Strömming, strömming och strömming

Idag kommer det bara att handla om mat men inte vilken mat som helst utan strömming. Denna Guds gåva till svenskarna.


Är strömming det godaste som finns? Fast det kanske är en jämförelse som haltar något. Strömming finns väl bara i Sverige och då dessutom i princip norr om Kalmarsund. Märkligt att man kallar det sill söderut och strömming norr ut. Fast sill är lite lika gott så det måste finnas någon skillnad.

 

Igår blev det favoriten; strömmingsflundror med kaviar emellan, panerat med mjöl, ägg och ströbröd. Till det potatismos med mycket muskot, inlagd gurka och rårörda lingon. Självfallet la jag in gurkan själv och rörde ihop lingonen. Man borde kanske plocka lingon själv för att det ska vara riktigt men så länge dom kostar 20 kr halvkilot på torget så är det knappast värt besväret.

 

Om jag någon gång skulle starta en restaurang, vilket jag inte ska, så skulle den heta Strömming och bara servera strömmingsrätter. Småströmmingar till förrätt, stora till huvudrätt. Strömmingsefterrätt kan bli lite knepigare men nåt ska väl gå att hitta på, annars får man väl göra nåt annat ursvenskt. Hovdessert kanske. Det måste vara helsvenskt, fast det kanske också kommer från Turkiet som kåldolmarna och köttbullarna. Sägs ju att det vara soldater i Karl XII:s arme som tog hem kåldolmarna efter kalles exil i turkland. Fast det kanske är en vandringssägen.

 

Några enkla strömmingrecept:
Det ovan förståss. Klassiker med kaviar emellan. Dillkaviar är nog ännu godare. Lägg strömming i lite mjölk en stund innan så försvinner lite av den beska smaken, glöm inte att klippa bort ryggfenan. Panera med först mjöl, sen ägg och slutligen ströbröd av något slag, ta din egen favorit. Stek i smör. Potatismos, gurka och lingon till. Räcker bra tycker jag.

 

En gi-variant är att byta ut potatismoset mot ett rotsaksmos istället. Ta det som finns på affären och koka ett vanligt mos, rätt gott faktiskt.

 

Chilismakande strömmingslåda. Ett otroligt enkelt recept som jag alltid kör på jul. Ta ett paket av ICAs passerade tomater med chilismak, blanda ut med lite creme fraiche eller grädde så den blir lite mildare. Lägg strömmingen relativt tätt i en form och häll på tomatröran, se till att det kommer emellan strömmingarna och inte lägger sig som ett lock. Kör i ungen tills dom är klarar, tar inte lång stund. Strö över dill eller nåt annat grönt när du serverar men det är naturligtvis inte nödvändigt.

 

Friterade eller stekta småströmmingar. Välj ut de minsta du hittar. Ha dom kvar som dom är ( glöm inte att klippa bort ryggfenan) eller dela dom så det bara blir en file, panera dom i frityrsmet och stek dom sen i massor av rätt het olja eller fritera som vanligt. Servera som fish and chips tillsammans med en chilisås gjord på enklaste vis, lite chilisås och creme fraiche, sötsur sås går också bra. Skitgott.

 

Byter ämne men håller mig till mat. Blev rätt lyckat i lördags. Kom på att man kunde göra ”soppbuffe”, dvs göra en soppbas som stod i en stor gryta på spisen sen fick folk fylla på sin soppa ur skålar som stod på bordet. Hade lite räkor, purjo, paprika och champinjoner. Hade väl kunnat ha lite annat också men just då kom jag inte på nåt. Borde ha köpt fiskbullar… (det är en riktigt favorit, prova att grilla dom på ett spett, skitgott). Rätt bra sätt att få folk att äta när dom vet vad som är i maten. Finns för dåligt med restauranger som serverar soppa. ”Soppköket” kanske har lite dålig klang men då vet man vad man får. Borde absolut vara en affärside. Snabbmaten som finns på stan är rätt trist, burgare och kebab ( ursvensk mat), ingen variation. Tur att det finns sushi men varför ska det vara så djäkla dyrt?  I Göteborg finns det en sushibar inte så långt från stationen som håller vettiga priser men det är den enda jag sett.

Känner att mattemat håller på att spåra ur… .kanske för att jag sitter på tåget.. haha. Tänkte igen på Ulf Larsson. Han verkar ju ha varit en hyvens prick. Såg på nyheterna att han bla startade Nya Kasino revyn. Sånt är kul. Carl-Gustaf, Gus Dahlström, Gösta Bernhard och dom andra. ” Då tar jag tagelskjortan på, då tar jag tagelskjortan på, att man vill synda då och då, det kan väl var och en förstå, då är det skönt att gå med tagelskjortan på”. Fan vad kul. En av mina absoluta favoriter, det är nog inte från Kasino, är Gus Dahlströms Hål i gatan. Måste kolla om den finns på youtube, det gjorde den inte.
HÅLFOTEN…..

 

Tagelskjorta fanns: http://www.youtube.com/watch?v=JDCgNx0h5rQ


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0