Rättsröta

Rättsrötan breder ut sig. Hur många oskyldiga människor sitter fängslade i Sverige idag för att vi har ett uruselt rättssystem. Sverige är det land i västvärlden som har flest anmärkningar av Amnesti. Vi regelmässigt frihetsberövar vanliga människor enbart på misstanke om brott, faktiskt utan riktigt rättegång utan enbart på en häktningsbegäran från åklagaren, en begäran som i stort sätt alltid beviljas.

22 årig vårdanställd häktades i 72 dagar för människorov  enbart på uppgifter från en grovt kriminell person. Blev sen frikänd då domstolen inte hittade ett enda bevis för att hon överhuvudtaget var involverad. 72 dagar! Nu undrar man ju hur hon överhuvudtaget blev häktad. Skulle hon upprepa brottet, skulle hon fly, skulle hon försvåra bevisning... De är nämligen de enda häktningsgrunder som finnns. Misstanke om brott är ingen häktningsgrund och det är här vi hamnat snett. Helt snett. Man blir bara förbannad.
Sen tror ni kanske att vi har tre instanser när det väl kommer till rättegång. Det kan ni fetglömma....
Tingsrätten består av EN jurist och sen nämndemän. Nämndemännen är i princip pensionerade politiker utan något som helst krav på juridisk erfarenhet, tvärt om, dom ska representera den vanliga medborgaren.
Nu är det så att om nämndenmännen och domare är oense så vinner nämdemännen.
I praktiken kan du alltså bli dömd av ett gäng 70 åriga fd politiker i strid med alla rättsliga regler... Bedrövligt.
Sen går man till Hovrätten och då börjar det bli bättre. Där är alla jurister. 40% av alla tingsrättsdomare som kommer upp i Svea hovrätt ändras..... 40% och det ökar!!! Som sagt, hovrätten är bra.
Men om du sen vill överklaga till Högsta domstolen så går inte det för dom tar bara upp mål som är av principiell betydelse ( eller det har begåtts rättegångsfel). Slutsatsen är alltså att alla mål måste upp i Hovrätten och där tar det slut. Vi har alltså egentligen enbart ett en instans förfarande... Klart att det begås massor med fel.
Mordåtalat  i Skåne spenderade en miljon på egen utredning och blev frikänd... Det är ett rättsproblem, sa någon, då enbart förmögna har möjlighet att göra det... Va!!!!  Han menar alltså på fullaste allvar att det är ett problem  att en person blir frikänd för att han finansierar en ordentlig utredning.... Man baxnar. Är det bättre att oskyldiga döms? Alla ska ha lika rättvis urusel rättsbehandling?
Hela skyddsnätet håller på att nedmonteras. Man måste försäkras sig mot sånt som tidigare var självklart att det skulle skattefinansieras. Man undrar var alla skattepengar egentligen tar vägen...
Sjukvårdförsäkring är självklart idag. Inkomstbortfalls försäkring lika så. Nu måste man väl skaffa en rättsförsäkring snart också.
Inte bra att bli uppretad så här på lördagmorgon. Allt är morgontidningen fel. Får sluta prenumera... nejdå, där går gränsen. Morgonrutinen skulle vara helt bruten. Den heliga treenigheten. Morgontidning, TV4 Nyhetsmorgon och kaffe.....
Nu röker jag inte men ändå... bra låt om uppgivenhet och kaffe....
Olle Ljungström – Kaffe och en cigarett

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0