Förtätning och en tio-i-topp lista

Man blir förbluffad över hur troligtvis intelligenta människor kan uttala sig, tom i skrift, ibland.

Man undrar vad man har för bakomliggande agenda när dom hittar argument som dom knappast kan tro på själva. Carl-Johan Engström planeringsdirektör, kommunledningskontoret hävdar att Uppsala är en gles stat då vi har fler grönområden inom en radie av en mil från centrum än vad Stockholm har. Med den argumentationen blir Tierp ännu grönare. Alla orter med åkermark och skogar utanför centrum blir med det synsättet gröna och glesa.


Han lyckas här göra två tankelapsusar. Det ena är att debatten inte handlar om hur det ser ut utanför Stenhagen, Ärna eller Sävja utan hur den ser ut i centrum. Ska vi bygga på Mikaelskyrkans park, ska vi ha höghus på Klostergatan osv. Uppsalas centrum är enormt trångt och ska inte förtätas, förmörkas och övertrafikeras ytterligare. Vem vill bo i centrum om tio år när det ser ut som Sergelstorg?


Den andra tankelapsusen han gör är den klassiska småstadstanken, "eftersom dom så ska vi". Eftersom, med hans förvridna argumentation, Stockholm har färre grönytor än Uppsala så ska vi också ha färre. Kanske borde vara Stockholm som borde ha fler. Han tar även upp Malmö men undviker att nämna Göteborg, passade väl inte in i argumentationen.

Bilden publicerades i UNT 20100117 och ska alltså ge en bild av Uppsala som en grön stad… lerig är väl snarast namnet då han lyckas få med all åkerområden runt stan. Läs själva förresten: http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2-AV_ID=1003764,00.html?from=puff

 

Vad hände med iden att bygga utifrån? Varför ska vi bygga från Stora Torget och utåt, varför kan vi inte bygga från Salabacke, Sävja, Stenhagen, Ärna osv och inåt? Så gjorde man på femtio och sextiotalet bla med Salabacke som idag är ett av Uppsalas mest eftertraktade bostadsområden. Märkligt.

 

Nog om det. Satt i helgen och skulle göra en lista över decenniets bästa låtar men det gick inte, kom helt enkelt inte ihåg när dom kom ut. Gjorde istället en lista över mina tio all time favorites. Tänk så fort man glömmer. Listan skulle säkert bli annorlunda om jag gjorde den idag eller imorgon. Man är föränderlig. När jag var fem hade nog Trio med Bumba varit i topp...... vart tog dom vägen förresten? Finns inte på Spotify ( och då finns man inte eller hur?)

Anarcy in the UK: ett självklart val, I don´t know what I want but I know how to get it…överlägset bästa låten genomtiderna.

Vad ska du bli? Visserligen svensk men vad säger man? Världsklass förståss.

Ready or not. Inte lika självklart men Lauryn Hill kombinerat med Wyclef (Pras var väl med på ett hörn han med) kan bara bli bra.

I want you back. Elva åriga Michael sjunger brallorna av världen. When I had you to myself I didn´t want you around… kon i båset syndrome

Retrospect för Life. Lauryn igen.. svårt att komma förbi Commons mästerverk på en lista

When will they shoot? What´s genocide?Tthat´s when all the niggers die. Ice Cube vräker ur sig anklagelser uppbackat av allt från reklamfilm till tv program.

A song for Europe. Bryan börjar lugnt och fint och slutar med att skrika aldrig, aldrig.. på franska då förståss, blir det mer klass än detta?

Layla. Behövs inga förklaringar eller hur? Clapton och Allman duellerar på gitarr till Claptons kärlekstext till George Harrisons fru ( tror jag det var)

Ne me quitte pas. Vet inte om detta är rock men det är väl inte Stairway to heaven heller så va fan…. Du får inte gå på svenska… melankoli över att hon ska försvinna varvat med glädjen över vad som ska hända om hon är kvar. Kan inte bli känsligare. Tror inte Jeff Buckley hade sjungit Cohens Halleluja utan att höra detta.

Glora. Den bästa första låten på ett debutalbum någonsin?  Jesus died for somebodys sins but not mine.

Spotifylistan nedan. Håll till godo

10 i topp

 

Det var tio det….. runner up The End, Big Yellow Taxi, If I ruled the world, N.Y. State of Mind, Papa don´t take no mess…

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0