Hemfärd och några reflexioner

 Lämnar ett regnigt Ankara höljt i regndis tidigt söndagmorgon. Tomma gator glänsande i caféernas svaga neonljus.  Fyra miljoners staden sover medan vi färdas i på breda gator som skär likt knivar genom stadens bostadsområden. Sanna muslimer har redan ätit sitt sista mål mat för dagen för att fast till halv åtta i kväll. Själv äter jag några brödbitar, lite ost och oliver som hotellet skickade med i taxin.

Sanna muslimer verkar svåra att hitta trots att Turkiet är ett muslimskt land. Landets religion stavas f-o-t-b-o-l-l och då storlagen från Istanbul. Man går man ur huse för att se stormatcherna.


Pegasus tar mig från Ankara till Istanbul för ynka 200 kronor. En nescafe i pappmugg kostar dock 25 kronor, det är likadant på alla flygplatser, fast vad har man för val om man är sugen på en morgonfika?


Sorgligt att lämna Jennie i Ankara men den här veckan har övertygat mig om att hon kommer att få det riktigt, riktigt bra. Vänliga och hjälpsamma människor, kanske lite mycket ibland men det är bara att säga ifrån så ger dom sig. Att få gå på hennes universitet, Middle East Technical, verkar vara alla turkars dröm. Hoppas det är lika bra som dess rykte.

 

Några reflexioner över veckan. Vad har varit positivt? Vad har varit negativt?


Det positiva är framförallt all hjälpsamhet. Alla hjälper till oavsett om dom kan engelska eller inte. Alla frågar var man är ifrån, att dom sen inte har en aning om vad Sverige är har väl ingen betydelse, nyfikna och intresserade har dom i alla fall varit.


Transport fungerar väldigt bra och är riktigt billigt. I Ankara var det inte så lätt att förstå hur man skulle åka men det berodde nog mer på att vi inte hade någon karta än att det egentligen var svårt. Bussen från Istanbul till Ankara var helt strålande, hade tom trådlös uppkoppling, och kostade nästan ingenting.


Maten kanske inte har varit någon riktigt sensation men välsmakande och vällagat har det varit. Shopping bra om man orkar diskutera hela tiden. Drama, drama, drama.


Internet fungerar helt strålande. Bägge hotellen hade väl fungerade trådlösa uppkopplingar, kostnadsfritt, bra frukostar, speciellt i Ankara,  och var väldigt prisvärda.


Vad var negativt? Kommer egentligen inte på någonting. Kanske alla inkastare… where are you from… men det får man väl stå ut med på turistorter.


Turkiet var med andra ord en övervägande positiv upplevelse, speciellt människor, och då har vi enbart skrapat på ytan av detta stora, mångfasetterade land.


Hädanefter kommer det rapporter på läget i Sverige, lovar att ni ska få slippa reseberättelser nu på ett tag, i alla fall före Dublin i december.


Kommentarer
Postat av: denna sanna optimisten

Inte särskilt mycket missnöje i sista delen av reseberättelsen. har du tappat stinget eller har resan tärt så på dig att du inte orkar vara missnöjd?

2009-09-14 @ 14:23:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0