Svensktalande turkar och basaren

Första riktiga dagen i Istanbul. Inte så varmt som man kan tro, inte så stökigt heller, trafiken rätt normal. Dom stannar tom om man kliver rätt ut i gatan vilket de flesta verkar göra, varför man har investerat i övergångsställen är en gåta.


Märkligt hur mycket folk som kan några ord svenska, och då menar jag inte bara ”va e du från” utan riktigt. Vi träffade en man som hette, and this is the God damn truth,  Jonas Bulleseye… ägde en stor mattaffär, en matt fabrik , sålde till IKEA. Familjen hade en massa projekt på gång. Hävdade att han köpt sex  miljoner rävskinn från Finland alldeles nyligen. Verkade väldigt seriös men ändå, sex miljoner…..


Då uppstår den slutliga Vem vill bli miljonär frågan. Hur många rävar finns det i Finland? Antagligen sex miljoner färre än tidigare.



”Hur gammalt är det där dinosaurieskelettet ? ” frågar besökaren guiden.
”Tre miljoner, fyra år och fjorton dagar” får han till svar.
Lite förundrad frågar han hur guiden kan veta det så exakt:
”När det kom hit var det tre miljoner år och det var fyra år och fjorton dagar sen” får han till svar. Det gäller att veta sin grundfakta.


Fast det var en parentes, han var väldigt trevlig och hjälpsam, turken alltså. Turk med isländska mormor.



Annars var det rätt kul i basaren. Man försöker ju komma undan men dom är rätt fyndiga. Några konversationer:

Jag sa ” I´m not buying” svar ” I´m not selling”
” We are just looking” ” I´m just selling”
“We have everything except customers” stackars honom.. fast rätt kul sagt.

Utanför hotellet så träffade vi på ytterligare en svensktalande. Fast jag tror det beror på att vi pratar hela tiden, alla lyssnar, öronen fladdrar på alla. Finns det en affär att göra tro? Aha, svensk.. ingen ide att sälja klockor till dom, däremot en matta. Tror dom att vi har det kallt på golven eller? Fast det stämmer ju.



Blev ingen stor shopping idag. En puff var min skörd. Återkommer med ny rapport om Istanbul imorgon, rapporterna om världen får anstå tills jag är hemma. Då kommer ett kommentar om LAS, trafiksituationen i Uppsala, dubb däck och lite lite om livet i stort, som ju är rätt bra eller hur?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0