanske att kunna skriva ut digitala böcker istället. Kul grej, utskrift av ljudböcker.

 

Vem får priset? Ingen aning, fast mitt tips är nog Oates i alla fall… Dags för en kvinna. Hon är lite väl produktiv, det är nog inte bra. Fast min stora idol, Simenon, fick aldrig priset och skälet lär vara att han skrev romanerna om Maigret, man ger inte till en deckarförfattare.

 

Myten kring nobelpriset är väl att det alltid är en okänd grekisk diktare som får det och inte nån som vanligt folk har läst. Det stämmer inte riktigt. Mahfuz, Singer, Bellow, Pinter, Dario Fo, Pamuk, Lessing, Becket, Hemingway osv är mycket lästa även om jag inte har läst så många av dom. Mina favoriter är Kawabata, Singer, Naipaul och Bellow. Man borde nog försöka läsa några fler, kanske ta det som ett projekt… fast det finns så mycket böcker man vill läsa så det blir väl svårt att hinna med, har inte ens lästa alla Maigret ännu, det får bli klart först.

 

Mina boktips för dagen:

Josef Conrad: Mörkrets hjärta; http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6rkrets_hj%C3%A4rta

Saul Bellow: Humboldts gåva; http://sv.wikipedia.org/wiki/Saul_Bellow

Plus en lite nyare bok
David Lehane; The given day; http://dennislehanebooks.com/

 

En gnällblogg utan gnäll är väl ingen gnällblogg så jag tar lite utifrån ett uppsalaperspektiv, ni som inte är från Uppsala kan sluta läsa.


Musikens hus. Säger bara: Musikens Hus. Vilket elände. Innan man byggde sa kritikerna, inklusive mig, att kalkylerna inte håller, att kommunens kostnad kommer att bli högre och att kommunen inte ska syssla med den typen av verksamhet. Vad stod det i UNT idag? Hartwig, den mest påstridige anhängaren, det blir dyrare än vi räknade med… kul att hon har insett verkligheten. Hon fick sitt mausoleum i alla fall. Sen sa en annan politiker att man ska konkurrensutsätta verksamheten. Varför byggde man då från första början? Kommunen bygger men ska låta privata ta över, helt meningslöst.

 

Sen kan man ju fundera över vad det 57 miljoner kommunen ger till Stadsteatern ger tillbaka. Lägg ner det med. Låt de som vill gå på teater betala själva. Behåll barn, skol och ungdomsteatern men vuxna människor kan betala för sina egna nöjen. Varje biljett lär vara subventionerad med uppåt 700 kr och det oavsett om man är kommuninnevånare eller inte. Helt absurt

 

Slutar med lite positiva Uppsala nyheter. Man har skjutit upp beslutet att demolera seminarieparken till efter valet. Äntligen har någon kommit på att vi behöver grönytor. Hoppas man kan ta sitt förnuft tillfånga även när det gäller områden som inte ligger områden där stans höginkomsttagare bor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0