Nu och då

Bra tillfälle idag, tjugofem år efter att Palme blev mördad, och fundera på vad som hände med Sverige som världssamvete och den svenska moralen.
När Carl Bildt ( fars farfar bodde i samma hus som Palme växte upp) säger att det inte handlar om att välja sida eller att man ska förorda stabilitet när Gadaffi skickar jaktplan mot sin egen befolkning då saknar man Palmes
"Satans mördare" eller "diktaturens kreatur".  Ska nog mycket till innan USA kallar hem sin ambassadör nu för tiden. Då var vi en finne i röven på stormakterna. Nu får vi vara glada om vi slår en finne i skid-vm.
Det var på den tiden vi märktes i världsdebatten. Faktiskt även ännu tidgare med Hammarskjöld som FNs generealsekreterare. Han blev säkert också mördad. Fjärde svenske "politikerna" som blivit offentligt mördar om man räknar in Gustav III. I det fridfulla Sverige!
Vem är idag den mest kände svenske i världen om vi bortser från Zlatan och andra idrottare? Jag kommer faktiskt inte på någon alls. Linne lär vara mest känd genom tiderna men det var ett tag sedan han dog. Resten av våra världskändisar är också döda sen länge, Jenny Lind, Jussi Björling, nämnda Palme och Hammarskjöld, Ingmar Bergman, Greta Garbo.... sen kommer jag inte på någon mer... som inte är idrottare alltså. Mest kände svenske idrottaren genom tiderna måste väl vara Jan-Olof Waldner, känd av varje kines. Inte illa för en pingpongspelare.
Nej, det är inte som förr. Nu är man nästan glad att man tror att sverige är huvudstaden i Schweiz.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0